≫ 

"Superliga se ne sme menjati, nije pravno izvodljivo": Rad i Javor će teško do elite "za stolom"

Posle najave Javora da će predložiti povećanje broja klubova za narednu sezonu, u čemu ima podršku Rada, stižu glasovi kako takva promena uopšte nije moguća

  • 19
FK Javor Ivanjica

Foto: MN Press

Samo dan posle turbulentne završnice Superlige Srbije u fudbalu, u kojoj su se na kraju Rad i Javor pridružili u nižem rangu četvorki već otpisanih ekipa (Mačva, Bačka, Zlatibor, Inđija), pojavila se krajnje diskutabilna inicijativa koja, ako se ostvari, preti da obesmisli ionako obezvređeno takmičenje.

Naravno, radi se o predlogu Javora i Rada, ekipa koje tek što su eliminisane iz lige, da naredno prvenstvo umesto 16, broji 18 klubova. Tako bi oba ova kluba ipak završila u eliti što, jasno, poteže pitanje regularnosti.

Međutim, iz Javora ne haju zbog slova na papiru, već su najavili da će sa ovim predlogom izaći pred Izvršni odbor FSS koji će imati poslednju reč na ovu temu.

- Mi ćemo danas podneti inicijativu kao FK Javor za sednicu Izvršnog odbora FSS koja je planirana za ponedeljak, da se preispita takmičenje i da se promeni format takmičenja. Mislimo da treba da ispadnu četiri kluba ove sezone, te četiri kluba sledeće sezone. To je jedini princip koji bi bio pravedan i sportski, da pošteni klubovi ne ispaštaju. Uz nas, jedan od potpisnika inicijative je i FK Rad - izjavio je predsednik Javora, ujednio i predsednik klubova Superlige Dragomir Lazović.

Zajednica Superligaša

Foto: MN Press

Kao čelni čovek takmičenja Lazović bi prvi trebalo da zna da su propozije naredne sezone utvrđene još pre početka tek okončane takmičarske godine, te nisu, niti mogu biti podložne promenama, jedino usled vanrednih okolnosti.

Međutim, kako ništa nije remetilo tok takmičenja ove sezone, situacija je jasna i potpuno čista - broj klubova za narednu sezonu se ne sme menjati, ako je do prava...

Najavu Javora, uz koju je stao i Rad, prokomentarisao je i predsednik sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" Mirko Poledica.  

- Ništa od ovoga. Propozicije takmičenja za 2021/22 donete su pre početka tek završene sezone. Vanrednih okolnosti nije bilo, nema pravnih mogućnosti za izmene - podseća Poledica, koji je ukazao na još jedan bitan detalj kada je reč o pravu i propisima takmičenja.

Naime, ukoliko se desi da neki od superligaša iz nekog razloga odustane od takmičenja, o čemu s takođe spekuliše, na njegovo mesto ne bi došli Javor ili Rad, već trećeplasirani tim Prve lige Srbije, Kabel.

 

Ostaje sada da se vidi da li će se FSS i Superliga držati prava i regulativa kao svaka ozbiljna organizacija, jer sve drugo vodi u neregularnost i pre nego što je sezona počela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA