≫ 

De Hea ogroman tragičar: Viljarealu pehar Lige Evrope nakon 22 izvedena penala u istorijskoj seriji

Rulji odbranio penal golmanu Mančester junajteda u 11. seriji!

  • 29
FK Viljareal Foto: Tanjug / AP

Moreno je uzburkao duhove na obalu Baltičkog mora, Edinson Kavani je sve vratio na nulu. A onda kao da su svi čekali produžetke, potom i penale... I to kakvu seriju smo gledali, spektakl koji ćemo dugo pamtiti. Jedan "mali" klub iz grada sa samo 50.000 stanovnika pobedio je "veliki" Mančester junajted. Tragičar je bio David de Hea, koji je promašio penal u jedanaestoj seriji, a junak je bio Rulji - 1:1 (11:10, penali).

Bila je to epska penal serija, kakvu nikada ranije nismo gledali u finalu Lige Evrope. Činilo se da i jedni i drugi ne mogu da promaše do sutra, ređali su se veoma sigurni pogoci fudbalera obe ekipe, a onda je došao red na golmane - Rulji je svoj udarac sa bele tačke lako realizovao, dok je David de Hea kiksnuo, odnosno njegov "kolega" iz suparničkog tabora odbranio je taj udarac.

Veliki je ovo uspeh bio za Viljareal, za koji su svi pred početak utakmice smatrali da je apsolutni autsajder protiv Mančester junajteda. Ali Unai Emeri je pokazao svoju magiju, ali i španski timovi, koji su neporaženi u finalima dva najveća evropska takmičenja, izuzev situacija kada su u finalu igrali jedni protiv drugih. Ovo je ujedno bio četvrti pehar u Ligi Evrope za legendarnog trenera.

To faktički znači da će Španija naredne sezone imati pet klubova u Ligi šampiona, a Viljareal je ujedno postao prvi klub koji nije osvojio nijednu titulu u nacionalnom prvenstvu, a jeste u evropskim okvirima. I na tome im najiskrenije treba čestitati.

Sam početak utakmice nije nam doneo neke prevelike turbulencije. Mančester junajted bio je klub koji je imao veću terensku inicijativu, činilo se da vešto čekaju da pronađu neku rupu u odbrani Viljareala, ali ona im se jednostavno nije ukazivala. Sastav Unaija Emerija funkcionisao je kao švajcarski sat, gotovo idealno je pokrivao sve fudbalere Đavola i nije im davao prostor za disanje. Sa druge strane, Podmornica je čekala svoje šanse iz kontre ili prekida.

Počelo je mlakim udarcem Skota Mektomineja u prvih deset minuta utakmice, nastavilo se udarcem Luka Šoa, ali kada već Mančester junajted nije uspeo da iskoristi svoje šanse pred golom svog rivala, Viljareal nije časio ni časa. Počeli su redom da prete Karlos Baka, Jeremi Pino... Sve dok konačno nije pao prvi gol na ovoj utakmici.

Igrao se 31. minut utakmice, Žuta podmornica imala je slobodan udarac sa leve strane sa nekih 25 metara. Kraj lopte je tradicionalno stao Dani Pareho, odlučio se da centrira u srce kaznenog prostora gde je "u trepavicu" pogodio Đerara Morena. Ovaj je samo postavio nogu, uklizao i postigao prvi gol na meču.

To kao da je pomalo psihički prodrmalo Đavole, koji nisu uspeli ni da se trgnu do kraja poluvremena. Na drugoj strani, Viljareal je nastavio da forsira svoju igru, igrao je odlično u odbrani i odbranio je teško stečenu prednost na velikom odmoru.

Međutim, drugo poluvreme počelo je na potpuno drugačiji način. Mančester junajted izašao je na teren spreman da po svaku cenu dođe do izjednačenja. I na kraju je Edinson Kavani bio taj koji je "bocnuo" loptu u mrežu. Bio je to potpuni haos u kaznenom prostoru, nije se moglo primetiti ko je sve igrao loptom, ali je ona na kraju došla do igrača Đavola koji je pogodak proslavio na prilično buran način.

Usledilo je nešto mirnijih 15 minuta, kada je Markus Rašford imao šansu utakmice. Izašao je sam jedan na jedan sa golmanom Viljareala, mogao je da bira gde će da šutira, a on je loptu poslao pored stative. Možemo reći da je ovo bila prava bruka za mladog fudbalera Đavola.

Nastavio je Mančester junajted da stvara pritisak ka golu Viljareala i u poslednjih 20-ak minuta regularnog dela utakmice. Ređale su se šanse, najbolja je bila ona koju je imao Edinson Kavani u 72. minutu kada ga je lopta samo pogodila u glavu i potom udarila u odbrambenog fudbalera koji je bio ispred gol linije. Nakon toga, igra se nekako umrtvila i gledali smo nešto "dosadniji" fudbal - kao da su svi čekali produžetke.

A u dodatnih 30 minuta identična priča. Nismo videli nijednu jedinu veću šansu ni pred čijim golom. Oni koji su večeras prvi put gledali neku fudbalsku utakmicu, sigurno su se pokajali ako su uključili ekran u tom periodu. Gledali smo puko kruženje i jednih i drugih oko gola, ali nekog većeg, pretećeg udarca nije bilo. Jedino je VAR uzburkao strasti nakon što je Fred napucan u ruku iz blizine u drugom produžetku, ali to je bilo sve. I usledili su penali.

Tamo su se pogoci ređali kao na traci. Niko nije mogao da promaši. Za Viljareal su pogađali Đerar Moreno, Raba, Pako Alkaser, Alberto Moreno, Dani Pareho, Moj Gomez, Albiol, Kokelan, Gaspar, Pau Tores i na kraju Rulji. A na drugoj strani su kao na traci "ubadali" Huan Mata, Aleks Telješ, Bruno Fernandeš, Rašford, Kavani, Fred, Džejms, Šo, Tuanzebe, Lindelef... Sve do Davida de Hee. Kakav tragičar je postao ovaj fudbaler, šutirao je u levu stranu gola, na isto mesto se bacio Rulji i poslao u ekstazu čitav jedan mali španski grad i navijače koji su došli da ih isprate u dalekom poljskom Gdanjsku na obalama Baltika.

TOK UTAKMICE

PENALI

VILJAREAL: O O O O O O O O O O O

JUNAJTED: O O O O O O O O O O X

11:10 - RULJI BRANI ŠUT DE HEE! KRAJ! VILJAREAL JE ŠAMPION!

11:10 - I golman Viljareala, Rulji pogađa! Kakva je ovo penal serija, za istoriju...

10:10 - Viktor Lindelef na isto mesto kao maločas Pau Tores, kao da smo gledali ponovljeni snimak tog gola.

10:9 - Imamo osećaj kao da ovo može da traje do sutra ujutru. Pau Tores pogađa desni ugao gola, pogodio je stranu De Hea, ali ovo je neodbranjivo.

9:9 - Tuanzebe izuzetno siguran. Išla je ta lopta u levi ugao, golman je otišao u suprotnu stranu.

9:8 - Gaspar po sredini gola, imao je De Hea loptu na ruci, ali nije mogao da odbrani, pošto je bio u padu.

8:8 - Luk Šo je šutirao levo po zemlji, Rui je imao loptu na ruci, ali je ona prošla u mrežu. Kakva penal serija!

8:7 - Ima li kraja ovoj drami? Kokelan sa puno samopouzdanja šutira pod rašlje levo.

7:7 - Džejms takođe prilično siguran, šut je išao u levu stranu gola, a golman Viljareala u desnu.

7:6 - Albiol majstorski realizuje svoj penal i diže publiku iza gola na noge.

6:6 - Kakva je ovo drama... Fred je snažno i precizno šutirao uz levu stativu, nije tu mogao Rui ništa.

6:5 - Moj Gomez jako šutira po sredini, baš kao i Kavani. Precizno, De Hea je već otišao u levu stranu.

5:5 - Edinson Kavani takođe realizuje svoj kazneni udarac, šut je išao po sredini. Nastavlja se drama.

5:4 - Dani Pareho dovodi Viljareal u novu prednost, pritisak je sada na strani Junajteda...

4:4 - Kakav je kamen sada sa srca pao Rašfordu. Šutirao je desno, samo je sačekao da golman Viljareala ode u suprotnu stranu.

4:3 - Alberto Moreno je sada šutirao izuzetno precizno, pogodio je De Hea stranu, ali je to bilo neodbranjivo.

3:3 - Pročitao je stranu golman Viljareala sada na šut Bruna Fernandeša, ali je fudbaler Junajteda ipak ubacio loptu u mrežu.

3:2 - Pako Alkaser je realizovao svoj penal, takođe bez problema.

2:2 - Aleks Telješ je hladan kao špricer, pogađa u desni ugao.

2:1 - Raba je takođe izuzetno siguran, što proslavlja sa svojim navijačima, koji se nalaze iza gola na kojem se izvode penali.

1:1 - I Huan Mata je lagano realizovao svoj penal. Šutirao je jako, pravo po sredini.

1:0 - Đerar Moreno je siguran, šutirao je desno, a levo je otišao De Hea. Lak pogodak.

KRAJ DRUGOG PRODUŽETKA: Gledamo drugi put penale u istoriji u finalu Lige Evrope, od kada se ona održava pod ovim nazivom.

120+3. minut: Van Bisaka ide napolje, umesto njega je tu Aleks Telješ. Takođe, Mata menja Mektomineja. U Viljarealu je ušao Raba umesto Etjena Kapua.

120. minut: Brojimo sekunde do kraja drugog produžetka, a samim tim i penala. Zaista ništa specijalno se ne dešava u Gdanjsku. A imaćemo tri minuta nadoknade, zbog one VAR provere.

115. minut: Tuanzebe menja Bailija, dok je Džejms ipak zamenio Pogbu, a ne Rašforda. Mala konfuzija na terenu, a penala nema, bar prema mišljenju VAR-a.

113. minut: Pobuna Edinsona Kavanija kod Klermona Turpana završava se žutim kartonom. A VAR kaže da će se gledati da li je bio penal za Viljareal. Lopta je pogodila u ruku Freda.

106. minut: Počeo je drugi produžetak, kao što smo rekli, nekih većih prilika u ovom drugom produžetku nije bilo.

105. minut: Za minut je Klermon Turpan produžio prvi produžetak.

102. minut: Dani Pareho centrirao je iz slobodnjaka na drugu stativu, a David de Hea izbio loptu u korner. Nakon njega nije bilo previše pretnji po mrežu rivala.

100. minut: Pako Alkaser je sada bio u gotovo identičnoj situaciji kao Alberto Moreno pre koji minut, ali je i on šutirao nebu pod oblake.

99. minut: Još jedan katastrofalan udarac Alberta Morena. Pokušao je nekadašnji igrač Liverpula da šutira iskosa sa 12 metara, ali je to bilo zaista daleko preko gola.

97. minut: Nikako da vidimo neku bolju šansu u ovom produžetku. Nakon početne inicijative Junajteda, videli smo prvu priliku za Viljareal, ali je Luk Šo dobro ispratio čitavu situaciju.

91. minut: Nastavljamo sa fudbalom na severu Poljske. Fudbaleri Junajteda nastavljaju da vrše pritisak na odbranu Viljareala, dok Žuta podmornica mirno čeka iz zasede.

KRAJ REGULARNOG DELA: Gledaćemo produžetak u Gdanjsku na stadionu "Miejski"!

90+2. minut: Užasan šut Toresa. Loše postavljeno telo i lopta je umesto u mreži otišla daleko preko gola iz šuta sa 7-8 metara.

90. minut: Sve smo bliži produžecima u Gdanjsku. Imaćemo tri minuta nadoknade.

87. minut: Još promena u Viljarealu. Umesto Alfonsa Pedrase ulazi Alberto Moreno. Gaspar će zameniti Fojta.

84. minut: Veoma loš start Fojta maločas, sudija je pustio prednost, ali se vratio da mu da žuti karton. Luk Šo ili Bruno Fernandeš će centrirati iz slobodnog udarca.

82. minut: Žuti karton dobija Erik Baili nakon udarca u glavu Paka Alkasera, koji je ostao da leži na zemlji, ali se vrlo brzo pridigao. Imaće slobodnjak Žuta podmornica. Pravo u ruke Davida de Hee centrira Dani Pareho.

77. minut: Jeremi Pino napušta teren, a umesto njega će ući Pako Alkaser. Izlazi i Manu Trigeros, a Moj Gomez će ući. To su dve izmene u sastavu Viljareala.

75. minut: Viljareal se malo oslobodio pritiska i imaće korner. Odbrana trpi dosta pritiska, pa će ovo biti dobra šansa da se defanzivci odmore. Biće nakon toga još jedan korner za Podmornicu. Ni posle njega nema realizacije.

72. minut: Kakve se sada šanse ređaju pred golom Viljareala. Luk Šo je izbacio odbranu Viljareala, Edinson Kavani je gađao glavom nakon centaršuta i pogodio je odbrambenog fudbalera Žute podmornice blizu gol-linije.

70. minut: Šta je sada promašio Markus Rašford?! Potpuno se obrukao fudbaler Mančester junajteda, bio je sam jedan na jedan sa golmanom na petercu i šutirao je pored desne stative. Kakva je ovo šansa bila za Đavole!

69. minut: Nije bilo prevelikih prilika na obe strane u poslednjih desetak minuta. Mančester junajted je sada preuzeo kompletnu inicijativu i polako pletu mrežu oko mreže Viljareala.

60. minut: Imamo i prvu izmenu na utakmici. Kokelan je zamenio Karlosa Baku, pokušava Unai Emeri da trgne svoje pulene.

58. minut: Nastavljaju se napadi Mančester junajteda. Pokušao je Bruno Fernandeš da uputi udarac po zemlji, ali je on završio daleko pored stative.

55. minut: GOOOOOOOL! IZJEDNAČENJE - 1:1! Edinson Kavani postigao je gol nakon odbitka, ali će on morati da bude proveren gol-tehnologijom. Čini se da je sve čisto i da će moći da slavi... I stigla je potvrda, Klermon Turpan pokazuje na centar.

52. minut: Proverava se potencijalni penal za Mančester junajted. Klermon Turpan je zaustavio igru, konsultovao se sa VAR sobom i pustio da igra ide dalje. Nešto kasnije, Etjen Kapu pravi oštar prekršaj i dobija prvi žuti karton na ovoj utakmici.

48. minut: Velika gužva je bila na petercu u kaznenom prostoru Mančester junajteda. Karlos Baka je bio najbliži lopti, ali ga je neko na kraju izblokirao. Đavoli su se nekako odbranili.

46. minut: Počelo je drugo poluvreme u Gdanjsku. Da li može Junajted da se vrati u ovu utakmicu?

* Jedini strelac u dosadašnjem toku utakmice, Đerar Moreno postao je prvi fudbaler Viljareala još od Đuzepea Rosija iz sezone 2010/11 koji je postigao 30+ golova u svim takmičenjima u jednoj takmičarskoj godini.

POLUVREME: Sudija Klermon Turpan nakon izvedenog kornera Danija Pareha svira kraj prvog dela igre. Viljareal vodi nakon odličnog centaršuta istog fudbalera i gola Đerara Morena.

45+1. minut: Mejson Grinvud je kao tajfun prošao po desnoj strani, uputio je koristan centaršut na peterac, ali se Viljareal ponovo iskusno odbranio i otklonio svaku opasnost.

45. minut: Pomalo diskutabilna odluka Klermona Turpana. Francuski arbitar, pa ni njegovi pomoćnici nisu primetili da je Šo igrao rukom u svom kaznenom prostoru. VAR soba je verovatno procenila da je lopta samo "napucana" i meč je nastavljen. Na drugoj strani lep potez Rašforda, ali je udarac izblokiran. Igraće se dva minuta nadoknade.

38. minut: Zaista jako dobro igra Viljareal u odbrani u dosadašnjem toku utakmice. Svi igrači Mančester junajteda su odlično pokriveni i nikako ne uspevaju da se oslobode pritiska i kreiraju neki bolji napad. Ulazimo u poslednje minute prvog poluvremena. Rašford je sada hteo da vrati loptu nazad ka petercu, ali nije uspeo.

34. minut: Nešto mirniji tok utakmice usledio je posle gola Žute podmornice. Podsetimo, ovakav ishod finala odgovara Partizanu, koji će u tom slučaju biti povlašćen kroz čitav tok kvalifikacija za UEFA Konferencijsku ligu za narednu sezonu!

29. minut: GOOOOL! VILJAREAL VODI - 1:0! Kakva radost na tribinama gradskog stadiona "Miejski" u Gdanjsku. Dani Pareho je sjajno centrirao iz slobodnog udarca sa leve strane, a Đerar Moreno je u pravom trenutku krenuo napred i postigao prvi pogodak na utakmici.

27. minut: Mlak udarac Pinoa sa 20-25 metara završava pored gola. Ne gledamo potpuno zatvorenu utakmicu, ali bar do sada nismo videli neke stopostotne šanse.

24. minut: Nešto življi period utakmice. Sada je zapretio Mančester junajted, odličan pas poslao je Mejson Grinvud, ali Edinson Kavani nije uspeo da je prihvati na adekvatan način. Potom smo videli udarac sa ogromne udaljenosti u okvir gola Žute podmornice, no rezultat se i ovog puta nije promenio. A podsetimo, u četiri do sada odigrane utakmice ova dva rivala bio je upravo 0:0.

23. minut: Pokušao je Karlos Baka rabonom da iznenadi odbranu Mančester junajteda, ali nije uspeo. Lopta je završila u gol-autu, ali svakako lep potez fudbalera Viljareala.

22. minut: Preti Viljareal! Pino je šutirao nakon kornera van kaznenog prostora, ali je Skot Mektominej uspeo da istrči na vreme i da zaustavi ovaj sasvim dobar šut fudbalera španske ekipe.

20. minut: Luk Šo je sada uputio nešto ozbiljniji šut ka golu Viljareala, no i on je bio neprecizan. Odmah zatim Pogba je nezgodno pao, ali na sreću sve je ostalo samo na tome i nije se povredio.

18. minut: Već nekoliko puta u kadru smo videli Huana Fojta koji se nalazi tu pored aut linije sa "čalmom" na glavi. Upravo je dobio odobrenje Klermona Turpana da se vrati u igru, što su svakako dobre vesti.

15. minut: Dobro zamišljena akcija Viljareala. Lopta je išla na Trigerosa na suprotnoj stativi, ali je fudbaler Žute podmornice preksano uklizao i lopta je otišla nebu pod oblake u gol-aut.

10. minut: Huan Fojt se povredio, videćemo da li će moći da nastavi utakmicu. Videla se i krv na njegovom licu, u jednom trenutku su ušli lekari spremni da ga iznesu, ali se ovaj pridigao i otišao do aut-linije.

7. minut: Prva velika šansa na utakmici! Mektominej je rešio da "opali" po lopti sa nekih 20 metara po zemlji. Prošla je ona kroz šumu igrača Viljareala, nije nikoga zakačila i na kraju je završila u gol-autu.

5. minut: Može se primetiti da je Mančester junajted taj koji u ovih uvodnih pet minuta više drži loptu u svojim nogama. Viljareal se za sada opredelio za nešto defanzivniji pristup i gleda da iskoristi neku "bušotinu" u odbrani Đavola.

1. minut: Glavni arbitar, Klermon Turpan dao je znak da utakmica na stadionu "Miejski" može da počne. Fudbaleri Mančester junajteda napadaće sa leve na desnu stranu, dok će Viljareal ići sa desne na levu tokom prvog poluvremena.

PRE MEČA

Kao što smo rekli, utakmica će se igrati na stadionu "Miejski" u Gdanjsku na samom severu Poljske, u mestu koje je jedna od najvećih luka tog dela Evrope, pa i šire. Reč je o generalno sportskom regionu, u kojem je prilično živa i košarka, pa i rukomet, pa UEFA nije bez razloga postavila ovaj grad za domaćina završnog susreta Lige Evrope. Utakmicu će suditi Klemon Turpan iz Francuske, koji ima veliko iskustvo na velikim turnirima.

Ono što je interesantno jeste da su se Viljareal i Mančester junajted u dosadašnjoj istoriji sastali ukupno četiri puta, a verovatno nikada ne biste rekli da je na sva ta četiri meča rezultat bio identičan - 0:0! Poslednji je odigran pre više od jedne decenije, ali ne možemo da se ne zapitamo da li će tradicija biti nastavljena?

Na stadionu će biti prisutno preko 9.500 gledalaca.

SASTAVI

VILJAREAL (4-3-3): Ruli - Fojt, Albiol, Tores, Alfonso Peraza - Pareho, Kapue, Trigeros - Moreno, Baka, Pino

MANČESTER JUNAJTED (4-2-3-1): De Hea - Van-Bisaka, Lindelof, Baji, Šo - Pogba, Mektomini - Grinvud, Fernandes, Rašford - Kavani

Video: Sjajan gest trenera Partizana: Svoju medalju dao momku iz stručnog štaba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA