Oženio konobaricu, proučava rivale kao manijak: Ko je Unai Emeri, kralj Lige Evrope?

Kako bi se žargonski reklo - prešao je igricu

  • 1
Unai Emeri

AP/Tanjug

Fudbaleri Viljareala su osvojili Ligu Evrope pobedom nad Mančester junajtedom, a kao najzaslužnijeg za ovaj trofej mnogi vide u treneru španske ekipe - Unai Emeriju.

Unai Emeri je prečesto osporavan, mnogi su smatrali da je nezasluženo stigao u PSŽ, kao i da je započeo uništavanje Arsenala, ali Španac je ponovo razuverio sve one koji su sumnjali u njega.

Igračka karijera - počeo prekasno, a završio prerano

 

Rođen je u fudbalskoj porodici, njegov deda je bio golman, njegov otac takođe, dok mu je ujak bio igrač sredine terena.

Upravo zbog ovakve porodice nikad se nije dovodilo u pitanje čime će se baviti u životu, međutim, Unai je želeo da se prvo posveti školi, a fudbal je postavljao tek na drugo mesto.

Relativno kasno je počeo da se bavi fudbalom, tek sa 16 godina je krenuo da igra u B timu Real Sosijedada, a tokom pet godina u drugom timu ove ekipe odigrao je oko 90 utakmica i postigao je osam pogodaka.

Munjevito je prošao kroz sve mlađe selekcije, a kao kruna njegovog rada stigla je i prekomada u prvu ekipu, međutim, nakon nekoliko utakmica je osetio da "to nije to" i počeo je da menja klubove.

Igrao je u drugoj ligi sve do svoje 32. godine kada je užasna povreda kolena završila njegovu karijeru, primoran da se penzioniše dobio je ponudu kluba u kom je poslednjem igrao da postane njihov trener.

Pristao je i kako se kaže - ostalo je istorija.

Unai Emery, Unaj Emeri

Foto: Tanjug/AP

Unai Emeri - Početak trenerske karijere

 

Odmah nakon što se penzionisao prihvatio je ponudu Lorke i već je prve sezone uspeo da izbori promociju u drugu ligu, po prvi put u istoriji ovog kluba, a kao ogroman uspeh u toku sezone se navodi i izbacivanje Malage iz Kupa kralja.

Osvojio je nagradu "Migel Munjoz" za najboljeg trenera, a u prvoj sezoni u Segundi je završio na na petom mestu sa 69 poena, samo pet manje od mesta koje je vodilo u viši rang.

Emeri je tada napustio Lorku i potpisao je za Almeriju koja se takođe takmičila u Segundi.

U prvoj sezoni sa Almerijom, Unai Emeri je uspeo da ostvari promociju, a nakon toga je u prvoj sezoni u La Ligi uspeo da osvoji i visoko osmo mesto, što mu je donelo novi ugovor.

Nakon Almerije, Emeri je potpisao ugovor sa Valensijom, gde se njegova karijera uzdiže ogromnom brzinom.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Unai Emery (@unaiemery_)

 

Uspon Unaija Emerija

 

Valensija je dovela Emerija kao zamenu za Ronalda Kumana, Španac je u Valensiji proveo četiri sezone, uspeo je dva puta da se nađe na trećem mestu La Lige i to u periodu kada je uprava "Slepih miševa" prodala njihove najbolje igrače - Davida Vilju i Davida Silvu.

Uspeo je da stignu do polufinala Lige Evrope sa njima i to je sve od njegove karijere u Valensiji, 2012. godine je prešao u Spartak iz Moskve, ali se tamo zadržao samo šest meseci, pre nego što se vratio u Španiju i preuzeo Sevilju.

Sa Seviljom je uspeo nešto što niko do tad nije, a verovatno nikada i neće - osvojio je tri vezane Lige Evrope, te je na taj način Sevilja postala najtrofejniji klub u ovom takmičenju.

Nagrada za ovaj uspeh je stigla od PSŽ-a koji ga je doveo u svoje redove, za dve godine u Frnacuskoj, Unai Emeri je uspeo da osvoji jednu titulu, dva puta je osvojio Kup, dok se u Ligi šampiona i nije proslavio.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Unai Emery (@unaiemery_)

 

Potom prelazi u Arsenal, gde je uspeo da veže 11 pobeda za redom, što se nije desilo od 2007. godine. Međutim, loša završnica u prvenstvu je ostavila Arsenal bez Lige šampiona.

Kao uspeh sa Arsenalom se može navesti to što ih je doveo do finala Lige Evrope, gde je Čelsi uspeo da ih savlada sa 4:1.

Konačno, nakon Arsenala, 23. Jula 2020. godine Unai Emeri je potpisao ugovor sa Viljarealom. Manje od godinu dana kasnije, Emeri je postao omiljena ličnost u istoimenom gradu jer je uspeo da osvoji još jednu Ligu Evrope, a time je Viljarealu doneo i prvi trofej ikada.

Unai Emeri

AP/Tanjug

Oženio konobaricu iz restorana u kom je večerao s prijateljima

 

Luisa Fernandes je žena Unaija Emerija, njih dvoje su u braku od 1998. godine. Upoznali su se tako što ju je ugledao u jednom restoranu gde je večerao sa prijateljima.

Kako su rekli, ljubav se desila na prvi pogled. Prijatelji Unaija Emerija su poznavali Luisu od ranije, pa su mu pomogli da stupi u kontakt s njom.

Luisa je kasnije rekla da je i ona gajila simpatije prema Emeriju, tako da su njih dvoje brzo počeli da izlaze, a potom je došao i brak.

Njih dvoje imaju i jednog sina koji se rodio 29. marta 2003. godine, sin se zove Lander Emeri Fernandes.

O tome koliko je fudbal u porodici Emeri govori i činjenica da je Lander trenutno golman Valensije.

 

"Saobraćajac", skvoš i video klipovi

 

Zbog svojih gestikulacija rukama izvan granica igrališta, Unai Emeri nosi nadimak Saobraćajac.

Kada ima vreme za odmor, Emeri takođe voli da igra skvoš, sport koji mnogo liči na tenis, a kako su rekli neki fudbaleri Sevilje, svojevremeno ih je sve vodio na mečeve u skvošu kako bi se bolje opustili i pripremili za naredne utakmice.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Unai Emery (@unaiemery_)

 

Jedna od "tajni" njegovog uspešnog treniranja je i posvećenost protivniku, naime, Emeri insistira na gledanju klipova protivničkih ekipa. Emeri je sam priznao da provede i po 12 sati gledajući klipove protivničke ekipe.

O tome je govorio i Hoakin, s kojim je on radio u Valensiji.

- Jednom je poslao toliko video klipova, pojeo sam sve kokice pre nego što sam završio gledanje.

Čuvena je i anegdota kada je sumnjajući da ga igrači lažu, uzimao prazne fleš memorije i takve slao igračima, a onda kada je utvrdio igrači koji su ga varali tokom čitave sezone, on im je poslao sve klipove koje do tad nisu pogledali.

Ovaj španski trener je takođe i opsednut društvenim mrežama i internetom, ima i svoj sajt na kom redovno piše.

Video: Kanga progovorio srpski i poveo ortake na finale Kup-a: Tatjana, došli su!

(S. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    27. maj 2021 | 14:11

    Trener koji je ispao od barselone posle prednosti od 4 gola...dunster

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA