≫ 

Tuhel ima penicilin za Gvardiolu: Mauntovo umeće i Havercova spretnost doneli Čelsiju Ligu šampiona!

Nemački trener upisao treću vezanu pobedu protiv čuvenog Pepa, ali ova je bila najvrednija - donela mu je titulu klupskog prvaka Evrope

  • 49
FK Mančester siti - FK Čelsi Foto: Tanjug / AP

Pehar Lige šampiona ponovo se seli u glavni grad Engleske! Fudbaleri Čelsija uspeli su da u sveengleskom okršaju na "Dragau" savladaju ljutog rivala sa severa, ekipu Mančester sitija i da se na taj način domognu naslova klupskog prvaka Evrope. Gledali smo fantastičan meč, naročito tokom prvog poluvremena, a na kraju je presudio pogodak Haverca nakon odličnog dodavanja Mejsona Maunta - 0:1 (0:1).

Svemirski. Tako je izgledalo finale Lige šampiona prosečnom gledaocu pred malim ekranima ove večeri. Tempo je bio vanserijski, lopta je naročito tokom uvodnih pola časa letela na sve strane i samim tim nije ni moglo da bude dosadno. Možda je neko mislio da ćemo gledati šahovsku partiju, ali su Gvardiola i Tuhel iznenadili i rešili da odmah krenu na sve ili ništa.


MANČESTER SITI - ČELSI 0:1 (0:1)

/Haverc 42/

Sudija: Antonio Mateo Lahoz (Španija)

Stadion: Dragao, Porto, Portugalija

Navijača: 16.500

MANČESTER SITI (4-3-3): Ederson - Voker, Stons, Dijas, Zinčenko - Gundogan, Foden, Bernardo Silva (od 64. Fernandinjo) - Marez, De Brujne (od 59. Žesus), Sterling (od 77. Aguero).

ČELSI (3-4-2-1): Mendi - Aspilikueta, Silva (od 39. Kristensen), Ridiger - Džejms, Kante, Žoržinjo, Čilvel - Haverc, Maunt (od 80. Kovačić) - Verner (od 66. Pulišić).

ŽUTI KARTONI: Gundogan, Žesus (Mančester siti) - Ridiger (Čelsi)


I koliko su samo nedostajali navijači na tribinama. Sve je na "Dragau" podsetilo na ono vreme od pre više od godinu dana. Nije on bio popunjen do poslednjeg mesta, ali je i ovih 16.500 ljudi doprinelo velikom spektaklu engleskih rivala u završnoj utakmici sezone. Možda je i to dalo dodatni polet Građanima i Plavcima.

Jer kako je utakmica krenula, lopta je krenula da "leprša" sa jedne na drugu stranu. Sevale su kontre i odlične akcije, a bar u nekom uvodnom delu utakmice u svemu su prednjačili fudbaleri Čelsija. Navijači ovog tima su sigurno "pogrickali" sve nokte već do nekog 15. minuta, a razlog je bio - Timo Verner.

Nemački napadač ređao je jednu promašenu šansu za drugom. Prvo je u desetom minutu promašio loptu na petercu, da bi samo koja tri-četiri minuta kasnije iz izgledne prilike nakon dodavanja Mejsona Maunta uputio udarac pravo u Edersona. Nije se na tome zaustavio, imao je on još nekoliko propuštenih prilika, a svima se po glavi motala ona čuvena "da ne dođe kazna na drugoj strani".

I zaista - Mančester siti se nakon toga probudio i bio je blizu da ostvari čuveno fudbalsko pravilo. Igrao se 27. minut kada je Kevin de Brujne proigrao Fila Fodena u srcu kaznenog prostora. Umesto da ovde pišemo o vođstvu Građana, reći ćemo jedno ime - Antonio Ridiger. Odbrambeni fudbaler Čelsija je u poslednjoj milisekundi uklizao i sprečio mladog Engleza da šutira ka golu.

Kada se mislilo da će po Čelsi situacija postati još teža kada se u 39. minutu povredio Tijago Silva, situacija se magično obrnula u njihovu korist samo nekih 180 sekundi kasnije. Bila je to majstorija koju su podelili Mejson Maunt i Kaj Haverc. Prvi je sa više od pola terena dodao loptu svom saigraču, koji je istrčao u pravom trenutku, nije mogao da ga zaustavi ni Ederson, kojeg je Nemac samo zaobišao i potom prosledio loptu u mrežu, čime je postavio konačan rezultat prvog poluvremena.

Drugo poluvreme nije bilo toliko interesantno, koliko je bilo prvo. Barem ne uvodnih 25 minuta. Čelsi je rešio da uspori ritam, svesni su bili Plavci da će jedino na taj način moći da zaustave furiozni napad Mančester sitija i svoj plan su uspešno sprovodili u delo. Na svu nesreću, Građani su u 59. minutu ostali bez svoje najveće zvezde, Kevina de Brujnea koji je doživeo povredu prilikom sudara sa Antoniom Ridigerom, koji je nosio zaštitnu masku. Upravo je ona doprinela tome da se Belgijanac koji minut kasnije preseli na klupu.

Počeli su i jedni i drugi već polako da razmišljaju kako da sačuvaju, odnosno napadnu rezultat koji je tada stajao na semaforu. Pep Gvardiola je sve više bacao karte na napadačke opcije, dok je Tomas Tuhel išao na nešto oprezniju varijantu i kako je vreme odmicalo, to je Čelsi postajao defanzivniji.

Ali i kao takav, imao je šansu da reši utakmicu. Ponovo je Kai Haverc protrčao kao brzi voz pored odbrane Mančester sitija, dodao je do Kristijana Pulišića koji je već obišao Edersona i samo je morao da sprovede loptu u mrežu. Ali, avaj - umesto radosti, svi Plavci su se uhvatili za glavu. Lopta je otišla pored desne stative i drama je nastavljena.

FK Mančester siti - FK Čelsi Foto: Tanjug / AP

Međutim, kako je utakmica odmicala i približavala se kraju, to je Čelsi zatvarao kapije prema svom golu. Sve je u redovima sastava Tomasa Tuhela funkcionisalo kao švajcarski sat. Nastavili su fudbaleri Sitija da napadaju, ubacio je Gvardiola i svoju poslednju nadu - Aguera. No, ni on nije dobio nešto mnogo prostora za igru.

Utakmica je produžena za čak sedam minuta, a u poslednjem je Mančester siti mogao do velikog poravnanja. Rijad Marez je "opalio" sa ivice kaznenog prostora, niko nije znao gde će ta lopta da završi, svi su je samo skamenjeno gledali, a ona je okrznula samo gornji deo prečke. Za tužna lica navijača Građana i ekstazu "Londonersa". Jer samo koji momenat kasnije je sudija Lahoz označio kraj utakmice.

Tok meča:

90+6. minut: Kakva šansa! PREČKA! Rijad Marez je opalio, niko nije znao gde će lopta završiti i ona je okrznula gornji deo gola.

90+3. minut: Leti vreme. Tuhel traži energiju od svojih igrača, Siti napada, ali Čelsi iskusno troši vreme.

90. minut: SEDAM MINUTA NADOKNADE! Tako kaže Antonio Mateo Lahoz, jesmo imali povreda, ali da li smo baš očekivali ovoliku nadoknadu... Teško.

88. minut: Sve nervozniji su fudbaleri Mančester sitija. Žuti karton pripao je Žesusu nakon oštrog starta.

85. minut: Približavamo se završnici utakmice. Čelsi se potpuno zatvorio, igra sjajno u odbrani i Siti ne može nikako da prođe. Ris Džejms je doduše sada kiksnuo, ali je Aguero loše centrirao i poslao loptu u ruke golmana Plavaca.

80. minut: Ako Gvardiola već ide i baca sve karte na napad, onda Čelsi želi da defanzivom sačuva ono što ima. Maunt je izašao, a ušao je Kovačić.

77. minut: Mora na teren i Serhio Aguero. Napolje je izašao Rahim Sterling, Pep Gvardiola će krenuti sada na sve ili ništa. Više nema vremena za gubljenje!

75. minut: Uzvraća Mančester siti! Sterling je vratio loptu na peterac, gde su bila dva igrača Mančester sitija, ali nije imao sreće da lopta dođe do njih, već do Čilvela koji je odlično reagovao.

73. minut: Ma, šta je to promašio Kristijan Pulišić?! Auuuuuu... Kakva je ovo šansa bila za Čelsi. Kai Haverc je kao brzi voz zaobišao dva odbrambena fudbalera Sitija, u pravo vreme proigrao je svog saigrača, koji je samo morao da proturi loptu u mrežu. Ederson je već bio savladan, ali je igrač Plavaca pustio loptu pored leve stative.

69. minut: Aspilikueta je još jednom odlično reagovao u svom petercu. Pokušao je Siti loptom po zemlji da pripreti, a ovaj se fantastično snašao i "odagnao" opasnost. Da sve bude neprijatnije po Plavce, deluje da se isti fudbaler potom teško povredio. Podsetimo da se u prvom poluvremenu već van terena preselio Tijago Silva iz istog razloga. Vratiće se kapiten Čelsija, ali pitanje je da li će moći da odigra do kraja...

66. minut: I Čelsi će promešati svoje redove. Izašao je Timo Verner, koji se pošteno obrukao u prvom poluvremenu. Zamenio ga je Kristijan Pulišić, a sada vidimo na šta liči lice Kevina de Brujnea koji ima ogromnu masnicu na licu posle sudara sa Ridigerom i sada sedi na klupi.

64. minut: Menja dodatno Pep Gvardiola u nastojanju da nešto promeni na terenu. Bernardo Silva izlazi, a ulazi Fernandinjo.

61. minut: Kako su sada besni bili igrači Mančester sitija na sudiju Lahoza! Mislili su da je Ris Džejms igrao rukom u kaznenom prostoru i tražili su penal, ali je glavni arbitar sjajno uočio da je to bilo samo rame. VAR soba potvrdila je da je doneo pravičnu odluku.

59. minut: Kevin de Brujne u suzama napušta ovu utakmicu. Nadamo se da nije reč o nekoj težoj povredi, kojoj je doprineo Ridiger svojom zaštitnom maskom. Gabrijel Žesus ga je zamenio.

54. minut: Za razliku od visokog tempa koji smo gledali tokom prvog poluvremena, sada gledamo nešto mirniji deo utakmice. Dosta sporije se igra, što naravno odgovara fudbalerima Čelsija. I baš u ovom trenutku žestok sudar Ridigera i De Brujnea, obojica su ostala na travi, nadamo se da nije bilo ozbiljnije povređenih. Žuti karton će biti za Ridigera.

49. minut: Baš kao na početku prvog poluvremena, na startu drugog gledamo opipavanje snaga. Sada Mančester siti pokušava da uspostavi dominaciju, ali im barem za sada to ne polazi od ruke.

46. minut: Pa, da nastavimo! Mateo Lahoz dao je znak da se utakmica u Portu nastavi. Čelsi sada napada sa desne na levu stranu, dok Siti "gura" sa leva na desno.

POLUVREME: Čelsi vodi nakon uvodnih 45 minuta utakmice na stadionu "Dragao". Imali su Plavci veliki broj zrelih prilika, jednu su uspeli da iskoriste i to je napravilo razliku. Sa druge strane, Građani su takođe imali par dobrih napada, ali se odbrana londonskog tima uspešno izborila sa izazovima.

45. minut: Sudija Lahoz odlučio je da će prvo poluvreme biti produženo za tri minuta. Čelsi nastavlja sa pritiskom na gol Građana.

42. minut: GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! 0-1! Haverc dovodi Čelsi u prednost! Mejson Maunt mu je sjajno dodao loptu, ovaj je uspeo da zaobiđe Edersona koji je istrčao da ga zaustavi, na nekih 16-17 metara. Nije uspeo, loša je bila to ofsajd zamka Građana i imamo prvi pogodak na utakmici.

39. minut: Problemi za Čelsi, kad im vreme nije. Tijago Silva očigledno neće moći da nastavi ovu utakmicu, pošto mu je stradao "primicač". U suzama izlazi sa terena, a zameniće ga Andreaas Kristensen.

36. minut: Pauza. Fudbaleri će dobiti zasluženu pauzu od kojih 60 sekundi, pošto je u Portugalu jako sparno. Sudija Antonio Mateo Lahoz procenio je da je sada pravi trenutak da se tako nešto desi.

35. minut: Reakcija VAR-a! Gundogan je dobio žuti karton nakon starta nad Mejsonom Mauntom, proveravali su u sobi da li je možda potencijalno to bio prekršaj za isključenje, ali su arbitri na kraju presudili u korist fudbalera Sitija. Moraće doduše da se pripazi.

30. minut: Sada je već potpuno Siti preuzeo inicijativu! Voker je tu uspeo da se probije po desnoj strani, pokušao je da odigra do Mareza, ali je odbrana Čelsija dobro odreagovala.

27. minut: Najveća šansa za Siti! Fantastično je De Brujne proigrao Fodena na petercu, ovaj je već jurišao ka golu kada ga je u poslednjem stotom delu sekunde pre šuta zaustavio Ridiger uklizavanjem i sprečio Građane da dođu do vođstva. Zaista lep fudbal gledamo na "Dragau" ove večeri.

23. minut: I dalje se igra u izuzetno visokom tempu, ali za razliku od nekih uvodnih 15 minuta, više nema toliko izglednih prilika. Pokušavaju i jedni i drugi da probiju bedem, tako da deluje da bismo mogli vrlo lako da vidimo prvi gol uskoro.

17. minut: Ponovo preti Čelsi - Kante je sada uputio udarac glavom na centaršut Maunta, ali je bio okružen dvojicom odbrambenih igrača Mančester sitija i ta lopta je završila daleko u gol-autu.

14. minut: Kakva akcija Čelsija?! Mejson Maunt je fantastično probio po levoj strani, dodao je loptu do Vernera na deset metara, a ovaj je šutirao pravo u golmana Edersona. Odmah potom u narednoj akciji pogađa spoljni deo mreže, konstantno je u šansi nemački napadač, ali nikako da ga "krene".

10. minut: Izuzetno zanimljivo je na "Dragau"! Verner je sada pokušao da šutira levom nogom, a ona ga je prvo pogodila u desnu i propala je zaista lepa šansa na petercu za Čelsi. Potom su fudbaleri Mančester sitija pokrenuli još jednu veliku šansu iz kontre, pokušao je Sterling da proigra nekoga u sredini, ali su igrači Plavaca u poslednjem momentu odreagovali.

8. minut: Prva velika šansa! Sterling je pokazao zbog čega je opasan. Džejms je užasno odreagovao nakon jedne duge lopte, fudbaler Sitija je bukvalno imao šansu jedan na jedan sa golmanom Čelsija, ali nije lepo primio loptu, pa od svega imamo samo udarac iz ugla, koji nam ne donosi ništa, pošto je dosuđen prekršaj u napadu.

5. minut: U uvodnih pet minuta, interesantno, veći pritisak napred prave fudbaleri Čelsija. Verner je tu dva puta napravio pometnju po desnoj strani, ali se Mančester uspešno izborio sa pretnjom.

1. minut: Počelo je! Prvi napad imaju fudbaleri Čelsija koji će u prvom poluvremenu napadati sa leve na desnu stranu, dok će suprotno napred ići igrači Mančester sitija.

- U toku je ceremonija otvaranja velikog finala na "Dragau". Pored čuvene mušeme, na terenu se nalaze grbovi dva engleska kluba, a sve je upotpunilo malo (više) pirotehnike. Sve gledamo kroz oči čuvenog di-džeja Maršmela, a najavljen je i nastup Selene Gomez. U Portugalu sunce još nije zašlo, pa imamo osećaj kao da gledamo duel u vreme ručka. I da, sve liči na otvaranje Superboula.

Pre meča:

Za početak, vredi baciti oko na sastave. I dok se Pep Gvardiola odlučio da napravi manje iznenađenje i u startnu postavu vrati Rahima Sterlinga, nemački stručnjak na klupi Čelsija nije previše eksperimentisao, s tim da će pozadi imati samo trojicu - Aspilikuetu, Silvu i Ridigera. Može to biti mač sa dve oštrice.

Ono što treba da obraduje sve ljubitelje fudbala jeste da stadion u Portu neće "zjapiti" prazan, već da će na njemu biti prisutan poveći broj pristalica engleskih klubova. Mančester siti je svim svojim navijačima platio odlazak i boravak u Portugalu, što je potez za svaki respekt, a očekuje se da će ukupno na tribinama biti oko 16.500 navijača, koliko je UEFA omogućila nakon što je finale prebačeno iz Istanbula u Porto.

Utakmicu će suditi Antonio Mateo Lahoz iz Španije, koji je dobro poznato lice na "zelenim" terenima Evrope. Podatak koji je posebno zanimljiv kaže da su poslednja dva puta kada su arbitri iz Španije delili pravdu u finalu Lige šampiona, mečevi otišli u dodatnih 30 minuta. Videćemo šta će se desiti ove večeri.

I jedna i druga ekipa primile su samo po četiri gola na svom putu ka finalu, što vam dosta govori o tome kakav stil fudbala ćemo gledati večeras. Uostalom, sigurno ste barem jednom ove takmičarske godine gledali neki njihov meč kojih je bilo ukupno tri. Čelsi je slabio na poslednja dva, a Građani na onom uvodnom trećeg dana tekuće kalendarske godine. Interesantno, oba trijumfa Plavaca protiv Sitija došla su sa Tuhelom na klupi, koji tako ima 2:0 protiv Gvardiole.

Kvote trenutno favorizuju Mančester siti, ali ne preterano. Uglavnom se pobeda Građana plaća kvotom oko 2,00, dok biste na Čelsi učetvorostručili svoj ulog. Nerešen ishod je tu negde između i u zavisnosti od kladionice, naplatićete kvotu između 3,00 i 3,40 u slučaju remija nakon regularnih 90 minuta utakmice.

Video: Sjajan gest trenera Partizana: Svoju medalju dao momku iz stručnog štaba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skåne

    29. maj 2021 | 23:06

    Pep izgubio sam finale 😡 Stavio u prve 11 Sterlinga koji nije pola sezone odigrao ni 2 utakmice a seo na klupi Fernandinho koji mu je dirigirao celu odbranu. Jos na to kad se doda da City nema klasicnu devetku a Aguero je dobio premalo vremena da nesto promeni za 15 min. Ali koji igrac je Kante 👍👍👍👍👍👍

  • Nosmoking

    29. maj 2021 | 23:11

    Drago mi zbog Romana, odlican Celsi👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

  • Milos

    29. maj 2021 | 22:58

    Crvena Zvezda znaci jos uvek ima vise trofeja prvaka Evrope nego Mancester Siti, Arsenal, Totenhem, PSZ i Atletiko Madrid zajedno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA