Počeo kao maneken, radio kao šanker, motivisao igrače govorima Džordana: Ko je uopšte Tomas Tuhel?

Neverovatna priča o čoveku koji nije hteo da se preda

  • 2
Tomas Tuhel Foto: Tanjug / AP

Kada je Frenk Lampard napustio Čelsi, a na njegovo mesto došao Tomas Tuhel, ne možemo reći da nije bilo podignutih obrva. Mnogi su sumnjali kako će se nemački stručnjak snaći u situaciji kada mu je vruć krompir bačen pravo u ruke, a on im je odgovorio na najbolji mogući način – peharom u Ligi šampiona.

Pre njegovog dolaska, nećemo se lagati, Plavci nisu ličili na pravi fudbalski tim. Mnogo je toga moralo da se složi, pre nego što je Čelsi konačno krenuo ka vrhu tabele Premijer lige i završnice elitnog evropskog klupskog nadmetanja. Na sve to, ni nemački strateg nije bio u nekom bajnom psihološkom momentu, pošto je koju nedelju ranije dobio otkaz u PSŽ-u.

Njegova priča je inspirativna i na svaki način čudna. Pre nekoliko godina fotografisao se u Njujorku za muški magazin “Die Zeit“, jedno vreme morao je da radi i kao šanker nakon što je karijeru okončao već u 24. godini zbog teške povrede. Ali ljubav prema fudbalu bila je jača i evo, godinama kasnije, ispisao je verovatno svoju najlešu stranicu u životu.

Thomas Tuchel, Tomas Tuhel Foto: Tanjug/AP

Retko kada obrazovanje i sport idu zajedno, ali Tomas Tuhel je jedan od retkih koji ima fakultetsku diplomu kada govorimo o menadžerima. Završio je Poslovnu administraciju na Ekonomskom fakultetu u Štutgartu, a mnogi i danas veruju da mu je to uz izgled na kojem se mnogo polaže u glavnom gradu Francuske, donelo prvobitni posao u PSŽ-u. Odatle se vinuo među zvezde.

U ranoj fazi igračke karijere nastupao je za mlađariju Augzburga, ali je u 19. godini prešao u Ulm nakon što je otpušten. Upravo u ovom klubu je i okončao svoju igračku karijeru zbog povrede kolena, ali umesto da pati, okrenuo se fakultetu i počeo lično usavršavanje. Paralelno je radio u baru u Štutgartu, gde je uz životne lekcije naučio i da pravi koktele.

- Korak po korak povratio sam samopouzdanje radeći u baru. Smenu po smenu, veče po veče. Kolege su me volele zbog toga što sam bio, nisu imali pojma da sam bio propali fudbaler – rekao je tada nemački trener.

Međutim, Tuhel se vrlo brzo vratio svojoj prvoj ljubavi – fudbalu. Kontaktirao je Ralfa Ranginka koji je tada bio direktor Štutgarta, a kasnije jedan od tvoraca Lajpciga. Dao mu je probu u amaterskom timu, ali je povreda bila jača i nije bilo šanse za povratak na igračke staze. Međutim, ovaj mu je ponudio alternativu, pošto je video da sarađuje sa nekim ko ima fudbalski mozak.

Dao mu je da vodi tim do 14 godina, a već u prvoj sezoni je osvojio titulu i zasenio je sve ostale trenere u toj kategoriji. I samo devet godina prošlo je od momenta kada je radio kao šanker do trenutka kada je preuzeo Bundesligaša. U Štutgartu je postao asistent omladincima sa kojima je osvojio titulu, a godinu dana kasnije je prešao u Augzburg gde je bio trener drugog tima i završio je sve kurseve i licence. Nakon kratke epizode sa omladincima Majnca, preselio se na klupu prvog tima i tako počinje njegov ogroman uspon.

Majnc je prvu sezonu po promociji završio na visokom devetom mestu, dok je samo godinu dana kasnije ovaj klub po prvi put uspeo da se domogne Evrope i na tom putu je savladao Bajern u Minhenu (1:2). U medijima su govorili da je majstor, a njegov stil bio je tema mnogih seminara. Voleo je da motiviše igrače govorom koji je pozajmio od Majkla Džordana.

Thomas Tuchel, Tomas Tuhel Foto: Tanjug/AP

- Padao sam u životu iznova, zato sam uspeo – ponavljao je Tuhel reči legendarnog košarkaša.

Posle tačno godinu dana, preselio se u Borusiju iz Dortmunda, što je bio put koji je ranije utabao Jirgen Klop, koji se iz Majnca prebacio pravo među Milionere. Tada su u žutom dresu nastupali Kristijan Pulišić, Usman Dembele i svi oni imali su trenera pod kojim su mogli da razviju svoj potencijal. Jer sam Tuhel je toliko vremena provodio radeći upravo na razvoju igrača u mlađim kategorijama.

Sve je delovalo bajno, Borusija je drugu sezonu sa njim na klupi završila na drugom mestu iza Bajerna, osvojila je Kup Nemačke, ali je tri dana nakon toga Tuhel oteran. Ispostaviće se da je to bila izuzetno glupa odluka čelnika Milionera, a loš odnos sa prvim čovekom tima, Hansom-Joakimom Vackeom koštao je nemačkog trenera posla. Nije mnogo čekao na novi angažman, ubrzo je zaseo na klupu već pomenutog PSŽ-a, gde isto nije uspeo da se izbori sa autoritetima, pa ga je sportski direktor Leonardo lišio posla 2020. godine, iako je u glavnom gradu Francuske sve funkcionisalo bez problema.

Thomas Tuchel, Tomas Tuhel Foto: Tanjug/AP

U Čelsiju je ipak drugačija priča. Bili su Plavci spremni da ga istrpe i onda kada je kritikovao i onda kada je tim beležio nešto slabije rezultate ove sezone. I Roman Abramovič mu je spremio papir vredan ostanka u klubu do kraja 2023. godine sa mogućnošću da se sve produži na još godinu dana. Mnogo je londonskom timu značila ova titula, a još više Tuhel.

Kaže Tomas da želi da bude deo i narednog Čelsijevog trofeja. Ako pogledamo svu emociju na njegovom licu tokom jučerašnje nadoknade vremena, pa i posle poslednjeg sudijskog zvižduka, treba da nam bude drago što se takav jedan čovek nalazi na samom evropskom vrhu.

Video: Nikola Peković o žurkama Darka Miličića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA