≫ 

Zajedničko saopštenje Partizana i Zvezde: Hoće Superligu sa 12 klubova, finale Kupa uvek u Beogradu

Žele i bolju raspodelu novca od TV prava, promenu pravila za strance, podržavaju izbore na svim nivoima

  • 11
Finale kupa Srbije, Derbi

Foto: Nikola Tomić

Rukovodstva naša dva najveća fudbalska kluba održala su danas sastanak sa ciljem usaglašavanja stavova oko veoma bitnih tema za razvoj fudbala u Srbiji kao i za naša dva kluba. Partizan i Crvena zvezda razmatrali su sistem takmičenja koji će najverovatnije važiti u budućnosti, podržali su izbore u Fudbalskom savezu Srbije, a razgovaralo se i o nekim drugim stvarima.

U nastavku vam prenosimo saopštenje koje potpisuju Crvena zvezda i Partizan.

- Sastanak je održan u duhu dobrih odnosa koje najveći klubovi naše zemlje treba medjusobno da neguju. Brzo i lako smo usaglasili stavove i shodno tome zajedničke predloge pre održavanja skupštine Zajednice Superlige o kojima obaveštavamo javnost i sa kojima ćemo izaći zajednički na sutrašnju sednicu Skupštine:

1. Zahtevamo aktivnu komunikaciju FSS sa svim klubovima Superlige Srbije, a posebno sa naša dva kluba koji su nosilac i motor razvoja klupskog, a samim tim i reprezentativnog fudbala kako bi izbegli da se ponovi prošlonedeljni slučaj donošenja bitnih odluka u vezi nacionalne lige bez ikakve prethodne komunikacije sa klubovima. Takođe neophodno je da se razdvoje Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije, kao i da se sastanci Superlige održavaju najmanje jednom mesečno kako bi svi klubovi imali priliku da učestvuju u procesu odlučivanja i rade u najboljem interesu elitnog takmičenja srpskog fudbala. Svi predstavnici klubova treba da budu u Izvršnom odboru obe zajednice. Takođe predsednici naša dva najveća kluba moraju imati mesto u svim najvišim organima FSS.

2. Podržavamo izbore na svim nivoima u okviru Fudbalskog saveza Srbije.

3. Cenimo i pohvaljujemo poboljšanje ugovora za TV prava na €24 miliona za period od tri godine. Neophodno je definisati kriterijum za raspored TV prava po uzoru na najbolju evropsku praksu.

4. Smatramo da je neophodna Izmena aktuelnog statuta FSS, odnosno ponovno usvajanje statuta koji je bio na vaznosti do 2016. godine, a koji je uskladjen sa važećim preporukama i stavovima UEFA.

5. Ukinuti namet na prihod klubova od transfera taksom od 3% kojom se između ostalog krši pravilo o zabrani učešća trece strane prilikom transfera.

6. FSS treba da konsultuje naša dva najveća kluba oko svih bitnih strateških pitanja.

7. Pravilo o četiri stranca ne treba ograničavati brojem stranih igrača u protokolu već isključivo na terenu.

8. Finalni meč Kupa Srbije usled značaja takmičenja igrati uvek u Beogradu kao glavnom gradu prema uobičajenoj evropskoj praksi.

9. Predlažemo da od sezone 2022/23 Supeliga broji 12 klubova. Liga bi posle odigrana 22 kola imala plej-of i plej-aut sa dodatnih 10 kola.

Duboko verujemo da su naši zahtevi u interesu srpskog fudbala te očekujemo hitnu realizaciju istih od strane FSS i Zajednice Superlige - stoji u saopštenju koje potpisuju Partizan i Crvena zvezda.

Video: Sjajan gest trenera Partizana: Svoju medalju dao momku iz stručnog štaba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Manjača

    21. jun 2021 | 21:20

    Gubitnici hoce jos.....nikad im dosta ......platite prvo porez pa se onda javite i da znate IGRA SE FUDBAL I U DRUGIM GRADOVIMA

  • fudbal!

    21. jun 2021 | 21:56

    Gospodo,Niste vi bitni i niste vi fudbal. Fudbal je igra za sve i kao takvu je treba promovisati. A sto se vas “velikana” tiče, prvo vratite dugove pa igrajte ligu.

  • Marko

    21. jun 2021 | 21:25

    Najvolje bi bilo da Super Liga bude sastavljena samo od Zvezde i Partizana pa da igraju po jedno 30 derbija godisnje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA