≫ 

Propao transfer Ngoja u Partizan koji su svi čekali: Ništa od dolaska krila iz Belgije!

Fudbaler Eupena je mesecima bio želja kluba iz Humske, delovalo je da je sve gotovo kako su preneli belgijski mediji, ali je na kraju sve propalo u poslednjem trenutku

  • 21
Julien Ngoy, Žulijen Ngoj Foto: BRUNO FAHY / AFP / Profimedia

Činilo se da je potraga Partizana za krilom, posle iznenadnog odlaska Takume Asana okončana. Izbor je pao na Žilijana Ngoja (23), fudbalera belgijskog Eupena, belgijski mediji preneli su da je sve blizu realizacije, ali je na kraju sve propalo u poslednjem trenutku, prema saznanjima Telegrafa!

Ngoj je već nekoliko meseci bio "na radaru" crno-belih, bio je opcija i tokom zimskog prelaznog roka. U Humskoj su bili spremni da ga plate 1.500.000 evra u tri rate, smatrajući ga najvećim pojačanjem još od dolaska Brazilca Leonarda! Međutim, od toga neće biti ništa...

Da pojasnimo, Partizan je duže vreme pratio Ngoja i prvi čovek sportskog sektora Ivica Iliev je još u zimskom prelaznom roku imao ideju da angažuje fudbalera. Jer, podjednako dobro može da igra i kao najistureniji napadač, ali i kao krilo, a već je postalo kristalno jasno da Žan Kristof Bajbek neće biti od koristi.

Ali, kako je igrač potpisao ugovor sa Eupenom leta 2020. godine, naprosto nije bilo realno da se transfer realizuje, iako su crno-beli imali nameru da plate obeštećenje.

Činilo se da se situacija promenila ovoga leta, jer je i sam Ngoj želeo promenu i novi izazov, što se poklopilo sa željama i ambicijama Partizana da ga angažuje, ali i sa planom belgijskog kluba da, usled finansijskih problema, smanji budžet i rasproda najplaćenije igrače. Na kraju nije bilo tako i Partizan je ostao bez kapitalnog pojačanja.

Igrački Ngoj je upravo ono što je bilo potrebno Partizanu u ovom trenutku. Izuzetno je brz, eksplozivan, prodoran, odličan tehničar sa velikim osećajem i uz to fizički snažan i korpuletnan napadač. Desna noga mu je primarna, ali se jednako dobro služi i levom, pa može da pokriva više pozicija u napadu. Sve to dodatno stavlja "so na ranu" sportskom sektoru crno-belih.

Julien Ngoy, Žulijen Ngoj Foto: Belga News Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Veliki talenat belgijskog fudbala

Što se karijere tiče, Ngoj je rođen u Antverpenu, a roditelji su mu poreklom iz Konga. Fudbalsku karijeru je započeo igrajući u omladinskom timu Anderlehta do 14 godina, a zatim je proveo dve godine u Klub Brižu, gde je bio najbolji strelac tima do 16 godina.

Ipak, odlučio je da napusti Briž i pridruži se Nset fudbalskoj akademiji, gde je impresionirao direktora Nkandua Ntonda, koji ga je opisao kao najvećeg talenta talenat koji je video na svojoj akademiji.

U leto 2013, Ngoj je potpisao ugovor sa engleskim Stoukom, tada članom Premijer lige, ali je u početku bio član omladinske škole pomenutog kluba, da bi u decembru 2016. godine debitovao za prvi tim u porazu Stouka od Arsenala (3:1). U pomenutoj sezoni je upisao šest mečeva u najjačoj selekciji, a u martu 2017. godine je imenovan i za igrača meseca u Premijer ligi.

Ipak, ni to mu nije to bila nikakva garancija u žestokoj konkurenciji, pa je naredne dve godine proveo na pozajmici u Valsalu i švajcarskom Grashopersu. Leta 2020. je stigao u Eupen i u protekloj sezoni je igrao na ukupno 35 mečeva, na kojima je postigao šest golova i upisao jednu asistenciju. Treba napomenuti da je bio i član kadetske, omladinske i mlade selekcije Belgije.

Za kakvog talenta je Ngoj važio u evropskom fudbalu najbolje svedoči i činjenica da je bio projektovan kao zamena Kilijanu Mbapeu, kada je francuski reprezentativac prelazio iz Monaka u Pari Sen Žermen, ali je tada Stouk, čije je boje branio, odbio da ga proda Francuzima.

Bilo je planirano da sutra dođe u Beograd

Upravo mu je ugovor sa engleskim klubom bio problem u prethodnom periodu, ali su ga pozajmica u švajcarski Grashopers, potom i povratak u Belgiju vratili na kolosek, pa je u protekloj sezoni ponovo skrenuo pažnju mnogih klubova.

Do poslednjeg trenutka, Partizan se mačevao sa jednim španskim prvoligašem, isprva je traženo 2.500.000 evra za obeštećenje i nije najjasnije zbog čega je transfer propao u poslednjoj sekundi. Pre toga, želja Ngoja bila je da dođe upravo u Beograd.

Bilo je planirano da belgijski fudbaler već sutra ujutru stiže u Beograd, obavi lekarske preglede, stavi potpis na trogodišnji ugovor, a u četvrtak da bude u autobusu za Sloveniju, sa ostatkom tima crno-belih. Na kraju od toga nema ništa.

Video: Jedan fudbaler Partizana nije došao na pripreme, Stanojević ga otpisao

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    26. jun 2021 | 11:56

    😂😂😂 Ембапе за сиротињу! 😂

  • Branislav

    26. jun 2021 | 13:01

    E moja crna upravo, ne možete igrača Eupena da dovedete, zar ste toliko nesposobni, ko da igra špica, koga Stanoje da uigrava, manje od mesec dana do prve evropske utakmice... AKO NE OFORMITE TIM DA UZME TITULU I UDJE U EVROPU, BOLJE SAMI POKUPITE PRNJE, JER ĆETE VEĆ PROTIV DAC STRADE DA ČUJETE MIŠLJENJE NAVIJAČA... UPRAVA NAPOLJEEE

  • Pkv

    26. jun 2021 | 12:05

    Sto bi glodari rekli..Odakle pare? Jel vam Vucic dao?Sto zaradili ste od Evrope..I u kosarci ste bili mnogo dobri pa ste zaradili za Obradovica!!??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA