≫ 

Nemački navijači u duginim bojama masovno prkose Mađarima, stigla kontra gostujućih ultrasa

Meč grupe F na Euru ima zanimljivu uvertiru

  • 8
navijači nemačke Foto: Tanjug/Ap

Mađarski navijači su spremni stigli u Minhen, "naoružani" sloganima protiv LGBT populacije, čime su nastavili svoju borbu za stavove u kojima nema mesta "evropskim vrednostima" po pitanju rodne ravnopravnosti. Nasuprot njima, među navijačima Nemačke pred večerašnji meč vlada krajnje vesela atmosfera u bojama LGBT pokreta - kao odgovor na to što je mađarski Parlament prošle nedelje usvojio zakon kojim se ograničava pravo mladih na informacije o homoseksualnosti i transseksualnosti.

Upravo je taj zakon i stav mađarske vlade izazvao masovne reakcije u svetu fudbala, reagovala je i UEFA, ali Mađari ne haju za to što pokazuje i njihova parola koju su doneli u Bavarsku.

Zbog novonastale situacije šitom Evrope, kao i iz tabora reprezentacija učesnika Eura, stigle su poruke podrške LGBT svetu, pa su mnogi od njih na svoje profile na društvenim mrežama, uz svoje ime, stavljali dugine boje.

Na kraju, popustila je i UEFA, koja je takođe promenila profilnu sliku na svom Tviter nalogu, pa se sada na njihovom nalogu nalazi grb u duginim bojama. Nakon što je naišla na osude, UEFA se oglasila na zvaničnom Tviter profilu povodom celokupne situacije koja je nastala nakon što su zabranili Nemcima da "oboje" svoju Alijanc Arenu.

- Uefa je ponosna što nosi dugine boje. To je simbol koji promoviše sve ono u šta verujemo, tolerancija za svakoga, bez obzira na njihovu pozadinu, verovanja ili pol - započinje UEFA svoje obaveštenje.

Premijer Mađarske, Viktor Orban odlučio je da ne otputuje u Minhen na poslednju utakmicu Grupe F Evropskog šampionata, a kao razlog se navodi želja Nemačke da "oboji" Alijanc Arenu u dugine boje, kao podrška LGBT zajednici.

Kako navode inostrani mediji, Orban je otkazao svoj put u Minhen, čak i ako je UEFA već ranije donela zabranu da se Alijanc Arena oboji u dugine boje pred ovu utakmicu. Upravo zbog ovog akta, Evropska fudbalska organizacija je naišla na brojne kritike zvaničnika u Nemačkoj.

U međuvremenu, nemački navijači koji su stigli na utakmicu u Minhenu, svojski su se potrudili, i to masovno, da podrže LGBT zajednicu tako što je većina njih stigla na "Alianc" Arenu sa zastavama duginih boja, koje su se inače prodavale ispred stadiona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA