≫ 

"Rikardo je odbio troduplo više novca zbog Partizana": Stanojević otkrio detalje o dolasku napadača

"Evo, reći ću vam. Lično mi je Ivica Iliev rekao sve to, jer je imao ponudu u ruci. Ponuda je bila više nego dupla na godišnjem nivou, možda i troduplo u odnosu na Partizan na godišnjem nivou. Iliev je taj ugovor video, imao ga je u ruci. Pitajte njega, on bolje zna", kaže Stanojević, naglašava činjenicu da je Rikardova želja da opet obuče crno-beli dres bila presudna da odbije daleko unosnije ponude

  • 20

Video: Intervju Aleksandar Stanojević: Rikardo odbio ponudu od tri miliona evra zbog Partizana

Dolazak Rikarda Gomeša u Partizan, a potom i bazu ekipe u Sloveniji, oraspoložio je sve u taboru crno-belih, jer je praktično rešen "gorući problem" napadača. Osetilo se to i na prvom jutarnjem treningu tima iz Humske, koji je počeo aplauzom saigrača za "novajliju", a i među članovima stručnog štaba, koji sada mnogo mirnije mogu da sklapaju kockice za prva evropska iskušenja sa Dunajskom Stredom (22.jul).

Trener Aleksandar Stanojević kaže da je veoma važno što je Rikardo neko ko odlično poznaje klub i kome, sem bolje fizičke pripreme, nije potrebna adaptacija, već u najskorije vreme može u rotaciju tima. Dotakao se Stanojević još nekoliko tema, igrača, pa i planova za blisku budućnost.

Upitan da li je zadovoljan zbog dolaska Rikarda, nije imao dilemu:

- Naravno da sam zadovoljan, želeli smo da ga angažujemo i najznačajnija stvar u celoj priči je da je on želeo da dođe u Partizan. Pouzdano to znamo, imao je mnogo dobrih ponuda, finansijski boljih nego što je to naš klub mogao da mu pruži. Samo da bi došao da igra kod nas, jer ima emociju prema Partizanu. Lepo mu je bilo ovde. Sa te strane sam zadovoljan, došao je neko ko je već bio ovde. Doveli smo proverenog igrača - kaže Aleksandar Stanojević.

Znate li u kakvom je fizičkom stanju Rikardu, kada se od njega očekuje da pruži maksimalni doprinos timu?

- Bio je u takmičarskom ritmu, igrao je u Turskoj konstantno, pre mesec dana je završio sezonu. Kasniće malo što se fizičkog plana tiče, jer se kasnije priključio i ne znam koliko ćemo moći da ga koristimo protiv Krakovije.

Bićemo malo u zaostatku, ali ima vremena do prve takmičarske utakmice. Poznaje sve zahteve, zna kako funkcioniše Partizan.

Rikardo Gomeš Foto: partizan.rs

Da li imate dovoljno vremena da ga uigrate do prve evropske utakmice?

- Dovoljno da bude u nekom normalnom ritmu. Videćemo da li će biti dovoljno da napravimo sinhronizaciju u napadu. Da li će doći još neko u špicu, videćemo.

Ono što je svakako prednost je činjenica da Rikardu ne treba adaptacija?

- Tako je, to je važno. Hteli smo Ngoja, on nema pojma gde je Srbija, a kamoli da oseća klub. Dakle, ne vodimo se samo time. Ali kad idete u tom pravcu da sklopite i jedno i drugo, još bolje. Trebao nam je pokretljiv napadač, koji

ima visinu u defanzivnom i ofanzivnom prekidu. Njegova najveća osobina je da je golgeter.

Razmišljate li šta će Rikardo da uradi sada ako je sa skromnim timom dao 26 golova?

- Ne previše, jer videli ste da smo i bez klasičnog napadača davali 2,5 golova po utakmici, ne znam kada smo davali toliko. Ali nama je falio taj igrač gore u teškim utakmicama, kao što su derbi i Evropa, jedan ovakav golgeter. Nismo imali problem da dajemo golove, bez obzira na sve, ali nema opterećenja ni za njega ni za tim, neka da i deset golova.

Hteo sam Rikarda i u Arabiji

Kao trener Al Kacije ste želeli Rikarda, ali ste se džentlmenski povukli kada ste čuli da ga želi i Partizan?

- Jeste, istina je. Dok sam bio trener Al Kacije, pratili smo ga i skautirali, gledali sve njegove mečeve, pa smo onda saznali da je u pregovorima sa Partizanom. Tada sam, u dogovoru sa Ivicom Ilievim, kada sam čuo da je blizu Partizana, odustao od njega. Ima toliko igrača na tržištu i u Evropi i svetu, i sad baš da uzmem igrača koji je u pregovorima s Partizanom. Nije baš profesionalno, a i znate me dobro...

Koje su glavne karakteristike Rikarda?

- Okretnost, brzina, igra u prostor, šutevi iz svih pozicija. Dao je i u drugoj ligi Portugala mnogo golova. Još tad mi se dopadao, međutim, otišao je tada u mnogo veći klub od Al Kacije.

Poznato je da je za Rikarda bio zainteresovan Al Hilal i Al Nasr i da je odbio 3.000.000 dolara za dve godine da bi se vratio.

- Evo, reći ću vam. Lično mi je Ivica Iliev rekao sve to, jer je imao ponudu u ruci. Ponuda je bila više nego dupla na godišnjem nivou, možda i troduplo u odnosu na Partizan na godišnjem nivou. Iliev je taj ugovor video, imao ga je u ruci. Pitajte njega, on bolje zna. Nije profesionalno da kažem koji je klub u pitanju. Ali, to je činjenica.

Značilo bi nam da Suma bude sa timom

Kakva je situacija sa Sejdubom Sumom?

- U utorak uveče kada sam se čuo sa Ilievim rekao mi je da ima problema s vizom. Ne može da dođe. Da li će, kad će, šta će, sada je takva situacija. Administrativni problemi.

Mogu li Suma i Rikardo da budu ubitačan tandem?

- Znači nam svaki igrač. Videćemo da li će doći još neko. Očekujemo još jednog igrača da dovedemo. Želeli smo Rikarda i Ngoja, sad ćemo videti da li ćemo još jednog, a značilo bi nam da je Suma tu sa nama. Da li će neko otići, videćemo. Voleo bih da imam sve igrače na raspolaganju, no, teško je. Zadovoljan sam što je Rikardo generalno na vreme došao, to me raduje.

Sejduba Suma, Bibras Natho, FK Partizan Foto: MN Press

Postoji li rok do kada igrači mogu da odu iz tima, a da kvalifikacije ne budu ugrožene?

- Pričaćemo o tome sigurno u narednim danima. Postavićemo granicu do kada mogu iz kluba. Ne mogu da kažem, niko ne može da ide danas, jer je prelazni rok živa stvar, no, neke stvari ipak treba definisati. Nadam se da neće otići neko sedam dana pred evropsku utakmicu. Onda možemo da napravimo dogovor da ostane barem evropsku utakmicu. Da ne bude kao sa Stefanom Savićem svojevremeno, da ode tri dana pred utakmicu. Ne verujem da će se sada desiti situacija da nam neko ode na taj način.

Gde je zapoelo sa Žilijenom Ngojem?

- Bio je prvi pik, već duže vreme. Iliev ga je skautirao još od decembra. Ovo bi mu bila odskočna daska, a on bi nama doneo individualni kvalitet. Izvanredan igrač. Može sam da reši utakmicu. Svi smo bili razočarani, bio je u Beogradu, upoznali smo ga. ali eto, nije se završilo kako smo očekivali-

Bolje dete iz škole, nego igrač iz domaće lige

Ivica Kralj je nedavno napomenuo da je Partizan skautirao 128 igrača, ali da je generalno "oseka" fudbalera iz Superlige?

- Jeste, ali mi smo se odlučili za omladinsku školu. Ako birate između domaćih igrača iz lige i omladinske škole, biraću školu. Ako je neko mnogo bolji iz domaće lige,onda u redu. Doveli smo Sinišu Saničanina koji je igrao za Vojvodinu i reprezentativac je Bosne. Imamo još dva naša mlada štopera koji su priključeni. Tako da, ne računamo tu Danila Pantića, jer je povratnik. Znate kako, vidite da Dunajska Streda ima 23 stranca. Naši klubovi traže velika obeštećenja za igrače.

- Vi možete nekad da dovedete stranca za iste pare kao za domaće igrače. Možda se zato Partizan i Zvezda opredeljuju za strance. Nekad se desi da stranac bude jeftiniji nego domaći fudbaler, pošto za domaćeg morate da plaćate i platu i obeštećenje. Ako dovedete reprezentativca Slovačke, sigurno je skuplji nego recimo bilo koji od 20 stranaca. Ako želite kvalitetnog igrača iz domaće lige, moguće je da obeštećenje bude milion evra. Zato smo se opredelili za omladinsku školu - jasan je Aleksandar Stanojević.

Video: Stanojević o pojačanjima: Ne znam šta se desilo s Ngojem! Bilo je sve gotovo, ali ipak ne dolazi!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gg

    30. jun 2021 | 15:32

    Evo još časova ljubavi 😆🤣😂

  • 534

    30. jun 2021 | 16:54

    Zato što od malih nogu navija i sanja da zaigra u Partizanu. I deda i stric su mu partizanovci a majka je istetovirala na dupetu grb Partizana.

  • Xexe

    30. jun 2021 | 16:45

    Svi dolaze zbog ljubavi pa posle tuze zbog dugovanja. Sa vama uvijek komedija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA