≫ 

Ljajić, Leković i braća Tončev ne mogu u FSS! Novi Statut donosi velike promene u srpskom fudbalu

Prema slovu novog Statuta, koji je u pripremi, važna stavka je i izostavljanje starosne granice za izbor predsednika što otvara mogućnost da aktuelni vd predsednika Nenad Bjeković bude izabran na funkciju prvog čoveka srpskog fudbala

  • 3
Saradnja Telekoma Srbija i FS Srbije, FSS o generalnom sponzorstvu i Televizije Arena Sport i FS Srbije o prodaji tv prava Foto: ATA Images

Zvuči kao utopija - srpski fudbal bez politike i političara. Uskoro ćemo, izgleda, svedočiti i takvom, reklo bi se spasonosnom trenutku, sudeći prema najavama koje stižu iz staropazovačke baze.

Naime, u razradi je novi Statut FSS, usklađen prema strogim pravilima FIFA, prema kojem će aktivni političari i oni kojima nije isteklo tri godina od aktivnog bavljenja politikom, biti amputirani iz rada saveza, na svim funkcijama.

- Novi Statut Fudbalskog saveza Srbije dobio je obrise, i u četvrtak bi, između ostalog trebalo da se nađe i pred Izvršnim odborom srpske kuće fudbala. Ako članovi tog tela prihvate novo štivo, Statut će postati tema javne rasprave regionalnih, okružnih i opštinskih saveza, a 23. avgusta, na sednici Skupštine FSS njegovim usvajanjem postaće i zvaničan akt- piše Sportski žurnal.

Dve tačke Statuta FSS posebno su interesantne fudbalskoj javnosti, ali i pretendentima na predsedničku i ostale visoke funkcije u izvršnoj vlasti. Prva se odnosi na nemogućnost izbora aktivnih političara na rukovodeću poziciju, pa ni bivših ako nije prošlo tri godine od prestanka bavljenjem politikom.

To praktično znači da predsednik, i članovi Izvršnog odbora novog FSS, ne mogu da budu politički angažovani ljudi i oni koji su poslednje tri godine bili politički angažovani u strankama, političkim i društvenim organizacijama koje se na bilo koji način bave politikom. Dakle, u FSS nema mesta za Rasima Ljajića, Nebojšu Lekovića i braću Novicu i Ivicu Tončeva.

Ova stavka naslanja se na Statut FIFA koji izričito zabranjuje mešanje politike i političara u fudbal, ali i na naš Zakon o sportu koji nešto slično nalaže.

marko pantelić Nejasna je pozicija Marka Pantelića u Fudbalskom savezu Srbije Foto: MN Press

Ukida se starosna granica za poziciju predsednika Saveza

Drugi detalj, takođe zanimljiv i bitan jeste izostavljanje starosne granice za izbor predsednika. Stari Statut FSS uslovljavao je da na funkciju predsednika ne može da se bira kandidat stariji od 65 godina. Taj stav prepisan je iz Statuta UEFA koji zabranjuje angažman na izvršne funkcije svakoga ko ima 72 godine.

Radna grupa FSS angažovana na izradi statuta, iz samo njima znanih razloga, odlučila je da tu stavku ne uvrsti u novi. To na primer znači da sada vršilac dužnosti presednika Nenad Bjeković može biti izabran na funkciju prvog čoveka srpskog fudbala.

Pored smanjenja Izvršnog odbora sa 15 na 11 članova, novi statut predviđa ukidanje funkcije "zamenik predsednika" - u proteklom periodu, posle ostavke Slaviše Kokeze, toliko bitne. Generalnog sekretara biraće Izvršni odbor, a samo ta i predsednička funkcija biće plaćene...

Laura Dijak, predstavnica FIFA, Luka Nikola, Jan Hafner i Marios Georgiju ispred UEFA, gosti na nedavno održanoj sednici Skupštine FSS, upoznati su sa aktivnostima saveza i tokom izrade novog Statuta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vratite

    13. jul 2021 | 10:15

    Brata Kokezu ??!!Svaki dan nad Srbima vršiti monstruozne zločine sve dol se neopamete??!!

  • Filip

    13. jul 2021 | 19:24

    Toncevi Mrakic, Surbat kancer fudbala. Ima ih jos.

  • Jović

    14. jul 2021 | 01:19

    Samo Rambo Petković. Jedino normalno rešenje. Legenda i pravi čovek za naš fudbal.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA