≫ 

Zvanično: Boaći pojačao najkontroverzniji klub u Izraelu

Zanimljiv izbor nekadašnjeg centarfora Zvezde

  • 3
ričmond boaći Foto: MN Press

Ričmond Boaći je i zvanično novi član izraelskog Beitara. Ugovor je potpisan na godinu dana uz opciju da se saradnja produži na još godinu dana, a Boaći je došao kao slobodan igrač pošto mu je istekao ugovor u poljskom Gornjiku koji je na njegovo mesto doveo Lukasa Podolskog.

Boaćijev novi klub važi za jedan od najkontroverznijih u tom delu sveta, pa i šire. Beitar je poznat kao jedini izraelski prvoligaš za kojeg nikada nije zaigrao fudbaler arapskog porekla. Iako je bilo slučajeva da su igrali fudbaleri nearapskog porekla, kao i islamske veroispovesti.

Beitarovi navijači su krajnje desničarski orijentisani i poznati su po rasističkim i ekstremističkim stavovima zbog kojih je klub često bio kažnjavan.

Kada je pre desetak godina tadašnji ruski vlasnik doveo dvojicu čečenskih fudbalera muslimanske veroispovesti, navijači su organizovali žestoke proteste i čak podmentuli požar u klubu. Često su isticali skandalozne parole kao što je "smrt Arapima".

Jednom prilikom su nigerijskom fudbaleru Aliju Mohamedu, inače hrišćaninu, tražili da promeni ime. Ironija je da Beitar podržava većina desno orijentisanih izraelskih političara među kojima je i dugogodišnji premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Uprkos anti-arapskim sloganima i parolama, Beitar je prošle godine dobio arapskog vlasnika. Polovinu vlasničkih deonica je kupio šeik Hamad bin Kalifa Al Najhan, član kraljevske porodice iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Hamad je odmah postavio svog sina u Upravni odbor kluba i obećao da će u narednih 10 godina investirati u Beitar oko 100 miliona dolara. Iz uprave kluba su tom prilikom poručili da šalju najbolju moguću poruku kako bi se promenio imidž kluba u svetu.

Video: Ludnica u Lučanima: Mirić golom u 99. minutu doneo pobedu Kragujevčanima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA