≫ 

Zvezdin gol poništen zbog 67 milimetara: Evo zbog čega je VAR procena na Marakani tako dugo trajala

Iako je na prvi pogled delovalo da je sve očigledno kada je u pitanju Kataijev ofsajd, sudije u VAR sobi su dokazale da vreme propcene nije važno i da je najbitnije da je odluka tačna

  • 28
VAR

Printskrin: TV Arena Sport

Da li je do VAR tehnologije koja na psihološkom planu i te kako znači sudijama i fudbalerima, to za sada ne znamo, ali je činjenica da je srpski fudbal od početka nove sezone doživeo veliki procvat u svakom smislu - bolja igra, manje prekršaja, puno golova!

U takvoj situaciji sudije sve bolje sude, dok VAR radi gotovo bez greške. Tu su one minimalne, ali su neoporedivo manje gledajući kakav je start sa novom tehnologijom bio u većini evropskih zemalja.

Što se tiče ovog drugog kola Superlige koje je iza nas, na meču Radnički Kragujevac . Spartak desila se prva VAR intervencija u kojoj je VAR priznao gol domaćeg tima koji je pomoćni suidja poništio na terenu zbog ofsajda. Ta odluka je bila pogrešna, ali je VAR ispravno reagovao i korigovao istu.

Jedina ozbiljnija greška dogodila se u Gornjem Milanovcu kada je sudija Ostraćanin prekinuo akciju TSC-a u izglednoj prilici i znak pištaljkom dao pre nego što je lopta ušla u gol. Pogrešio je, a ono što se smatra velikom greškom jeste to što je "vezao ruke" VAR sduiji Milanoviću koji po VAR protokolu, iako jeutvrdio da se radi o čistoj i jasnoj greški", nije mogao da interveniše jer je igra prekinuta pre završetka akcije. To jest, pre nego što je lopta ušla u gol.

Po rečima Zdravka Jokića, sudijskog eksperta, ovo ne bi smelo da se dešava, ali je razumljivo jer je sve ovo još novo za sudije i treba vremena da naviknu sebe da "odlože zvižduk i zastavicu."

Osvrnuo se Jokić na situaciju sa Marakane koju je posebno objasnio, a gde je na meču Crvena zvezda - Mladost poništen pogodak Filipa Falka zbog toga što je Aleksandar Katai pre asistencije bio u ofsajdu. Podsetimo, VAR provera je trajala tri minuta što je, takođe, izazvalo veliku polemiku

- Razgovarao sam sa mnogim kolegama i svima nam je bilo čudno što provera traje dugo, posebno sto su u VAR sobi bile naše najbolje VAR sudije Dalibor Đurđević i Milovan Ristić koji važe za VAR sudije koje brzo i tačno rešavaju i najteže situacije, a ofsajd nam je svima bio "očigledan". Međutim, moram da vam kažem prvo da za ovakve složene situacije se koristi poseban softver sa vertikalnim linijama i da je potrebna posebna veština i brzina operatera da bi VAR sudije mogle da reše situaciju i da softver prihvati rešenje.

Video: Zvezda dala drugi gol, VAR ga poništio: Iz VAR sobe potvrdili da je bio milimetarski ofsajd

- Kao što to i UEFA kaže, vreme nije važno. Važno je da odluka bude tačna. Ovom prilikom čestitam i pomoćnom sudiji na terenu, a i kolegama u VAR sobi jer su doneli tačnu i ispravnu odluku. A koliko nam je sve bilo "očigledno" govori i podatak da je na kraju ofsajd bio, kako je softver izračunao, 67 milimetara !!! Eto koliko je važno da VAR sudija bude smiren, precizan i tačan - rekao je Jokić.

U derbiju kola između Vojvodine i Partizana, Novak Simović je odlično sudio, dok su u VAR sobi ponovo bili Đurđević i Ristić. Na Karađorđu smo videli dva sporna momenta koje je Jokić kratko prokomentarisao.

- Igrač Vojvodine koga lopta pogađa u ruku, koja je u prirodnom položaju posle odbijanja sa kratke distance, nije učinio nikakvu kažnjivu radnju pa shodno tome nema kaznenog udarca. Druga situacija u kojoj je Partizan tražio kazneni udarac zbog kontakta u kaznenom prostoru takođe je jasna. Nema prekrsaja. Dobre procene Simovića i ispravne potvrde iz VAR sobe - rekao je sudijski ekspert TV Arena Sporta.

>>> Dinamo je na Kipar poneo lepu prednost od 2:0 iz Zagreba, ali ga danas (18.00) očekuje težak meč, po veoma sparnom vremenu, u kojem će tražiti plasman u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Kvota na Omoniju je 3,60, na iks 3,35, a na Dinamo 2,10. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Omonija - Dinamo.

Video: Prva VAR odluka u Superligi: Ovako je ispisana istorija srpskog fudbala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    27. jul 2021 | 10:44

    Jesam partizanovac ali mi je drago da vise ekipe koje igraju lrotiv zvezde i partizana bar ne mogu da prime gol iz ofsajda! Bar to!

  • Zepe

    27. jul 2021 | 09:08

    Strašno ! Ko to izmisli? Pa zvezdu se priznavali golovi metar iza korner linije! Stvarno mislim... Nema smisla. .

  • Avangarda

    27. jul 2021 | 09:03

    Da li je moguće da još uvek niste shvatili da je nemoguće krasti kao u poslednje 4 godine jer sad postoji VAR i nebitno je koliko desetina milimetara je gol.Kad ti VAR pokaže tu pomoći nema. Hvala a sad malo mi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA