Sve što treba da znate o meču Zvezda - Kairat: Startne postave, ko ne igra, šta Zvezdi donosi pobeda

Kazahstanci su prošli put odneli sav "plen" s Marakane, ali od tada je prošlo šest godina...

  • 24
FK Crvena zvezda, Kairat

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Fudbalere Crvene zvezde očekuje najbitniji meč ove sezone, pošto će u utorak, 28. jula, igrati revanš meč drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Kairata, gde će pokušati da nadoknade gol zaostatka iz prvog meča.

Zvezda je prethodne sezone imala izvrstan nastup u Evropi, prvo su ih u kvalifikacijama za Ligu šampiona izbacili fudbaleri Omonije, a potom su uspeli da prođu grupnu fazu Lige Evrope, te su potom zamalo izbacili i Milan - 2:2 u Beogradu, 1:1 u Italiji.

Ambicije su naglo skočile nakon toga, pa nije ni čudo zašto su ulozi još veći u večerašnjem meču.

Gde se igra i kada?

 

Meč počinje u 20 časova i 30 minuta, a igra se na najvećem srpskom stadionu i domu fudbalera Crvene zvezde - Marakani.

Jedna stara izreka kaže da su na ovom stadionu padali i najveći, tako da, "crveno-beli" imaju ogroman vetar u leđa zbog igranja na svom terenu.

Crvena Zvezda - Vojvodina

Foto: Nikola Tomić

Igra se bez publike - tačnije, samo su deca dozvoljena na tribinama

 

Zbog incidenata na gorepomenutom meču protiv Milana, UEFA je kaznila klub sa jednom utakmicom igranja bez publike, odnosno, samo će najmlađi moći da prisustvuju ovoj utakmici.

Deca iz Osnovnih škola će morati da budu u pratnji učitelja, direktora ili trenera, a na svakih desetoro dece potreban je jedan punoletni pratilac.

Takođe, deca će moći da nose navijačka obeležja, dok to nije slučaj sa pratiocima.

Podsetimo, zbog mera koje su nastale dozvoljeno je tek 50 odsto ukupnog kapaciteta stadiona.

Crvena Zvezda - Vojvodina, Navijači

Foto: Nikola Tomić

Važna napomena - Nema gola u gostima

 

Novo pravilo koje je usvojeno ove godine je da više ne postoji gol u gostima, što će ovoga puta znatno otežati put Crvenoj zvezdi.

Rezultat prvog meča je bio 2:1, što znači da bi po starim pravilima "crveno-belima" bila dovoljna i pobeda od samo 1:0, međutim, sada bi tim rezultatom mogli da odu samo u produžetke.

Ko prenosi utakmicu?

 

Utakmica će biti prenošena na dva mesta što gledaocima u Srbiji proširuje mogućnosti budući da će moći da gledaju Zvezdu i na RTS 1 i na Areni sport 1.

Ko će deliti pravdu na susretu?

 

Glavni arbitar na ovom meču će biti Letonac Andris Trejmanis, dok će mu pomakati Haralds Gudermanis i Aleksejs Spasjonikovs.

Trejmanis već punu deceniju sudi u evropskim takmičenjima, dok je njegov vrhunac dosadašnje karijere došao 2019. godine kada je sudio finale Svetskog prvenstva za igrače do 17 godina.

Još nije imao priliku da sudi nekom klubu iz Srbije.

Kairat - Zvezda, trening, stadion Partizana

Foto: Printscreen/Instagram/f.c.kairat

Kako ova utakmica utiče na koeficijent srpskog fudbala?

 

Srbija se početkom nove evropske sezone kotira nikad bolje i nalazi se na 13. mestu na UEFA rang listi nacionalnog koeficijenta sa 23.875 bodova.

Podsetimo, zemlje koje završe među 15 najboljih dobijaju privilegiju u vidu dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali i predstavnika u Ligi Evrope, gde ove sezone neće biti srpskih predstavnika, već ekipe osim šampiona igraju kvalifikacije za trećerazredno takmičenje Ligu Konferencija.

Bodovanje u kvalifikacijama je isto za sve, bez obzira na to da li je u pitanju Liga šampiona, Liga Evrope ili Liga Konferencija. Za svaki remi se dobija 0,5 bodova, a za pobedu jedan bod. Osvojeni bodovi se kasnije dele sa brojem predstavnika u Evropi, što je u slučaju Srbije četiri.

FK Crvena zvezda - FK Mladost Lučani

Foto: MN Press

Koliko će novca zaraditi pobednik ovog meča?

 

Uticala je kriza i na Uefu, koja je ove sezone promenila sistem nagrađivanja i smanjila novac za nagrade u kvalifikacijama, pa su tako nagrade za sve kvalifikacione runde identične i za Ligu šampiona i za Ligu Evrope i za Ligu Konferencija - 100.000 evra.

Izuzetak je samo plej-of Lige šampiona, gde onaj ko ga se domogne dobija 5.000.000 evra!

Razlika u grupnoj fazi je zatim drastična kada je u pitanju Liga šampiona i ostala takmičenja.

 

Zdravstveni bilten - Gajić pod upitnikom, gosti bez dva igrača zbog korona virusa

 

Crvena zvezda meč protiv Kairata dočekuje u skoro punom sastavu, jedini igrač koji iz redova "crveno-belih" koji će propustiti meč je desni bek Milan Gajić pošto je doživeo povredu u prethodnom meču između ove dve ekipe.

Gosti iz Kazahstana imaju znatno veće probleme, pošto su zbog pozitivnih testova na korona virus ostali bez prvog golmana ekipe Stasa Pokatilova i strelca drugog kola u Kazahstanu - Makija Banjaka.

Očekivani tim Crvene zvezde: Borjan - Degenek, Dragović, Pankov, Rodić - Sanogo, Kanga - Katai, Ivanić, Falko - Dioni.

FK Crvena zvezda - FK Mladost Lučani

Foto: MN Press

Međusobni susreti

 

Ovo će biti šesti međusobni duel ove dve ekipe, a Kazahstanci trenutno vode sa 3:2 u pobedama.

Prva dva duela su odigrali davne 2002. godine, tada je Zvezda dva puta slavila sa 2:0 i 3:0 u okviru kvalifikacija za tadašnji Kup UEFA.

Kairat je čekao svoju priliku za revanš 13 godina, pošto su 2015. oni dva puta slavili protiv Crvene zvezde sa 2:1 i 2:0, a slavili su sa 2:1 i na meču pre nedelju dana.

Aleksandar Katai, FK Kairat

Foto: FK Crvena zvezda

Forma timova

 

Fudbaleri Zvezde ulaze u ovaj meč sa nešto slabijom formom, pošto su u prethodna tri zvanična meča upisali po jednu pobedu, remi i poraz.

Protiv Vojvodine su na otvaranju prvenstva igrali 0:0, zatim su izgubili od Kairata, da bi za vikend savladali Mladost sa 1:0.

S druge strane, Kairatu se prvenstvo bliži kraju dok se oni nalaze na trećoj poziciji. Pored toga, fudbaleri Kairata dolaze u Beograd nakon poraza u kup utakmici protiv Turana (2:0), ali je njihov trener u tom meču igrao sa rezervistima i čuvao je prvotimce za meč sa Zvezdom.

Video: Hit snimak s Marakane kako Neška Milovanovića dovoze do klupe

Posle poraza u prvom meču od Kairata, smanjile su se šanse da Zvezda stigne do grupne faze Lige šampiona, pa je sada kvota da će crveno-beli učestvovati u elitnom takmičenju 6,00. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za plasman Zvezde u Evropi ove sezone.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA