≫ 

Šta je sve Zvezda dobila pobedom nad Kairatom i koliko je bodova donela srpskom fudbalu

Crveno-beli su uradili dobar posao večeras

  • 38
Filipo Falko

Foto: Marko Jovanović

Crvena zvezda nije imala milosti prema kazahstanskom Kairatu u revanšu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Izabranici Dejana Stankovića slavili su sa 5:0 i obezbedili prolaz u narednu fazu gde ih očekuje dvomeč sa moldavskim šampionom Šerifom.

Osim ubedljive pobede, crveno-beli su ove večeri uradili dve važne stvari - popravili koeficijent srpskog fudbala na UEFA rang listi i dopunili klupsku kasu nagradom za plasman u sedeću fazu.

Kako ova pobeda utiče na koeficijent srpskog fudbala?

 

Srbija se početkom nove evropske sezone kotirala nikad bolje i nalazila se na 13. mestu na UEFA rang listi nacionalnog koeficijenta sa 23.875 bodova.

Podsetimo, zemlje koje završe među 15 najboljih dobijaju privilegiju u vidu dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali i predstavnika u Ligi Evrope, gde ove sezone neće biti srpskih predstavnika, već ekipe osim šampiona igraju kvalifikacije za trećerazredno takmičenje Ligu konferencija.

Bodovanje u kvalifikacijama je isto za sve, bez obzira na to da li je u pitanju Liga šampiona, Liga Evrope ili Liga konferencija. Za svaki remi se dobija 0,5 bodova, a za pobedu jedan bod. Osvojeni bodovi se kasnije dele sa brojem predstavnika u Evropi, što je u slučaju Srbije četiri.

FK Crvena zvezda - FK Kairat

Foto: Marko Jovanović

Dakle, Zvezda iz ovog dvomeča donosi bod za svoj klupski koeficijent i 0,25 poena Srbiji (izgubila je prvi meč) što je neki minimum kako ne bismo otišli u minus.

Takođe, posle već uračunatih pobeda Vojvodine i Partizana iz prvih utakmica, kao i remija Čuke protiv azerbejdžanskog predstavnika, Srbija je trenutno na sjajnom 13. mestu koje će pobeda Zvezde možda dodatno popraviti.

Takođe, crveno-beli su ovim trijumfom obezbedili minimum grupnu fazu Lige konferencija, ali je to nešto o čemu na Marakani sigurno ne razmišljaju trenutno jer je fokus na Šerifu i Ligi šampiona.

FK Crvena zvezda - FK Kairat

Foto: Marko Jovanović

Koliko je novca zaradio pobednik ovog meča?

 

Kriza nastala pandemijom korona virusa uticala je i na Uefu, koja je ove sezone promenila sistem nagrađivanja i smanjila novac predviđen za nagrade u kvalifikacijama, pa su tako bunusi za sve kvalifikacione runde identični i za Ligu šampiona i za Ligu Evrope i za Ligu konferencija - otprilike po 100.000 evra.

Izuzetak je samo plej-of Lige šampiona, gde onaj ko ga se domogne dobija čak 5 miliona evra.

FK Crvena zvezda - FK Kairat

Foto: Marko Jovanović

Razlika u grupnoj fazi je zatim drastična kada je u pitanju Liga šampiona i ostala takmičenja, pa je jasno da Zvezda i posle Kairata mora da stremi ka grupnoj fazi elitnog takmičenja kako bi moglada računa na finansijsku sigurnost.

Video: Zvezdina petarda i umetničko delo Kataija: Pogledajte sve golove crveno-belih protiv Kairata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tišljer 036

    28. jul 2021 | 23:54

    Samo ovakve navijače na stadion samo oni nam trebaju....

  • Deki

    28. jul 2021 | 23:28

    Hocemo da i sledeci protivnik trenira na stadionu Partizana,gazi Zvezdo i jos jedno hvala upravi Partizana ispali pravi domacini🤣🤣🤣

  • Filip

    28. jul 2021 | 23:07

    Koliko je partizai doprineo srpskom fudbalu dozvolivsi fudbalerima kairata da treniraju na privremeno okupiranom stadionu vojske?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA