Zašto se u Srbiji ne prikazuju VAR linije, a u Hrvatskoj ih vidimo u direktnom TV prenosu?

Iako obe lige koriste isti softver...

  • 29
VAR

Printskrin: TV Arena Sport

Fudbal u Superligi Srbije ove sezone je sve bolji i bolji, dokaz za to su i utakmice trećeg kola, ali ono što brine jeste nekoliko krupnih grešaka u primeni VAR sistema i, pre svega, procene VAR sudija!

Prema rečima sudijskog eksperta Zdravka Jokića, koji je u ponedeljak veče gostovao na TV Arena Sport, najviše problema sa VAR-om bilo je u Kruševcu i Senti, gde su VAR sudije intervenisale bez potrebe.

U Kruševcu, na utakmici Napredak - Radnički 1293, sudija Radaković je isključio igrača gostujućeg tima nakon poziva VAR sudije Jelene Cvetković, i to zbog prekršaja koji realno nikome na terenu nije izgledao ni kao ozbiljniji start - a kamoli crveni karton. Ono što je trenutno zabrinjavajuće jeste to da sudije, kada dođu pred monitor, donose pogrešnu odluku, jer ne mogu da izdrže pritisak zato što ih je VAR pozvao.

Milos Milanović je u Senti, na utakmici TSC - Kolubara, pozvao kolegu Andriju Stojanovića zbog potencijalnog igranja rukom, iako nije bilo nijednog razloga za to. Nažalost, sudija Stojanović je po rečima Zdravka Jokića svoju prvobitnu ispravnu odluku promenio i napravio grešku .

Jokić je objasnio i svakako najtežu situaciju u ovom kolu koja se dogodila na utakmici Proleter - Novi Pazar, gde su svi na stadionu, a i u TV prenosu, mislili da je igrač Novog Pazara jasno igrao loptu rukom. Međutim, u VAR sobi su bile naše najbolje Var sudije Dalibor Đurđević i Milovan Ristić kojima nije promakla kamera na kojoj se jasno vidi da nema kontakta ruke i lopte, tako da je odluka da nema kaznenog udarca bila potpuno ispravna.

Jokic je istakao da se na ovom primeru vidi koliko je važno da VAR sudija bude miran, koncentrisan i siguran kako bi sve lepo i tačno proverio. Takođe, u ovom kolu je bilo i nekoliko teških ofsajd odluka u kojima je odlučivala VAR tehnoligija, a najsumnjivija je svakako situacija u Senti u kojoj je pomoćni sudija priznao pogodak Kolubare,a a nakon provere u VAR sobi gol je poništen - iako nam TV snimak pokazuje sasvim drugačiju sliku.

VAR

Ofsajd u Senti Printskrin: Arena Sport

Objašnjenje Zdravka Jokica niko nije razumeo ,a drugi sudijski ekspert Raka Đurovic je čak rekao da "je Jokic zbunjen" i da je potpuno pogrešno formulisao pravilo ofsajda.

Ono što ostavlja dilemu jeste to zašto se odluke iz VAR sobe, tzv. "softverske linije", ne prikazaju u direktnom TV prenosu kao, na primer, u Hrvatskoj čija liga koristi isti softver kao i mi.

Ovo bi svakako otklonilo sve dileme i teorije zavere, kao i komentare, pre svega, na ovakve odluke. Naravno,  ovo je pitanje i za predsednika Sudijske komisije FSS Dejana Filipovića koji će, što je pre moguće, morati da reši ovaj problem dok ne postane kasno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Argos

    3. avgust 2021 | 16:02

    Zato sto Bjekovic vodi zbog toga se izborio na silu da udje u FSS inace gol Partizana je iz ofsajda pa sad gledajte zasto sve se namesta franjevcima od osnivanja da se ne gase inace regularno ne mogu nista cak ni ovo nece osvojiti prvenstvo ako im se namesta,pod hitno treba ukinuti var ako se ne pokazu linije na svim utakmicama lopuze smrdljive franjevacke najveca ste sramota Srbije vratite se u zagreb gde ste osnivani Srbija vas ne zeli nikako u Srbiji

  • Mihajlo

    3. avgust 2021 | 15:46

    Da li će ikad nešto u našem sportu biti normalno? Pod hitno zakon o sportu i privatizacija klubova u svim sportovima. Pa ko preživi pričaće.

  • Hm

    3. avgust 2021 | 15:49

    Zato sto glodarima ne odgovara tako i niko ne smije izvuci liniju a zna se sto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA