≫ 

Sve o meču Soči - Partizan: Ko su glavni aduti u startnih 11 u bici za UEFA milione i koeficijente?

Crno-beli večeras u Rusiji traže kartu za prolazak u plej-of Lige konferencija

  • 19
Soči, Partizan Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Privatna arhiva/Wikipedia

Ruski timovi nisu u prošlosti "ležali" Partizanu, pa nikome u Humskoj nije bilo svejedno kada je žreb za Ligu konferencija "ukrstio" Soči sa crno-belima, jer, pored činjenice da se radilo o ubedljivo najtežem rivalu koji se mogao dobiti, pomenuta tradicija je ta koja je takođe "visila nad glavama" crno-belih.

Međutim, sjajne pripreme u Sloveniji, igre koje su još tada "mirisale" na nešto više i forma koja je došla na početku takmičerske sezone, dala je za pravo i treneru Aleksandru Stanojeviću, igračima i navijačima da se nadaju dobrom rezultatu na današnjem gostovanju u Rusiju, od koga će u velikoj meri zavisiti i sam plasman u plej-of.

Telegraf vam donosi niz činjenica koje prate današnji duel u Sočiju, a koje će možda realnije približiti sve ono što prati odmeravanje snaga dva tima.

Gde se igra utakmica i kada?

Meč između Sočija i Partizana se igra u Rusiji, na prelepom stadionu Sočija, u koji je uloženo 658 miliona evra. Duel počinje od 18.00 časova, uz direktan prenos na Areni sport i RTS.

Hoće li biti publike na tribinama?

Reklo bi se da crno-beli možda nisu imali sreće u žrebu, koji im je doneo jaki ruski tim, ali su sa druge strane dobili olakšavajuću okolnost što će se utakmica u Sočiju igrati bez prisustva navijača. Naime, zbog pogoršane epidemiološke situacije u oblasti Krasnodara, tamošnje vlasti su zabranile masovna okupljanja i timu Aleksandra Stanojevića donekle olakšale posao.

- Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u oblasti Krasnodara, naš klub je bio prinuđen da odluči da se utakmica trećeg kola kvalifikacija Lige Konferencije Soči – Partizan igra bez prisustva navijača. Odluka je doneta na osnovu uredbe vlasti Krasnodara i Ministarstva fizičke kulture i sporta. Prema tim dokumentima, neće biti dozvoljen dolazak navijačima na meč zakazan za 5. avgust - obavestio je Soči pre nekoliko dana svoje navijače.

Ko sudi utakmicu?

Duel između Sočija i Partizana sudiće arbitri iz Moldavije. Pištaljka će biti u rukama Dumitrija Munteana, pomagaće mu Viktor Mardari i Vasili Ermišhin, dok je četvrti sudija Pjotr Stojanov.

Muntean je u tekućoj sezoni sudio dva duela na evropskoj sceni: Nefči Baku - Dinamo Tbilisi i Kopenhagen - Torpedo, zanimljivo, oba susreta pripala su domaćinima.

Forma timova?

FK Soči, Fudbaleri Sočija Fudbaleri Sočija; Foto: Vitaly Timkiv / Sputnik / Profimedia

Baš kao i Partizan, Soči je evropske kvalifikacihje počeo od drugog kola i lako je obezbedio prolaz u narednu fazu pošto je u dve utakmice "počistio" Kešlu (3:0 i 4:2), zakazavši duel sa crno-belima. Što se ruske Premijerlige tiče, pomenuti tim je kiksnuo u prvom kolu, pošto je poražen od Nižnjeg Novograda, dok je u drugom meču savladao Ahmat u gostima (1:2).

Valja napomenuti da su u pomenutim utakmicama koristili dve formacije, odnosvnu 3-4-3, u kojoj najčešće igraju, ali i 3-4-2-1, u drugom meču sa Kešlom.

Što se Partizana tiče, tim Aleksandra Stanojevića ima stoprocentan učinak od početka sezone i to bez primljenog gola u pet mečeva. Dva puta je savladao Dunajsku Stredu (1:0 i 2:0), vezujući uz to i tri pobede u Superligi, protiv Proletera, Vojvodine i Voždovca.

To je upravo ono na šta tim iz Humske najviše polaže, visok nivo igre i samopouzdanja na svim mečevima, efikasnost (13:0 gol razlika), timski duh i zajedništvo, koje bi, veruju u Partizanu, moglo da donese prolaz u narednu fazu takmičenja u Evropi.

Glavni aduti na terenu?

FK Partizan - FK Voždovac Rikardo Gomeš; Foto: partizan.rs/Sandić foto

Značajno je Soči promenio tim ovoga leta, ostao bez prvog napadača Antona Zabalotnjeg, defanzivaca Mihe Mevije i Ivana Miladinovića, ali su stigli Mateo Brać iz Rapida, Danila Prohin iz Rostova i Viktorijen Angban iz Meca.

Ipak, niko od njih nema toliki uticaj na igru ruskog tima kao Kristijan Noboa, koji je zapravo Sočijev Bibras Natho. Plemenit fudbaler, velikog iskustva, sa neverovatnom vizijom u igri, sposoban da vidi i pronađe "rupu" u odbrani tamo gde je niko drugi ne vidi.

Sa druge strane, Partizanov Noboa je, rekosmo već - Bibras Natho, nekadašnji saigrač lidera Sočija iz vremena kada su branili boje Rubina. Igrač na "isti kalup", koji razmišlja tri poteza unapred i vidi apsolutno sve na terenu i od čijih lopti zavise svi ostali.

Tu je i povratnik Rikardo Gomeš, koji u odnosu na prvi mandat mnogo više sarađuje sa timom i uveliko trese mreže, kao i Danilo Pantić. Bilo bi sjajno po crno-bele da i Lazar Marković bude u pravom igračkom "modu", jer bi to značilo da Soči ima veliki problem.

Šta kažu kladionice, ko je favorit?

Ako je verovati "bukmejkerima" favorita na meču Sočija i Partizana - nema. Određene su kvote koje daju gotovo podjednake šanse timovima za uspeh - kvota na keca je 2,55, na iks 3,20, a na dvojku 2,85. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Soči - Partizan.

Koliko novca donosi prolaz, a koliko poraz ekipama?

FK Partizan - FK Voždovac Foto: partizan.rs/Miroslav Todorović

Sistem nagrađivanja u evropskim takmičenjima je ove sezone promenjen, pa če tako timovi dobijati 100.000 evra za sam nastup, u svakom kvalifikacionom kolu, a za one ekipe koje dožive neuspeh sledi uteha u vidu "bonusa" od 150.000 evra.

Soči i Partizan su krenuli od drugog kola kvalifikacija (Q2 - 550.000 evra) za Ligu konferencija i za učešće i prolaz u pomenutom, kao i u trećem kolu su već zaradili sigurnih 750.000 evra.

Ukoliko, recimo, crno-beli eliminišu Ruse crno-beli imaju zagarantovanih 1.050.000 evra, jer im na dosad zarađenu sumu od 750.000 evra sledi bonus od 300.000 evra. Ako pride uspeju da se plasiraju u grupnu fazu takmičenja sleduje ih i premija od 2.940.000 evra za ulazak u grupu.

Uz to, Partizan može da računa i na 1.000.000 evra na osnovu desetogodišnjeg koeficijenta, što zbirno iznosi 4.300.000 evra od UEFA.

Koji UEFA koeficijenti su u igri?

FK Partizan, UEFA koeficijent Printskrin: Uefa.com

Partizan je trenutno na 90. mestu na UEFA rang listi sa 18.000 bodova. Crno-beli bi pobedom dobili dodatnih 1.000 bodova, dok bi im remi doneo 500. U slučaju da pobede, pretekli bi Spartak iz Moskve i Malme. Takođe, ako bi crno-beli savladali Soči, doneli bi Srbiji 250 bodova za nacionalni koeficijent dok remi donosi 125 bodova.

Reč trenera

Vladimir Fedotov, Soči:

Partizan je ozbiljan ratnik evropskih kupova. On je barjaktar srpskog fudbala. Protivnicima ništa ne poklanja, ni u napadu ni u odbrani. Moraćemo dobro da se potrudimo da bismo došli do pobede. Sigurno će biti jako zanimljiv meč, rekao je Fedotov. Ozbiljno se spremamo za dvomeč. Znamo da su skauti Partizana bili na našoj utakmici sa Ahmatom, ali poznajemo dobro i mi njih. Tu su Bibars Natho, Rikardo, da ne nabrajam dalje, jer bih mogao da naređam dosta igrača. Mnogo su jak tim. Ali, nema savršenih ekipa. Svi prave greške i verujem da ćemo sutra pronaći rupu u njihovoj odbrani.

Aleksandar Stanojević, Partizan:

Vladimir Stojković Partizan Foto: Partizan/Miroslav Todorović

- U dobrom smo momentu pred meč sa Sočijem, iako je ovo novi, veći izazov., Ovoga puta prvo igramo meč u gostima, pa revanš na našem stadionu, uz pravilo gde više ne važi gol na gostujućem terenu i idemo da napravimo dobar rezultat. Da pokušamo da pobedimo, ako ne to, onda da ostanemo u situaciji da odlučujemo u Beogradu o prolasku dalje. To je tim koji u svakom momentu može da postigne gol, U sastavu im je Kristijan Noboa, izuzetan fudbaler, koga svi znaju iz Zenita, gde je igrao nekoliko godina i ostavio dubok trag. No, pripremili smo se, gledali smo sve mečeve iz tekuće i mnogo iz prethodne sezone.

Očekivani sastavi

Soči (3-4-3): N. Zabolotnji, Rodrigo, Barać, Prohin, Margasov, Noboa, Tsalagov, Terehov, Burmistrov, Vorobjev, Dugandžić

Partizan (4-2-3-1): Popović, Živković, Vujačić, Saničanin, Urošević, Zdjelar, Šćekić, Marković, Pantić, Natho, Rikardo

Video: Ako prođu Soči, Partizan protiv Miloševića u plej-ofu LK! Poznato je i na koga idu Čuka i Voša

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partizan pa Bog

    5. avgust 2021 | 15:30

    Pobedićemo Baćuške i to ubedljivo .

  • Masa

    5. avgust 2021 | 14:23

    Interesantno na komentarima uvek gospoda iz predgradja

  • 🔴🔵⚪

    5. avgust 2021 | 13:39

    Stvar je jasna nema šta da se bunite franjevci, između Rusa i Hrvata uvek biramo Ruse.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA