Amer napravio vrhunsku maketu Marakane: "Čak i u Ohaju znamo gde se igra najbolji derbi na svetu"

Kako kaže stara narodna izreka - "Dobar glas daleko se čuje"

  • 14
Marakana, maketa Foto: David Resnik / Stadium for ants

Amerikanac David Resnik koji dolazi iz Ohaja ima jedan interesantan hobi, naime, on pravi makete svetski poznatih stadiona, a trenutno radi na najvećem srpskom stadionu - Marakani. Kako je rekao ekskluzivno za Telegraf, sve ovo je veliki izazov za njega, ali i lep način da prikupi novac u dobrotvorne svrhe.

David Resnik stoji iza Tviter naloga koji nosi naziv "Stadioni za mrave" (Stadium for ants), a ceo nalog je koncipiran tako što prati njegove radove u pravljenju maketa nekih od najlepših stadiona na svetu.

Diplomirao je arhitekturu na Univerzitetu u Ohaju, gde je dobio i master diplomu, a kako je rekao, uskoro ga očekuje najveći životni izazov pošto se seli u Evropu, tačnije Amsterdam.

Hobi koji traje 10 godina - 'Svi u Ohaju znaju gde je najbolji derbi na svetu'

Počeo je da se bavi ovim poslom pre 10 godina, a u svojoj "karijeri" je uspeo da sagradi nekoliko stadiona koje je kasnije prodao klubovima, te je uspeo na taj način da dođe do novca koji je kasnije prosledio u dobrotvorne svrhe, dok je izjavio da bi voleo da pokrene i neku vrstu biznisa u Amsterdamu.

U njegovoj kolekciji do sada ima urađene stadione poput Ajbroksa, Vestfalena, Vodafon arene... Dok trenutno radi na pravljenju Marakane, a otkrio nam je i razloge zašto je baš želeo da uradi ovaj stadion.

  • Zašto baš Marakana, a pritom živite u Ohaju?

- Marakana me je privukla zbog čuvenog "Večitog derbija", ali i zbog načina na koji je sagrađena na brdu. Sve ovo je izazov za mene i ono što me dodatno motiviše je atmosfera koja se pruža na ovom stadionu. Nisam nikad bio na derbiju, ali u budućnosti ću sigurno doći da se svojim očima uverim u ono o čemu mi pričaju. Čak i ovamo u Ohaju ljudi znaju gde se igra najbolji derbi na svetu - rekao je David za Telegraf.

Još jedna stvar koja ga inspiriše i stvara mu poseban izazov je pokušaj da napravi bar delić atmosfere koji je video putem na snimcima putem interneta.

- Još jedan izazov koji mi pruža rad na ovom stadionu je taj što nikad nisam postavio pravi dim na neki od svojih radova, pa sam pomislio 'Koji stadion bi bio idealan za tako nešto?' Pa da, Marakana u Beogradu - poručio nam je David.

Takođe, David je poručio da je Marakana isključivo namenjena zabavi, te da ne namerava da je proda u humanitarne svrhe, ali ako je neko zainteresovan, možda bi napravio izuzetak...

- Nemam zaradu od ovoga, sve radim iz ljubavi i zbog izazova koje sebi postavljam, druge stadione sam uspeo da prodam klubovima to možete videti na mom sajtu (Stadium for ants), ali Marakana je predviđena samo za zabavu. Međutim, ako je neko u Beogradu zainteresovan... Neka me kontaktira - izjavio je David kroz smeh.

U galeriji ispod možete videti još neke od stadiona koje je napravio David.

Video: Trese se Beograd od topovskih udara: Deki komandovao navijanjem na Marakani

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemke

    5. avgust 2021 | 15:30

    Pa šta će čovek nije bilo interesantno lavor napraviti 🤣🤣

  • Ja

    5. avgust 2021 | 14:20

    Gde ste ,kmekavci?

  • Gg

    5. avgust 2021 | 15:19

    A kad ce maketa vojnog pasnjaka, a da ne postoji ni jedan dobar umetnik koji moze napraviti tako dobru maketu tako ruznog stadiona

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA