≫ 

"Moj sin treba da zna odakle mu je otac": Borjan podržao snimanje filma "Oluja"

Kapiten Crvene zvezde se jasno seća kako je bilo te godine kada je proterano 220.000 Srba sa ognjišta

  • 19

Tokom zločinačke akcije etničkog čišćenja "Oluja" proterano je više od 220.000 Srba iz Hrvatske, a među njima bilo je i mnoštvo dece koja su kasnije postali srpski sportisti.

Zajedno sa svojim porodicama bežali su ka Srbiji i BiH, pokušavali da izvuku "živu glavu", ali ni danas ne zaboravljaju šta se zaista desilo tokom akcije koju Hrvatska slavi.

Dvojica od njih su fudbaleri Zvezde Milan Borjan i Miloš Degenek koji je rođen 1994. u Kinu, a samo godinu dana kasnije majka i otac morali su da stanu u kolonu i izbave ga pre nego što bude kasno.

- Mnogo je teško, jer znajući da si izbegao iz rodng mesta i da ne možeš da se vratiš je dosta teško, Mnogo je ljudi izgubilo živote i treba da se obeležava svake godine godišnjica ovog pogroma. Ostavlja veliki trag na svima nama sve to što se desilo.

- Istorijski je momenat to bio i sva deca, pa i moj sin treba da zna odakle mu potiče otac, gde se rodio i svi treba da znaju šta se tada desil, da se nikad ne zaboravi, zato i treba da se snimi film - rekao je Borjan.

Milan Borjan Foto: Tanjug

Sa druge strane Degenek je bi beba kada je odlazio sa ognjišta.

- Nije svejedno nikako, doduše ja sam imao samo 18 meseci kad smo izbegli, ali sudeći po pričama oca, majke, deda, baba. To je jako teška tema za nas sve, ali ne samo nama, već onima 220.000 koju takođe izbegli. Svako nosi taj bol i tugu na svoj način.

- Snimanje filma mi znači mnogo, pre svega da pokažemo ljudima i narodu kako se to dešavalo. To je jako bitno ne samo za nas već i za budućnost da pokažemo deci kroz šta smo prošli, ali drago mi je i zbog roditelja da on imaju zauvek to sećanje šta su prošli. - zaključio je Degenek.

Osim njih dvojice treba spomenuti, Aleksandra Marića bivšeg košarkaša Partizana i selekcije Australije, Predraga Šuputa, takođe košarkaša Partizana, Ognjena Dobrića igrača Crvene zvezde, zatim odbojkašica Marta Drpa i mnogi drugi.

Srpski sportista poreklom iz Knina Aleks Marić je rođen u Sidneju, pošto su njegovi roditelji otišli iz zavičaja mnogo ranije, međutim u "Oluji" mu je ubijen deda.

- Deda mi je ubijen početkom 'Oluje' u kući u Sonkoviću kod Šibenika. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su tek poslednjeg dana novembra 2012. iz zajedničke grobnice na lokaciji Sveta Mara kod Šibenika zajedno sa posmrtnim ostacima još 31 osobe.

- Nijedan rat ne može da se zaboravi ili da se pređe preko toga. Ne daj Bože nikom da doživi ono što je moj narod doživeo, da deli sudbinu moje porodice, rodbine, prijatelja… Jako me ljuti kada neki misle da je to bila šetnja Srba kroz neku šumu. Kao da se ništa nije dogodilo, a Hrvati, kao i svetski mediji, zaboravljaju koliko je hiljada Srba prognano sa ognjišta ili, još gore, koliko ih je ubijeno - pričao je pre nekoliko godina Marić.

Video: Selo bez ljudi, vratili bi se da imaju gde

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mandzura

    5. avgust 2021 | 16:17

    Mi ne mrzimo druge mi se mrzimo medjusobno

  • VES

    5. avgust 2021 | 16:17

    Potpuno se slažem sa snimanjem filma i treba da se snimi, samo mi nije jasno gdje nađošte ovog krelca od toliko pametnih i viđenih srba iz Krajine? Ovaj čovijek je toliko nekulturan i nevaspitan da njegovo ponašanje treba uzimati za primjer drugima kako se ne treba ponašati i sada je on odjednom neki bitan faktor. To i jeste naš najveći problem društva što pametne i učenje glave ne mogu doći do izražaja od ovakvih i sličnih njemu.

  • Limdar

    5. avgust 2021 | 16:11

    Borjan lepo kaže da njegov sin treba da zna odakle mu je otac da dete nebi ostalo u zabludi trebalo bi da mu se objasni odakle je i čika Tumba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA