≫ 

Italijansko LGBTQ+ udruženje traži sastanak sa hrvatskim fudbalerom posle njegovog dolaska u Torino

Povod je njegovo ponašanje dok je bio u Volfsburgu

  • 7
josip brekalo Foto: Tanjug/Ap

Italijansko udruženje koje se bavi za prava LGBTQ+ osoba, Arčigej zatražilo je sastanak sa tamošnjim prvoligašem, Torinom nakon što je taj klub potpisao hrvatskog reprezentativca Josipa Brekala.

Razlog je taj što je Brekalo pre tri godine odbio da nosi kapitensku traku u duginim bojama, kojim je njegov tadašnji klub Volfsburg želeo da izrazi podršku transrodnim osobama, a kao razlog je naveo da ne može da se složi sa kampanjom koja se protivi hrišćanskim vrednostima uz koje je odrastao.

Italijanski izvori navode da je Brekalo uz to lajkovao nekoliko uvredljivih i homofobnih komentara na društvenim mrežama i da je ta priča sada ponovo došla u javnost i privukla pažnju advokata udruženja Arčigej, Marka Arlatija.

- Želimo u septembru da pokrenemo projekat pod nazivom "Italija izlazi na teren protiv homofobije", a Brekalov dolazak u Seriju A je najbolja prilika za nastavak promocije različitosti u fudbalu u kojem je ovo i dalje tabu-tema, uprkos mnogim koracima koji su napravljeni unapred - rekao je Arlati.

Predstavnik udruženja Arčigej kaže da je spreman da razgovara sa Brekalom i da pokuša da mu promeni mišljenje o gej osobama.

- Spremni smo da se nađemo sa Brekalom, trenerom i direktorima Torina. Ne mislim da je Brekalo homofob ili da namerno podržava ekstremne stavove, jednostavno njegovo odrastanje uz katoličke vrednosti nije utemeljen na poznavanju ili prihvatanju različitosti - istakao je advokat Arčigeja.

Video: Prvi gol na novom stadionu TSC-a je pao: Bivši igrač Zvezde ušao iza leđa odbrane i zatresao mrežu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA