Angela Merkel kakvu ne poznajete: Davala taktiku selektoru Nemačke, napuštala sastanke zbog fudbala

Nemačka kancelarka danas dolazi u posetu Beogradu, a malo je poznato da je veliki fudbalski navijač

  • 0
Angela Merkel, Joakim Lev Foto: Ben Queenborough/BPI/Shutterstock Editorial/Profimedia

Kancelarka Nemačke, Angela Merkel tokom današnjeg dana stiže u posetu Srbiji. Kao i obično, dolazak tako visokog zvaničnika jedne od najvećih i najjačih zemalja na Starom kontinentu privlači ogromnu pažnju, naročito sada kada se bliži kraju njen mandat. Iako je svi u svemu uglavnom prepoznaju kao strogog i jakog lidera, postoji jedna strana njene ličnosti sa kojom nisu svi baš najbolje upoznati.

U knjizi italijanskog pisca, Masima Nave po imenu „Angela Merkel – Žena koja je promenila istoriju“ daje se poseban osvrt na to koliko kancelarka Nemačke voli fudbal i koliko je svakodnevno uključena u aktivnosti vezane za najpopularniju sporednu stvar na svetu.

Može se reći da je upravo Svetsko prvenstvo u fudbalu koje je 2006. godine gotovo perfektno organizovano u Nemačkoj dalo ovoj zemlji dodatnu snagu, a Merkelovoj pozitivne ocene od svojih sunarodnika. Tokom čitavog procesa pripreme turnira, kancelarka Nemačke stajala je na raspolaganju i uspela je da, delom kao fudbalski navijač, sve preokrene na svoju vodenicu i u političkom smislu.

Koliko je Merkelova upućena u stanje nemačkog fudbala govore i reči nekadašnjeg selektora Nemačke, Jirgena Klinsmana, koji je uvek nazivao kancelarku ove zemlje “drugim trenerom“.

Angela Merkel Foto: Tanjug/AP

- Bila je stvarno kao drugi trener. Često je dolazila da se nađe sa Klinsmanom u hotelu, pitala je za informacije o taktici, brinula se za fizičko i psihičko stanje igrača, nekada je jela ručak sa njima u kampu – piše u knjizi Masima Nave, gde se takođe pominje i jedna izjava čuvenog trenera.

- Uvek smo očekivali posetu od nje. Iako mislite da je ona ozbiljna, stalno se šalila sa ekipom, bila je potkovana i zainteresovana za naše probleme. Uvek je pitala šta može da uradi za nas.

Kada su kritike prema ekipi postale previše ozbiljne i kada se Klinsmanu ljuljalo mesto u timu, sazvala je samit urednika svih medija u Nemačkoj, koji su pokreuli kampanju protiv njega i rekla im da to prestanu da rade, kako bi ekipa mogla da radi na miru.

Nemačka kancelarka ipak nikada nije pokazala ovakvo lice na političkoj sceni, pa je francuski predsednik Nikola Sarkozi rešio tokom 2012. godine da joj dodeli nadimak “Gospođa Ne“, očigledno misleći na njenu strogoću u međunarodnoj politici.

Baš iste te godine, dok su Italija i Nemačka vodile pravu borbu oko uvođenja novih pravila u evrozoni, slučajnost je htela da se dve iste zemlje sastanu i u polufinalu Evropskog prvenstva u fudbalu. Dok je trajao sastanak između visokih zvaničnika dve zemlje, trajala je i utakmica, a u samoj sali za konferencije nije postojao nijedan TV. Ali zato jeste u susednoj.

Kanelarka Nemačke bila je toliko uzbuđena zbog utakmice da je svako malo ustajala i izlazila u susednu prostoriju, a potom se vraćala i obaveštavala ostale o rezultatu. Nekadašnji Premijer Italije, Mario Monti je u izjavi rekao da je kancelarki tog dana bilo dosta Marija, s obzirom da je njegov imenjak Baloteli postigao dva gola za plasman Azura u finale.

- Mogao sam u jednom trenutku da vidim da smo najbliži televizoru bili Mario Dragi, ja i Angela Merkel. Na televiziji je Mario Baloteli postigao dva gola za Italiju. Možda je tada kancelarka pomislila da ima previše posla sa nekim Mariom te večeri.

Angela Merkel Barak Obama Foto: Tanjug/AP

Malo je poznato da je kancelarka Nemačke pozvala Jirgena Klinsmana i na svečanost u Beloj kući dok je na čelu ove zemlje bio Barak Obama. Ali, tek po dolasku Joakima Leva je Angela Merkel mogla da kaže da je svoj posao obavila i ostvarila konačnu pobedu. Osvajanjem Mundijala u Brazilu 2014. godine ujedinila je apsolutno čitavu Nemačku pod jedan krov.

Kako su tada preneli nemački mediji, to je bio uspeh ne samo na planu sporta, nego i društva, jer je tim Nemačke bio sastavljen delom, tačnije četvrtinom od igrača koji nisu poreklom iz te zemlje. To je pripomoglo godinu dana kasnije kada je veliki broj izbeglica iz Sirije primljen na adekvatan način u državi među stanovništvom.

Mir i ekonomija su još jednom očuvani, a sve zahvaljujući delom i fudbalu, ali i onome što je Angela Merkel imala da kaže o najpopularnijem sportu na svetu.

Video: Angela Merkel dobila počasni doktorat pa se izblamirala: Svečana odora odbila saradnju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA