≫ 

Zašto je od istorijskog značaja za srpski fudbal da Zvezda pobedi Bragu, a Partizan Anortozis?

Trijumfi oba večita rivala na startu grupne faze u Evropi gotovo i teoretski mogu da donesu Srbiji dva predstavnika u Ligi šampiona

  • 18
Zvezda Partizan, Evropa 2021 Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press/Marko Jovanović

Srbija je sve bliža tome da ima dva učesnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, što bi bio istorijski uspeh, a u tome joj pomažu i igre večitih u Evropi ove sezone.

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana počinju danas grupnu fazu evropskih takmičenja. Zvezda će na Marakani u okviru Lige Evrope dočekati Bragu, dok će Partizan gostovati Anortozisu u Nikoziji u Ligi konferencija.

Plasman večitih u grupnu fazu evropskih takmičenja imao je veliki značaj za srpski fudbal, jer se naša zemlja ove sezone visoko kotira na listi UEFA nacionalnog koeficijenta, koji je presudan kada je u pitanju određivanje koliko će ekipa učestvovati u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Ligu Evrope i Ligu konferencija.

Koliko bodova za UEFA i nacionalni koeficijent mogu da zarade Zvezda i Partizan?

Svaka pobeda u grupnoj fazi donosi 2.000 bodova na UEFA rang listi, a remi 1.000. Ipak, Zvezda prvo u Ligi Evrope mora da "odbrani" 3 boda, a Partizan 2,5, kako bi mogli dalje da napreduju na listi, što znači da je i jednima i drugima neophodno da imaju najmanje pobedu i remi kako bi "otključali" bodove u grupnoj fazi.

Trenutno je Zvezda na 42. mestu sa 34.000 bodova, dok je Partizan na 62. mestu sa 20.000. UEFA rang lista je bitna zbog pozicije nosioca u kvalifikacijama, pozicije u šeširu na žrebu grupne faze, ali i zbog raspodele novca od UEFA ukoliko ekipa igra u grupnoj fazi.

Kada je u pitanju nacionalni koeficijent, svaka pobeda donosi 500 bodova, a remi 250. Tako u slučaju pobede i Zvezde i Partizana, Srbija može da dođe do 27.875 bodova, što bi gotovo i teoretski značilo da će Srbija u sezoni 2023/24 imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pošto bi Kipar, koji je na 16. mestu, zaostajao za nama sa preko 3.500 bodova.

Upravo je Kipar i jedan od direktnih konkurenata Srbije za nacionalni koeficijent, pa bi Partizanova pobeda u Nikoziji imala dvostruki značaj.

Ko su nam glavni konkurenti u borbi za 15. mesto?

UEFA koeficijent, Nacionalni koeficijent Tabela nacionalnog koeficijenta; Printskrin: Kassiessa.net

Trenutno Srbija sa 26.875 bodova drži visoko 12. mesto ispred Belgije, kojoj beži svega 475 bodova. Ono što nama ne ide u prilog jeste činjenica da su Belgiji četiri od pet predstavnika i dalje u igri i mogu da skupljaju bodove, poput Briža, koji je iznenadio favorizovani PSŽ u prvom kolu Lige Evrope. Blizu je i Švajcarska na 14. mestu sa 26.175 bodova, kojoj su preostala dva predstavnika u Evropi.

Na 15. mestu je Hrvatska, ali ona ima samo jednog predstavnika, Dinamo iz Zagreba i ima zaostatak od 2.475 bodova, pa je teško očekivati da može da nas pretekne.

Pomenuti Kipar je prvi ispod crte sa 24.125, ali ima dva preostala predstavnika. Srbiju teoretski mogu da ugroze još samo Turska (17. mesto sa 23.100 bodova) i Češka sa 23.000 bodova, ali obe ove zemlje imaju po tri predstavnika koja su ostala u igri za skupljanje bodova.

Pošto su naši direktni konkurenti za mesto broj 12, na kome se trenutno Srbija nalazi, imali uspeha u Ligi šampiona, poželjno bi bilo da i srpski predstavnici započnu grupnu fazu uspešno i da im "pobegnu" na listi, ali i da učvrste poziciju kako bi na kraju sezone osigurali najmanje 15. mesto, koje donosi dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Naravno, što je bolja pozicija, to je i lakša situacija u kvalifikacijama i preskaču se uvodna kola. Primera radi, 12. mesto na listi, šampionu Srbije bi sledeće sezone donelo najmanje plej-of Lige šampiona, što znači zagarantovano učešće u Ligi Evrope, ozbiljan novac, ali i samo jedan meč na putu do grupne faze Lige šampiona.

Koliko novca donose pobeda ili remi u grupnoj fazi?

Aleksandar Katai, Miloš Jojić Foto: MN Press

Pobeda u grupnoj fazi Lige Evrope vredi 600.000 evra i toliko crveno-beli mogu da zarade ako pobede Bragu, dok se remi nagrađuje sa 200.000 bodova. Partizanu bi pobeda na Kipru donela 500.000 evra, dok remi donosi 170.000 evra.

Pogledajte i koje su nagrade u slučaju daljeg plasmana u nokaut fazu Lige Evrope i Lige konferencija, što je svakako ambicija večitih rivala.

Video: Partizan se vraća na poznato mesto posle 11 godina, ovoga puta želi lepše uspomene

Video: Stanković pred Bragu: Nisam uplašen! Vređaju mi inteligenciju oni koji kažu da je grupa laka!

Sudar dva najveća favorita za prvo mesto u grupi. Crvena zvezda je blagi favorit sa kvotom 2,15 pošto kod kuće nije izgubila još od Bajerna. Dupla šansa 1X vredna je kvote 1,31. Pogledajte sve Mozzart kvote za meč Crvena zvezda – Braga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dar mar

    16. septembar 2021 | 08:34

    Sve je to super,ali posle 5 godina igranja u Evropi ,dug veci nego sto je bio pre....finansijski doktore ,kako ???

  • Cole

    16. septembar 2021 | 09:41

    Koga vise briga za njihove bodove. Svake godine evropa, a dug sve veci. Nesto ne vidim da de neko iz uprava nervira zbog toga, niti vidim da neko odgovara za dovođenje krs igraca iz godine u godinu. O ceni po kojoj se posle prodaju igraci tek ne vredi ni pricati. Tako da me bas briga za njih sve i za bodobe. Sram ih bilo sve.

  • Deka

    16. septembar 2021 | 08:11

    Manimo se nesuglasica ajmo sad zajedno da ostvarimo taj uspeh

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA