≫ 

Srbija na pragu istorije: Evo šta treba da se desi da dobijemo direktno mesto u Ligi šampiona!

Posle dobrih rezultata večitih u prvom kolu, a slabijih partija ukrajinskih ekipa, možemo da maštamo čak i o 11. mestu

  • 23
Zvezda Partizan, Evropa 2021 Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press/Marko Jovanović

Srbija je nikad bliže tome da ima dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a pobede Zvezde protiv Brage i Partizana protiv Anortozisa dodatno su približili našu zemlju istorijskom plasmanu na UEFA listi nacionalnog koeficijenta, koji određuje broj predstavnika u evropskim takmičenjima.

Pobedama večitih, Srbija je zaradila dodabnih 1.000 bodova, čime je zadržala 12. mesto na listi, koje je dodatno učvrstila i pobegla direktnim konkurentima, Belgijancima i Švajcarcima, koji su imali nešto slabija izdanja u četvrtak.

Možemo da razmišljamo i o direktnom plasmanu u Ligu šampiona

UEFA nacionalni koeficijent Tabela nacionalnog koeficijenta posle 1. kola grupne faze u Evropi; Printskrin: Kassiesa.net

Ono što je takođe interesantno jeste da sada ni mesto 11, koje donosi direktan plasman u Ligu šampiona, ne deluje toliko nerealno. To mesto trenutno drži Ukrajina, koja je ostala sa tri ekipe u Evropi, ali su Šahtjor i Zorja poraženi, a Dinamo Kijev je remizirao sa Benfikom.

Pošto su svi ukrajinski klubovi u jako teškim grupama, nije nemoguće da usled njihovih lošijih rezultata, a dobrih rezultata Zvezde i Partizana, naša zemlja dođe i do 11. mesta već do kraja grupne faze. Trenutno Srbija u odnosu na Ukrajinu ima 2.525 bodova manje, što nije nedostižna razlika.

Šahtjor je u prvom kolu izgubio od Šerifa, a sada mu slede dueli sa Interom i Realom, Dinamo je remizirao sa Benfikom kod kuće, a sa njima su u grupi još i Bajern i Barselona sa kojima će odmeriti snage u narednim kolima, dok je Zorja poražena od Bodo-Glimta, a sada joj slede dueli sa Romom i CSKA Sofijom.

Iz ovoga se vidi da već u naredna tri evropska kola Srbija može gotovo da sitne Ukrajinu u slučaju da i Zvezda i Partizan pobeđuju.

Ipak, osnovni cilj je svakako bar 15. mesto, koje je gotovo sigurno, pošto sada Kipru, koji je na 16. mestu, bežimo 3.500, Češkoj 3.875, a Turskoj 4.175 bodova.

Nema sumnje, pred srpskim fudbalom je, sada već možemo da kažemo, istorijska evropska jesen, koja na kraju sezone može da bude krunisana i sa direktnim mestom u Ligi šampiona ukoliko bi se naša zemlja domogla 11. mesta.

Šta sve donosi 11. mesto na listi?

- Direktno mesto u grupnoj fazi Lige šampiona

- Mesto u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona za vicešampiona

- Plej-of Lige Evrope za osvajača Kupa

- 3. kolo kvalifikacija za Ligu konferencija za trećeplasiranog i 2. kolo za četvrtoplasiranog u Superligi

Video: Kakav gol glavom od onog od kog se najmanje očekivalo: Rodić u stilu najboljih golgetera uz stativu

Video: Jednu šansu može da propusti, ali drugu nikako: Gomeš iz okreta pogodio mrežu, Partizan vodi 2:0

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor Obrenovac

    17. septembar 2021 | 11:01

    Uvek su svi tu prvi da pljunu kada se ispadne i kiksne, Titovi blizanci bla bla bla... ali, nema nikog da pohvali kada treba, sad se sve pripisuje sreći ili se komentariše lapsus u vezi Brage. Ispostavilo se da će Zvezda i Partizan doneti istorijski plasman Srpskom klupskom fudbalu, a nije baš sve tako lako kao što neki žele da prikažu. Da počnem od Partizana jer za njega navijam. Koliko je Soči ozbiljna ekipa sve je jasnije kako odmiče rusko prvenstvo, pobedili su Spartak 1:2, u vrhu su. Gostovanja na Kipru uvek su bila težak zadatak za naše klubove, setite se Apoela, Omonije, Aela, a sinoć je Anortozis rutinski pobedjen sa 0:2. Što se tiče Zvezde dosta bled start, onda ispadanje od Šerifa ali, kasnije se ispostavilo da je Šerif za male pare skockao ozbiljnu ekipu. Kasnije je Zvezda ponizila šampiona Rumunije i dobila Bragu koja možda nije u sjajnoj formi ali je ozbiljna ekipa. Očekujem još po 3 pobede obe naše ekipe u grupi i evropsko proleće, a ako bi se kockice poklopile možda nekog posle mnogo godina vidimo i u četvrtfinalu nekog evropskog takmičenja pa makar to bilo i u LK.

  • Ivan

    17. septembar 2021 | 11:22

    I onda dodju i kazu Partizan i Zvezda grobari srpskog fudbala. Pa druze, za razliku od drugih mi nesto uradimo u Evropi, i tako godinama unazad. Kad je neki drugi srpski klub igrao grupnu fazu? Nikad. Dodjite bar do grupa pa pricajte nesto

  • Poznavalac

    17. septembar 2021 | 10:25

    Težak raspored Braga imala po vašem tekstu duplo kolo. I protiv Kijeva I protiv Zvezde.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA