Dobre i loše strane Partizana u derbiju: Ukinuta "sezona kupanja", Lazar kapiten i porozna odbrana

Crno-beli i posle 165. odmeravanja snaga sa najvećim rivalom ostali prvi na tabeli, ali imaju za čim da žale

  • 5
Miloš Jojić

Foto: Marko Jovanović

Imaju u Partizanu za čim da žale posle 165. večitog derbija (1:1), jer su, izuzimajući bojažljiv početak utakmice, gotovo sve vreme imali vođstvo, diktirali ritamk i promašivali prilike, da bi u periodu možda i najveće dominacije primili gol, koji im nije ugrozio prvo mesto, ali ih je sprečio da se značajne "odlepe" Crvenoj zvezdi.

Utisak je da su crno-beli značajno napredovali u odnosu na minula dva odmeravanja snaga sa večitim rivalom, no, nisu uspeli da materijalizuju taj boljitak zbog raznoraznih okolnosti na terenu, odluka koje su im donele samo remi, iako je do smiraja pobeda praktično bila u džepu.

Donosimo vam zato pozitivne i loše strane izdanja tima Aleksandra Stanojevića, koji je posle utakmice delom bio zadovoljan, ali, čini se, više razočaran i ljut što je uspeh tako jeftino ispušten.

DOBRE STRANE:

 

Tabela je ipak najvažnija

 

Nema sumnje da je Partizanu najvažnija činjenica da je i posle derbija zadržao prvo mesto na tabeli, iako će svakako biti onih kojima će čaša biti ili poluprazna ili polupuna, kada se analiziraju sve okolnosti - igra, promašene prilike, terenska dominacija 70 minuta...

Crno-beli su imali otežavajuću okolnost, jer su se posle evropskog gostovanja Anortozisu vratili u Beograd u petak u 05.00 sati izjutra, putujući "pola noći" sa Kipra i možda nije slutilo na dobro, jer je tim imao samo trening oporavka i odmah je mora na derbi, no, na kraju je Partizan taj koji žali za celim plenom, pošto mu je bio daleko bliži.

Nema više opraštanja u sezoni kupanja

 

Ne računajući odloženi meč sa Metalcem, Partizan je posle mnogo godina konkurentan u borbi za titulu, a tome u prilog i činjenica da su crno-beli tek 19. septembra izgubili prve bodove u ligi, dok su ranije u tom periodu već tražili opravdanja za izgubljeno prvenstvo.

Neke stvari su se očito promenile nabolje, Partizan ne prosipa bodove na "malim utakmicama", jer i ti prvi bodovi su izgubljeni sa direktnim takmacom za pehar, koji ima dva kiksa (Vojvodina prvo kolo) i svakako će liga biti zanimljivija nego ranije.

Pohvale za Lazara kapitena

 

Lazar Marković

Foto: Marko Jovanović

Otkako se vratio u Partizan, Lazar Marković je posle svakog derbija do jučerašnjeg bio meta kritika zbog igre, učinka, govora tela koji je svedočio da nije u najboljem stanju. Međutim, od protekle zime se video drastičan pomak unapred i na treninzima i na utakmicama i samo je nedostajao taj derbi da potvrdi da se nekada jedan od najvećih talenata Evrope vraća u takmičarski fudbal.

Ako smo ga kritikovali kada je za to bilo osnova -svi, od javnosti, preko navijača, medija, pa i ljudi iz kluba (samo ne javno), sada je zaslužio sve pohvale, jer je sa kapitenskom trakom očito dobio mnogo veću odgovornost i motiv da pomogne Partizanu, bude lider, baš kao što je bio na sinoćnoj utakmici. Početak je bio malo "spor", no, potom je Marković bio velika opasnost za rivala, odgovoran, borben, spreman i da se "pobije" za saigrače i, bez obzira što nije bilo gola ili asistencije, zaslužio je sve pohvale.

Terzić ima "petlju"

 

Minule zime je Nikola Terzić ušao na "mala vrata" u Partizan, svi su se pitali ko je momak koji stiže iz Prve lige u redove velikana, a da šira javnost o njemu ne zna mnogo. Prvih nekoliko meseci nije "video" teren, ali je od letnjih priprema počeo da pokazuje da nije slučajno u Humskoj i da bi u budućnosti mogao da bude od velike koristi.

Tome u prilog i debi u derbiju koji ga nimalo nije uplašio, štaviše, mogao bi da bude primer nekim starijim igračima kako treba da se ponaša fudbaler crno-belih u najvažnijem meču u Srbiji. Hrabar, borben do poslednje kapi znoja, odgovoran i opasan po gol rivala. Imao je i kolosalnu priliku koju je sam sebi omogućio minijaturom protiv dva čuvara i to bi bio pečat na početak jedne lepe karijere.

LOŠE STRANE:

 

Aleksandar Popović

Foto: Marko Jovanović

Odbrana garantuje kiks...

 

Odbrana Partizana, preciznije njen centralni deo, odnosno štoperi, već duže vreme nije u saglasju sa ostatkom tima i ceh tome je plaćen na jučerašnjem derbiju sa Crvenom zvezdom. Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da je Aleksandar Katai sa svojih 182 centimetra tri puta nadskočio i Vujačića i Saničanina, koji ni u jednoj situaciji "nisu u kadru" (uključujući i ležernog Jojića kod gola, koji je takođe odgovoran), pogodio stativu, šutno glavom pored gola posle kornera i na kraju pogodio, čime je pobeda izmigoljila.

I, da se ne lažemo - nije prvi put. Sada se već vuče ozbiljna istorija slučaja, od revanša sa Dunajskom Stredom, gde je ekipa takođe ugrožena kiksevima u odbrani, oba meča sa Sočijem, duela sa Santa Klarom u gostima, gde se funkcionisalo po principu "odbrana garantuje kiks, a napad šta uradi".

Štoperi crno-belih su derbi počeli međusobnim sudaranjem iz koga je umalo profitirao tromi Dioni, potom su istom igraču dali loptu u noge na svojoj polovini i otvorili kontru, gurajući ceo tim u negaciju.

Ako već ne postoji kvalitet na zemlji, unosni pas, igra sa loptom, onda vazduh, shodno skočnosti i visini, mora da bude nedodirljiva zona za rivale.

Sebičnosti nema mesta u derbiju

 

Rikardo Gomeš

Foto: Marko Jovanović

Pročitali ste sigurno izjavu Aleksandra Stanojevića posle derbija, u kojoj ne napoemnuo da mu se neke stvari sa meča dopadaju, a neke nikako, poput činjenice da Rikardo u nekoliko situacija nije želeo da odigra saigračima u boljoj poziciji.

I istina je, svako ko je gledao utakmicu, setio se Rikarda Gomeša iz prvog mandata, koji nije bio deo tima, već individua koja "pumpa" svoju statistiku i ne vidi nikoga sem samog sebe i gola. Daleko od toga da napadač nije bio koristan, trepeo je žestoke duele sa Degenekom i Dragovićem, većinu je dobio, ali je u nekoliko situacija bio veoma sebičan, ne želeći da proigra saigrače i omogući celom timu da drugim golom "zatvori" utakmicu.

Jednom je "kratkih rukava" ostao Natho, dva puta Urošević, koji je bio sam na pet metara, mahao i dozivao (druga situacija je bila ofsajd), ali uzalud, Rikardo je pošto-poto želeo da se upiše i na derbiju, no, nije uspeo. Mnogo puta je golovima spasao crno-bele, sada mu je izgleda bila suđena asistencija, samo on to nije prepoznao.

Kvinsi mora bolje

 

Aleksandar Stanojević

Foto: Marko Jovanović

Kada je Aleksandar Stanojević pokazao Kvinsiju Menigu da se pripremi za ulazak na teren, verovatno se velika većina navijača Partizana prisetila debija Takume Asana protiv Malatije pre dve godine. Očekivali su bar prilbližan "bljesak", jer je momak iz Tventea u minula dva meča nagovestio kvalitet i pokazao neverovatne fizičke sposobnosti, ali na kraju nisu dobili - ništa.

Meniga je "pojeo" ambijent, što igraču koji je školovan na najvišem nivou i ima 26 godina, a kao stranac nema osećaja za naše "ludorije" u derbiju, ne bi trebalo da se dogodi.

Umesto toga, još tokom zagrevanja novajlija je zbunjeno gledao u tribine, okretao se oko sebe i, čini se, kao da je bio na smrt uplašen kada je kročio na travu Humske. Tome u prilog i nekoliko situacija gde je odreagovao loše, ziheraški, vraćajući se iz punog trka unazad, a nije blistao ni u odbrani, jer je od njegovog ulaska na teren Zvezdina desna strana sa Falkom živnula, iako je do tada praktično bila odsečena.

Iako je tek stigao i treba imati razumevanja, moraće Kvinsi mnogo bolje, jer u Srbiji sa tim kvalitetom Partizan i sa Terzićem, Jovićem, Pavlovićem (...) može da rešava mečeve, a kamoli sa igračem koji je plaćen 700.000 evra. Razlika je potrebna na velikim utakmicama.

Treći derbi bez pobede

 

Saša Zdjelar

Foto: Marko Jovanović

Činjenica da već treći prvenstveni derbi zaredom nisu ostvarili pobedu nad Crvenom zvezdom, koja je sinoć u Humskoj bila na konopcima, čini pomalo nervoznim navijače Partizana. Tim pre što je propuštena velika prilika da se prednost poveća na pet bodova i da crno-beli daleko rasterećenije igraju u nastavku takmičenja.

Rekosmo već, crno-belima je najbitnije da su zadržali prvu poziciju na tabeli, iako bi pristalice crno-belih sigurno volele da su dobra igra i ceo ambijent u Humskoj krunisani protiv direktnog konkurenta za titulu. I malo je nedostajalo, ali trka se nastavlja i izgleda da će biti zanimljiva do sledećeg maja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ???

    20. septembar 2021 | 13:52

    Rikardo bio uspesan protiv Dragovica?! Od 5 puta, koliko je pokusao, ni jedno nije prosao

  • 22.09

    20. septembar 2021 | 13:34

    Svaka cast autoru za teksta, samo nije spomenut izostanak Sume i naravno Stanojevic.

  • Brano

    20. septembar 2021 | 14:25

    Igraca poput Rikarda mogli su kupiti za manje pare, u Srbiji! Covjek je obican panj!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA