Bivši ruski reprezentativac tužio fejsbuk, algoritam mu prepoznao prezime kao uvredu za Ukrajince

Neobičan slučaj Dimitrija Hohlova

  • 0
Dmitri Khokhlov Foto: Alexey Filippov/Sputnik/Profimedia

Bivši ruski fudbalski reprezenativac Dmitrij Hohlov (45) u julu je podneo tužbu protiv kompanije Fejsbuk na redovnom sudu u Moskvi zbog uvrede časti jer mu je pomenuta društvena mreža blokirala nalog. Naveo je i razlog zbog kojeg je sankcionisan, pomalo bizaran i nesvakidašnji: njegovo prezime (Hohlov se izgovara) je slično terminu "Hohol" koji se često upotrebljava kao uvreda za Ukrajince, što je algoritam Fejsbuka pogrešno protumačio te je Dmitrij jednostavno blokiran na ovoj društvenoj mreži.

On je prethodnih dana imao prvo salušanje povodom svog slučaja, zbog kojeg je vrlo ljut.

- Moje ime je blokirano. Ni ja, ni moji prijatelji, ni poslovni partneri ne mogu da koriste Fejsbuk i Instagram normalno - izjavio je Hohlov ruskim meidjima.

- Mnogo ljudi koje znam su me zvali i rekli da je svaki post i pominjanje mog imena blokirano. I oni su bili blokirani na nedelju dana. Prvi put smo primetili da se nešto dešava još tamo početkom proleća - dodao je.

Hohlov je trenutno angažovan na klupi Rotora iz Volgograda.

Kaže da će tražiti odštetu zbog uvrede časti ove društvene mreže i da želi da promeni njihov sistem sankcionisanja korisnika.

- Tužba sadrži zahtev da se okrivljenom, odnosno američkoj kompaniji Fejsbuk zabrani realizovanje određenih radnji protiv Hohlova - rekao je zvaničnik okružnog suda u moskvi Georgi Iengibarov.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA