≫ 

Još jedan klub iz Serija A dobio američke gazde, već šesti u poslednje tri godine

U pitanju je najstariji klub

  • 1
FK Đenova - FK Napoli Foto: Tanjug/AP

Američki investicijski fond "777 Partners" kupio je najstariji talijanski fudbalski klub Đenovu za 150 miliona evra, objavili su italijanski mediji. Tako je nastavljena ekspanzija američkog kapitala u italijanskom elitnom fudbalu pošto je Đenova postala već šesti klub u vlasništvu jedne kompanije iz SAD u poslednje tri godine.

Podsetimo, u julu 2018. investicioni fond iz SAD je kupio Milan, američki biznismen italijanskog porekla Roko Komisio je stao na čelo Fiorentine, a potom je grupa "Friendkin" preuzela Romu. Konačno, i Parma je ne tako davno dobila američke vlasnike, "Krause" grupu, ali i novi prvoligaš Specija, dok je Đenova poslednja u tom nizu.

Italijanski mediji su objavili da su Amerikanci i predsednik Đenovljana Enriko Preciosi postigli dogovor, a zvanično saopštenje kluba očekuje se uskoro. Novi vlasnici Đenove su poznati kao privatna investiciona kompanija sa sedištem u Majamiju. Osnovani su 2015. godine, a u svom portfoliju imaju i manjinski udeo u španskom prvoligašu Sevilji.

Preciosi je od 1998. do 2003. godine bio predsednik Koma, a u junu 2003. kupio je Đenovu nakon ispadanja kluba u Seriju C1.

Zanimljivo, više puta je bio kažnjavan i suspendovann, bio i umešan u skandal s lažnim računovodstvom 2000-ih (Bilanciopoli), kojim su klubovi manipulisali cenom igrača i drugim lažnim trikovima s računima kako bi prošli finansijske testove. Preciosi je bio suspendovan na četiri meseca i kažnjen sa 15.000 evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA