Dan kad je Savićević dao najlegendarniji intervju: Evo zašto je izvređao purgera

Osmi oktobar 1999. godine u Zagrebu ostao je upamćen i posle 22 godine

  • 13
Dejan Savićević Printskrin: Youtube/Troll sport

Zagreb, 8. oktobar, dan pred meč Hrvatske i Jugoslavije u kojem je ulog odlazak na Evropsko prvenstvo u fudbalu. Ispred hotela Šeraton Dejan Savićević pred kamerom daje intervju o očekivanjima pred meč u sklopu dokumentarca koji se pravi povodom ovog epskog duela, prvog između dve države nakon rata u SFRJ tokom devedesetih.

Ni sam Dejan Savićević nije slutio da će tada dati jedan od najlegendarnijih intervjua u svojoj karijeri. A dao ih je nebrojeno.

Savićević je počeo da priča da je nebitno ko šta misli o ratu, da svaka strana razmišlja drugačije i da smatra da je ona druga kriva.

- Ko šta misli i kako misli to me najmanje interesuje. Kako oni misle da smo mi krivi, tako i kod nas mi mislimo da su oni krivi. To me ne interesuje i ne tangira toliko da bih o tome mislio.

Novinar ga je zamolio da ponovi ko su "oni" koje Savićević pominje.

- Pa pričamo o Hrvatima, ne pričamo o Makedoncima. Prema tome nema šta da ponavljam - odgovorio je Savićević, nakon čega je usledila uvreda na njegov račun i povik sa strane "ti si go*no".

Savićević se momentalno okrenuo u tom pravcu i ispalio seriju psovki prema jednom Zagrepčaninu.

- Je**m te u usta te je**m. U ta škrbava usta, pi**o jedna, dođi ovamo pi**o jedna, po**ši ga malo purgeru, dođi purgeru. Je**m te u usta škrbava... - ispalio je u dahu Savićević, a onda se okrenuo ka kameri i hladnokrvno završio izjavu.

- Prema tome, šta da ti kažem, to je najmanji problem, kako da kažem, to što mislimo oni i mi. Bitno je da se ova utakmca završi onako kako se završila prva utakmica u Beogradu, da ne bude incidenata, kako na terenu, kako i na tribinama, a to šta misli rulja i masa, to je najmanji problem - završio je Savićević i ušao u legendu.

Ipak, on nije očekivao da će intervju ugledati svetlost dana u ovako originalnom izdanju, već je imao obećanje čoveka koji ga je intervjuisao da će iseći psovku. Savićević je pre dve godine za Sport klub otkrio da pozadinu cele priče.

- To se dešava pred utakmicu 1999. godine, igrali smo s Hrvatima. Ja dajem izjavu, sam ostao tamo da pričam, i vidim i čujem da neko stalno nešto dobacuje i stalno neke uvrede. U jednom momentu, kada mi je puna glava bila njegovih psovki i prozivki, a ja bio pred kraj izjave, okrenem se, vidim čoveka ne više od metar sedamdeset, šezdeset. Sad se sećam, imao je dres šahovnicu, crnu jaknu i neku trenerku donji deo. Nema dva zuba u glavi.

I ja se okrenem i kažem onu psovku, kažem šta ćeš. I ja onda reč po reč, izručim to što sam imao. Nisam ponosan na to, naravno. Ne bih voleo da me pamte po tome. Okrenem se, znajući da ovaj snimak može da se iskida u slovo, u pola reči, okrenem se i kažem "prema tome, nadam se da će se utakmica završiti fer i korektno". Da završim izjavu i da što pre idem u sobu - opisao je Savićević.

- To prođe tako, i ja kada sam završio kažem "slušaj, oćeš ovo da okineš?" Kaže mi, "naravno, Dejo". Par meseci posle, ja u Beču, zove me režiser "E završen je film, da ti pošaljem VHS kasetu". Ja mu dam adresu, meni dođe ta kaseta, ja u dnevni boravak stavim. On me zove, "jesi video?", ja kažem ne, zovi me za jedno sedam dana, jedno popodne kada budem imao vremena hoću na miru da odgledam. Ja posle dva-tri dana, kada sam video ono, želudac mi se okrenuo. E, onda možete da zamislite šta sam njemu rekao - završio je Dejan Savićević uz osmeh.

Video: Savićević prelistava kultne fotografije karijere:Pocepao je igrača Partizana, pokazao svoju sliku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikšićanin

    8. oktobar 2021 | 18:25

    Zvezdaš sam ali ne gotovim ga više otkako je postao Milovac. Nekad veliki Srbin a sad nesoj i izrod.

  • JA

    8. oktobar 2021 | 16:39

    Tolika legenda da nije hteo ni na cerkino vencanje da se pojavi. Cudak zesci.

  • Berluskoni

    8. oktobar 2021 | 18:14

    Jedan jedini neponovljivi Genije...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA