≫ 

"FIFA da sankcioniše i lažne prijave za rasizam": Poljaci žele da se uvede i ova vrsta sankcija

Poljski fudbaler Glik stavljen na stub srama u Engleskoj zbog navodnih rasističkih uvreda na račun ostrvskih igrača, što se na kraju ispostavilo kao neistina - zato je FS Poljske reagovao

  • 0
Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Španija - Poljska

Foto: Tanjug/AP

Predsednik fudbalske asocijacije Poljske Cezari Kuleša najavio je da će pisati Svetskoj fudbalskoj organizaciji (FIFA) zahtev da se sankcionišu oni koji su optužili Kamila Glika za rasizam. Defanzivac Poljaka našao se na udaru Engleza posle meča te dve selekcije u kvalifikacijama za Mundijal, u Varšavi, ali čak ni istraga koja je sprovedena nije dokazala da je uvredio Kajla Vokera na poluvremenu tokom koškanja sa njim i Herijem Megvajerom.

FIFA je odbacila optužbe Engleza kao neosnovane jer nije našla "dovoljno dokaza" da sankcioniše Glika.

Predstavnik poljske reprezentacije za odnose sa medijima Jakub Kvjatkovski je odmah nakon utakmice rekao da Glik nije reasistički uvredio protivnike, da je to potpuna besmiclica, a sada je šef poljskog fudbala Kuleša najavio naredne korake Saveza.

On je putem tvitera poručio da će pisati na adresu FIFA i pokrenuo pitanje sankcija za one koji su lažno optužili Glika za rasizam.

- U startu sam bio ubeđen da su sve te optužbe lažne, da nemaju veze sa istinom, tako da smo rešili na reagujemo - napisao je šef poljskog fudbala.

Kuleša, koji je od avgusta na mestu predsednika Fudbalskog saveza Poljske, ipak nije precizirao na koji deo se odnosi žalba koju je najavio da će poslati na adresu Svetske "kuće fudbala".

Incident, za koji se ovog puta potvrdilo da nema veze sa rasizmom iako su ga Englezi tako predstavili, još jedan je u nizu u protekle dve godine koji je tako okarakterisan od strane Ostrvljana.

U oktobru 2019. godine, FS Bugarske je kažnjen igranjem dva meča pred praznim tribinama pošto su igrači Engleske vređani sa tribina na rasnoj osnovi.

FIFA je takođe nedavno sankionisala i Mađarsku za sličan ispad njenih navijača na meču sa Englezima u Budimpešti, pa tako selekcija naših severnih komšija trenutno odrađuje kaznu od dve utakmice.

Engleski fudbaleri, oni tamne puti, bili su vređani i od strane svojih navijača neposredno nakon poraza u finalu Eura od Italije letos.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA