Životna priča nove vlasnice Njukasla: Ima neizlečivu bolest, prosio je engleski princ

Amanda Stejveli iza sebe ima jedinstvenu životnu priču koja je prožeta usponima i padovima

  • 1

Ogroman "bum" napravila je vest da je konzorcijum saudijskog princa Mohameda bin Salamana nakon godina pregovora uspeo da preuzme rukovođenje nad Njukasl junajtedom. U poslu "teškom" preko 300.000.000 miliona evra između ostalog učestvovala je i Amanda Stejvli koja je vodila pregovore sa prethodnim vlasnicima.

Reč je o engleskoj biznismenki koja je uspela da "izboksuje" da sama dobije 10% udela u klubu sa svojom kompanijom "PCP Kapital Partners". Ono što mnogi ne znaju jeste da se ova dama bori sa bolešću koja "udara" na mozak, a koja na kraju može da dovede do demencije. U pitanju je "Hantingtonov sindrom" koji joj je prvi put ustanovljen 2013. godine, za koji nema dostupnog leka.

Imala je priliku da postane i član kraljevske porodice, pošto je svojevremeno njenu ruku zatražio Princ Endrju, ali je ona odlučila da ga odbije jer nije želela da bude kraljevski član.

Amanda Staveley

Foto: Profimedia/PA Images/Victoria Jones

POZNANSTVO SA KRALJEVSKOM PORODICOM

 

Tokom 2000. godine, Stejvli je pokrenula svoju teretanu, restoran i centar za konferencije za preko 10.000.000 funti. Samo godinu dana kasnije, Endrju koji je radio kao amabasador došao je u Kembridž sa kraljem Abudlahom od Jordana, gde se prvi put upoznao sa Amandom. Razmenili su brojeve i tako je počela njihova romansa.

Obe strane imale su koristi od toga - sa jedne strane, Amanda je "pristala" u krug kraljevske porodice i imala je mnogobrojne nove kontakte, a sa druge strane, Endrju je uživao u njenom društvu. Čak su i kraljica i princ Filip svojevremeno dali odobrenje Stejvlijevoj da može da "pristane" sa članom kraljevske porodice.

- Endrju je bio predivan čovek i ja i dalje dosta brinem o njemu. Ali da sam se udala, moja samostalnost bi nestala - rekla je ona svojevremeno za Dejli Mejl.

Amanda Staveley

Foto: Profimedia/Avalon/Avalon.red

PROBLEMI SA OPAKOM BOLEŠĆU

 

Deset godina kasnije, 2013. godine kola su krenula nizbrdo kada je saznala da boluje od Hantintonovog sindroma. Bolest uzrokuje brojne promene raspoloženja, gubitak memorije i nevoljne pokrete tela, a doktori su joj rekli da bolest kod nje "spava" i da je može aktivirati stres i povećan napor na poslu. Gen je nasledila od svoje majke Lin.

Kada je konačno pronašla čoveka svog života, Mehrada Godusija, on joj je rekao da ga uopšte ne zanima to što se krije iza njenih očiju, već da bi bio sa njom bez obzira na sve.

- Imam beskrajno pažljivog muža, koji me mnogo voli. Nisam želela da se udam kada sam saznala za bolest, ali je on rekao da ga nije briga za to i da će pronaći najbolju zdravstvenu zaštitu koja postoji - dodala je ona.

Sa samo 16 godina upisala se na Kembridž i to nakon što je prethodno dala sve ispite za samo godinu dana. Međutim, nije uspela da dovede studije kraju, zbog brojnih problema sa kojima se suočila. U to vreme njen otac Robert doživeo je srčani udar, a majka se i sama borila sa Hantintonovim sindromom.

- Školovala sam se privatno na školi "Kraljice Margaret" u Jorku i smatrala sam da je teško raditi sa muškarcima. Bila sam kod psihologa, odvojena od ostalih i počela sam da mršavim, jer nisam mogla da se izborim sa problemima.

Amanda Staveley

Foto: Profimedia/ PA Images/Owen Humphreys

KONTAKTI I UGOVARANJE POSLOVA SA ARAPSKIM PRINČEVIMA

Međutim, zaokret se desio kada je napunila 23 godine i uspela da ubedi banku da joj pozajmi 180.000 funti kako bi pokrenula sopstveni restoran. Radila je i kao kuvar i kao konobar, često i do ranih jutarnjih sati. Ali to je nije sprečilo da nastavi da uči i ispuni svoju želju da postane finansijski savetnik i tako zaradi dodatni novac.

Došla je u kontakt sa Maktumovima, koji su jedna od najznačajnijih porodica u Dubaiju, a isto tako je sarađivala sa arapskim prinčevima koji su počeli da joj dolaze kao klijenti. Već do kraja studija, mogla je da se pohvali "debelom" knjigom kontakata, deonicama u iznosu od 120.000.000 funti i kući u Dubaiju, kao i luksuznim apartmanom na "Park Lejnu".

Pošto je preuzela i udeo u Njukaslu, ko zna šta je sledeće što smera ova vrlo sposobna i inteligentna gospođa, koja će svoje bogatstvo sigurno dodatno uvećati boravkom na severo-istoku Engleske.

Video: Princ Mohamed je kupio dvorac Luja IV, jahtu Bila Gejtsa a sada kupuje Njukasl za 350.000.000 evra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB

    18. oktobar 2021 | 19:24

    Ova kao da je vanzemaljac ispod koze! Senida zenska za ovu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA