≫ 

Jorgačević pred Partizan - Gent: Evo šta Belgijance interesuje pred meč u Humskoj

Neće Belgijancima biti lako u Beogradu, imaće velike probleme, a crno-beli od rivala mogu da očekuju sve, sem da će kalkulisati, jer oni svaki meč idu na pobedu, kaže bivši čuvar mreže kluba iz Flandrije

  • 1
Bojan Jorgačević

Foto: MN Press

Još dva dana je ostalo do jednog od najbitnijih, ali i najtežih izazova Partizana u Evropi, iako je primarni cilj ostvaren već samim plasmanom u Ligu konferencija. Ipak, iskorak u narednu fazu takmičenja, posle pobeda nad Anortozisom (2:0) i Florom (2:0), donosi dodatni rast ugleda klubu iz Humske, novac, prestiž, a ukoliko još bude "zaokružen" pobedom nad nad Gentom (četvrtak, 21.00, Arena sport, RTS), uspeh će biti potpun.

Najpozvaniji da priča o belgijskom klubu svakako je Bojan Jorgačević, bivši reprezentativac Srbije, koji je Istočnoj Flandriji proveo punih pet godina i u tom periodu čak 145 puta stajao na golu Genta (postigao i jedan gol), ostavivši dubok trag.

U razgovoru za Telegraf.rs Jorgačević kaže da u četvrtak očekuje da na terenu u Humskoj "pršti" na sve strane, jer i crno-beli i belgijski klub imaju interes da osvoje prvo mesto u grupi B, a na osnovu nekih činjenica koje je izrekao, čini se da malu prednost daje domaćinu.

- Neće Gentu biti lako u Beogradu protiv Partizana, imaće velike probleme, to sam rekao i njihovim medijima kada su me pozvali. Moj stav je baziran isključivo na činjenicama, gledam objetivno oba tima, sa sportske strane, ne sa navijačke. Crno-beli su domaćini, svesni su da su u dobroj poziciji da naprave već sada iskorak u drugu fazu takmičenja, a pride imaju kvalitet, tim pun dobrih pojedinaca, koji u svakom momentu mogu potezom da reše meč, koji je, pak, trener Aleksandar Stanojević pretvorio i kolektiv, Svako zna svoju ulogu na terenu, sve je podređeno uspehu kluba i kada od trenera dolazi takva hemija i preliva se na igrače to je onda prava priča koja ima perspektivu i budućnost. Dosadašnji rezultati govore u prilog onome što pričam - kaže Bojan Jorgačević.

Šta Partizan može da očekuje od Belgijanaca na svom terenu?

- Može da očekuje sve, sem da će se braniti i kalkulisati. Genk je klub koji uvek ide na pobedu, tako je bilo u moje vreme, tako je i danas. Igrao sam sa njima grupne faze Lige Evrope i ko god da je bio na drugoj strani plan je bio isti - samo pobeda. Tako je bilo tada, tako je i danas, jer klub vode isti ljudi, u njemu još uvek rade i isti treneri i filozofija se ne menja, Danas su još ulaganja veća, samim tim i ambicije su sigurno značajno porasle, tako da verujem da se Belgijanci u Humskoj neće braniti, pokušaće da pobede, jer takmičeje u Evropi i njima znači.

Kakav meč očekujete u četvrtak?

- S obzirom na činjenicu da nijedan tim nema kadrovskih problema, verujem da će "prštati" na terenu. Biće teško, fizički zahtevno i za jedne i za druge. Čini mi se da Partizan pod Stanojevićem nije tim koji se prilagođava rivalu, već igra svoju igru svih 90 minuta i zato sam više bliže misli da će Gent biti taj koji će se prilagođavati crno-belima. Bitno je naravno i ko bolje uđe u utakmicu, ko se nametne, ali u svakom slučaju očekujem da će na terenu "pucati" od borbe na svakom metru.

Bojan Jorgačević

Foto: MN Press

Na koga Partizan treba da obrati posebnu pažnju?

- Imaju nekoliko odličnih fudbalera, pre svega u veznom redu. De Sart, Fortuna, Bezus koji je produžena ruka trenera, potom napadač Tisoudali... Kao i većina belgijskih klubova, mnogo polažu na fizičku spremu, na tome je uvek akcenat kada se selektiraju timovi. A, upravo to rezultira činjenicom da ih nećete videti da padaju posle 60. ili 70. minuta. već igraju na maksimumu svih 90 minuta. Sa druge strane, Partizan mi takođe deluje kao odlično pripremljena ekipa i zato očekujem žestoku borbu.

Šta je Belgijance zanimalo u vezi sa Partizanom kada su vas kontaktirali?

- Pitali su o svemu, kvalitetu tima, gde sam im rekao da Partizan u svojim redovima ima Rikarda Gomeša, Bibrasa Natha, Lazara Markovića, Jojića, Zdjelara, Meniga koji imaju individualni kvalitet, ali su podređeni timu i svako od njih u svakom momentu može da "iskoči" i napravi problem. Takođem zanimalo ih je koliko crno-bele uopšte zanima Liga konferencija, kao novo takmičenje. Predočio sam im da ih i te kako zanima, kao i Gent uostalom, jer Evropa je - Evropa, velika scena, kako god se takmičenje zvalo. Zato sam uveren da će timovi na terenu dati sve od sebe i da će detalji odlučivati.

Da li ćete u četvrtak uveče biti na stadionu crno-belih?

Humska, Partizan - Radnički Niš

Foto: Telegraf.rs

- Ne, zbog nekih privatnih obaveza, ali ću dan pre toga otići do hotela da pozdravim prijatelje iz Genka. Potrudiću se da pogledam utakmicu na TV, pa neka pobedi bolji - jasan je Bojan Jorgačević.

Budžet se utrostručio

 

Dotakli smo ulaganja i prodaje igrača i čini se da Gent fenomenalno posluje, jer su minulog leta ozbiljno zaradili?

- Istina, proteklog leta su na transferima igrača zaradili skoro 30.000.000 evra, a potom su uložili skoro 8.000.000 u nova pojačanja. Pre desetak godina kada sam bio njihov član, budžet kluba se kretao od 12 do 18 miliona evra na godišnjem nivou, a sada iznosi 45.000.000 evra i praktično su na nivou Anderlehta i najvećih klubova u Belegiji. Njihov način poslovanja je pažljivo isplaniran i daću vam primer, pre nekoliko godina su kupili golmana Kalinica iz Hajduka za 3.500.000 evra, a potom su ga prodali u Aston Vilu za 7.000.000. Dakle, sve se radi planski i klub dobro funkcioniše - zaključuje Bojan Jorgačević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA