≫ 

Dao gol sa celog terena, zbog njega menjali pravilo: Ko je bio legendarni Pantelić?

Legendarni Panta je svojevremeno davao golove i za reprezentaciju i za klubove, a ostaće upamćena i ona nepravda koju je doživeo u Francuskoj

  • 3
Dragan Pantelić Printskrin: Youtube/Sportska sećanja

Srpski fudbal u sredu ujutru pogodila je strašna vest da je legendarni Dragan Pantelić, nekadašnji golman Radničkog iz Niša i reprezentacije Jugoslavije, preminuo u 70. godini života od posledica korona virusa!

Fudbal je igrao od 1968. do 1985. godine i praktično je bio preteča današnjeg modernog golmana koji nije "linijaš" i koji učestvuje u igri, a svojevremeno je u jednom intervjuu priznao da je tokom karijere, računajući i prijateljske mečeve, dao oko 60 golova.

Čak je i za reprezentaciju Jugoslavije, za koju je nastupao 19 puta (plus još 8 za olimpijsku selekciju) od 1979. do 1984. godine, postigao dva gola sa bele tačke, dok će zauvek ostati upamćen po pogotku u dresu Radničkog kada je s gola na gol matirao takođe legendarnog golmana Envera Marića.

- Poslednji meč u prvenstvu igrali smo protiv mostarskog Veleža za koji je tada branio fenomenalni Enver Marić. Mučili smo se celu utakmicu jer nismo smeli da ih neoprezno napadnemo. Imali su brze igrače i ubitačan kontra napad. Deset minuta pre kraja , poterao sam igrače što dalje od svog gola i izbio loptu desnom nogom u polje. Poletela je kao tane, brzo i visoko. Mislio sam da će mi se smejati ceo stadion jer će lopta direktno otići u gol aut.

- Umesto toga ona je pala na jedanaest metara od Marićevog gola. Ka njoj su krenuli bek Veleža, napadač Radničkog i Marić. Svi su mislili da će neko drugi da je pokupi i ona je odskakutala u gol. Publika na Čairu se smejala i skandirala „Panto majstore“. Moj neverovatni gol postignut sa razdaljine od osamdeset metara odveo je Radnički po prvi put u Kup UEFA. Publika me je na rukama iznela sa terena - prisetio se Pantelić svojevremeno tog gola.

Karijeru je počeo u Rađevcu iz Krupnja, i to kao napadač. Međutim, Vrlo brzo se preselio među stative i 1968. godine je završio u Grafičaru. U međuvremenu je pokušao da se domogne Crvene zvezde i Partizana koji su procenili da nije za njih, te je 1971. otišao u Radnički iz Niša i tamo kreirao istoriju.

Za deset godina odigrao je 261 zvaničan meč i postigao je 15 golova, da bi se 1981. preselio u Bordo. A tamo je preživeo pravu dramu zbog koje je bio i suspendovan na godinu dana. Ne svojom greškom.

Francuski tim ga je platio milion dolara i vež prve sezone stigli su nadomak titule. Trebala im je pobeda u poslednjem kolu protiv Lansa, stadion je bio krcat, ali je gost na pet minuta pre kraja postigao gol iz velikog ofsajda.

- Njihov napadač je bio deset metara u ofsajdu i tek ofrlje je šutnuo loptu u gol. Nisam reagovao jer sam mislio da je dosuđen ofsajd, ali sudija je pokazao na centar. Svi smo ostali zaprepašćeni. Izgubili smo titulu prvaka Francuske i u metežu posle utakmice policija je igrače i sudije sprovodila do tunela. Tada je lokalni policajac pendrekom namerno zakačio po leđima pomoćnog sudiju koji se okrenuo i udario mi zastavicom po glavi. Tako me jako udario da je zastavica pukla.

- Kao pogođen nokautom pao sam na travu, ali kada je krv počela da mi kaplje na dres skočio sam i odgurnuo sudiju. Njega su doživotno suspendovali, a meni zabranili da igram godinu dana. Bez obzira na suspenziju selektor fudbalske reprezentacije SFRJ Miljan Miljanić uvrstio me je na spisak igrača koji su išli na Prvenstvo sveta u Španiju 1982. godine. Rekao mi je „Dragane, branio si na svim utakmicama u kvalifikacijama i red je da braniš u Španiji", prisetio se Pantelić u jednom razgovoru za "Blic" svojevremeno.

Igrači Bordoa su na prvom meču sledeće sezone, u znak protesta zbog kazne koju je Pantelić dobio, odličili da na gostovanju Nantu igraju bez golmana. Jesu izgubili sa 6:0, ali taj meč će ostati zauvek upamćen u francuskom fudbalu.

Pantelić se iz Francuske vratio kratko u Timok 1983. godine, da bi narednu sezonu završio karijeru u Radničkom iz Niša. Čak je i u tom periodu uspeo da zatrese mrežu, a otkrio je da je samo jednom pormašio penal - i to igrajući za Bordo.

- Malo sam bio neozbiljan kod tog šuta i zato sam promašio. Neko me je nedavno pitao postoje li eksperti za penale i odgovorio sam da ih nema, to su priče za malu decu. Postoji samo loše izveden udarac. Ako igrač šutne kako treba i gde treba, prema zakonima fizike, Isus bog golmanu ne pomaže. I kod slobodnjaka sam bio dobar, samo nisam hteo da rizikujem. Jer penal je penal, kad ga šutiram to je 99,9 odsto gol. A na prijateljskim utakmicama, kad smo igrali s timovima ispod Prve lige, igrao sam centarfora i postigao više od 50 golova. Na više mečeva sam zabeležio het-trik o čemu su novine podrobno pisale. E to je ono što sam govorio o karakteristikama modernih golmana koji moraju da znaju s loptom - rekao je Pantelić pre sedam godina za "Mocartsport."

Nakon igračke karijere radio je kao funkcioner i trener u radničkom, bio je i član IO FSS, kao i koordinator rada s golmanima svih selekcija izuzimajući A tim. Fudbalski svet definitivno ga neće zaboraviti, kao ni odluku tadašnjeg FS Jugolsavije da promeni pravilo odlaska u inostranstvo baš zbog Pantelića.

- Naime, važilo je pravilo da se pre 28. godine ne može u inostranstvo. Te godine smo igrali kvalifikacije za SP u Španiji i jedini sam ja imao pravo da odem preko. Iz tog razloga, čelnici ondašnjeg Saveza produže taj limit na 29. godina i ja tu platim ceh, uz objašnjenje da je to u nacionalnom interesu. Ukrali su mi jednu godinu, ali dobro, otišli smo na Mundijal, tamo sam briljirao, da ne kažem da sam bio najbolji, ali to nije bio razlog da mi zabrane odlazak i ogreše se o mene.

- Posle je to čuveno pravilo zakačilo Pižona, da bi ga ukinuli, da bi danas imali nacionalne penzije koje dobijaju i pevači, iako mogu da pevaju i do 80. godine. U karijeri sam doživeo dosta nepravdi i pored moje požrtvovanosti i korektnog odnosa prema svemu i svima. Zaista je dosta negativnosti bilo. Najveća je ova o kojoj sam sad pričao, jer sam imao blanko ponudu više od 10 poznatih evropskih klubova. Hteo je da me angažuje Hamburg, Notingem Forest, Votford, Keln, Espanjol, Bordo i da ne nabrajam. Stoički sam sve podneo zahvaljujući činjenici da sam voleo da igram fudbal i uživao u njemu - rekao je Pantelić.

>>> Mančester Junajted večeras (21.00) dočekuje Atalantu, i navijači očekuju iskupljenje za veoma loš niz rezultata u Premijer ligi. Kvota na keca je 1,80, iks je 3,80, dvojka 4,80, a GG3+ 1,77. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Mančester Junajted - Atalanta.

Video: Borjan o snimanju filma Oluja: Moj sin treba da zna odakle mu potiče otac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    20. oktobar 2021 | 10:40

    Iskreno saučešće porodici i poštovaocima Dragnana Pantelića. Divan čovek, pravi sportista, krasile su ga samo prave ljudske osobine. Počivaj u miru legendo.🙏

  • DJ

    20. oktobar 2021 | 12:16

    Karijeru je počeo u Fk Borac iz Lešnice odakle je rodom a ne u Krupnju.Moj ujak Dragan laka ti zemlja LEGENDO

  • dao gol

    20. oktobar 2021 | 10:28

    sa celog terena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA