≫ 

Fudbalska revolucija! Novi FIFA kalendar: Pet reprezentativnih pauza ide u istoriju

Arsen Venger, šef FIFA za razvoj fudbala, predložio je dve varijante i veruje se da će jedna od njih biti usvojena

  • 1
FIFA kalendar Printskrin: Marca.com

FIFA ovih dana priprema ozbiljnu fudbalsku revoluciju, a glavni čovek za to je Arsen Venger, legendarni francuski trener, koji je sada zadužen za unapređenje fudbala u krovnoj fudbalskoj organizaciji.

Sve potiče od prvog čoveka FIFA, Đanija Infantina. Ovih dana su pokrenute mnoge teme i njegove ideje - Mundijal na svake dve godine, menjanje pravila o ofsajdu, koji bi uskoro trebalo da signalizira tehnologija, a ne linijske sudije, a jedna od tema je i godišnji kalendar.

FIFA i Venger smatraju da je aktuelni kalendar neadekvatan i pokušava da objedini svetski fudbalski kalendar, za koji veruje da će sprečiti igrače da se izlažu preteranim naporima zbog dugih putovanja zbog FIFA "prozora" u septembru, oktobru, novembru, martu i junu.

Plan je da se ukine pet različitih reprezentativnih pauza. FIFA je konfederacijama predložila dve varijante, da reprezentativna pauza bude objedinjena i da se odvija tokom oktobra, ili da bude podeljena u dva dela i da bude održana tokom oktobra i marta.

FIFA je uverena da će novi kalendar biti prihvaćen sledećeg decembra i da će čitav svet biti usklađen u jedan kalendar, a da se neće dešavati da afrička konfederacija ima drugačiji kalendar i da se Kup afričkih nacija igra tokom januara.

Dve opcije za kalendar

Prva je da sezona počne u avgustu, a završi se u junu. U oktobru bi bila pauza od četiri nedelje i ceo mesec bi bio rezervisan za reprezentacije, čime bi se eliminisale pauze kojih je do sada bilo pet za mečeve kvalifikacija. Od novembra do kraja maja bi bilo neprekidno klupsko takmičenje, dok bi FIFA takmičenja, Svetsko prvenstvo, EURO, Kopa Amerika... bili održani tokom juna, a jul bi služio za odmor.

Druga opcija je sezona takođe počne u oktobru, s tim da bi za reprezentacije bila odvojena dva termina, u oktobru tri nedelje i dve nedelje u martu, uz jun za FIFA takmičenja, a jul za odmor.

Koliko su igrači istrošeni zbog putovanja u različitim pauzama?

Arsen Venger je tokom prezentacije novog kalendara istakao Lionela Mesija kao jedan od ekstremnih primera. Argentinac je zbog dugih putovanja u periodu od 2014. do 2018. godine avionom prošao čak 324.000 kilometra.

Rekorder je Brajan Ruiz iz Kostarike sa 377.000 kilometara, a u vrhu su i Japanac Makoto Hasebe sa 316.000 kilometra i Sadio Mane sa 272.000 kilometra.

Bonus galerija: Najprovokativnija rumunska navijačica

Video: Portugalci imaju krila i lete pa da ih se plašim? Srbija mora da igra najlepši fudbal u Evropi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vu

    20. oktobar 2021 | 14:13

    Ovo je još samo jedno povlađivanje klubovima i njihovim interesima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA