≫ 

Njukasl pozvao navijače da ne nose arapske marame na utakmice: "Ne vređate nas, nego druge"

Neobičan apel za fanove kluba od novih gazdi Arapa

  • 1
arapi

Foto: Tanjug/Ap

Tradicionalne arapske bele marame na glavama navijača Njukasla sa kojima su pohodili prvi meč od dolaska novih vlasnika - od ovog trenutka neće biti toliko brojne i viđene u nastavku sezone. Razlog je taj što su upravo arapski vlasnici apelovali na navijače "Svraka" da ne dolaze na utakmice sa tim tradicionalni delom nošnje.

Klub je pojasnio zbog čega smatra da navijači ne bi trebalo više da dolaze tako obučeni, iako ih, kažu, to ne vređa ni na koji način.

- Njukasl Junajted želi da zamoli svoje navijače da se uzdrže od oblačenja tradicionalne arapske nošnje i marama koje nose narodi sa Bliskog Istoka, ako ih već ne nose svaki dan. Niko od novih vlasnika kluba nije uvređen zbog toga ni na koji način, jer su navijači slobodni da slave kako žele. Taj njihov gest sa maramama vidimo samo kao pozitivan i kao znak dobrodošlice - kaže Njukasl u saopštenju o pozitivnom aspketu gesta navijača.

Ali, ima i negativan - zbog kojeg i žele da to prestane.

- Ipak, postoji mogućnost da je takav način oblačenja kulturolški neprikladan i da postoji rizik da vređa druge. Svi posetioci su, kao što je i normalno, ohrabereni da nose šta god požele i što je u skladu sa njihovom kulturom i religijom, čime reflektuju i ideju našeg borda o multikulturalnosti koju propagiramo.

džamal kašogi

Foto: Tanjug/Ap

Saopštenje Njukasla je usledilo nakon što se o ovoj temi raspravljalo čak i engleskom Parlamentu, i to u negativnom kontekstu, jer je kritikovano ponašanje navijača koji su se šegačili sa arapskim maramama veličajući nove gazde. Džon Džonson, član ministarstva za Digatalizaciju, Medije, Kulturu i Sport izjavio je da saoseća sa udovicom ubijenog novinara Džamala Kašogija, za čije su svirepo ubistvo osuđeni pojedini pripadnici vojno obaveštajne službe Saudijske Arabije, a navodno iza svega stoji moćni princ Muhamed Bin Salman - novi gazda Njukasla.

- Pokušavam da zamislim kako je udovici Džamala Kašogija kada je gledala sve te prizore navijača sa maramama, a njen muž ubijen i isečen na komade... Mene je sve to, kao nekoga ko gleda sa stane, navelo na pomisao da ne postoji niko ko bi mogao preuzeti taj klub bez obzira na nivo zla, što bi rezultovalo takvim slavljem navijača zbog toga. To je posebna vrsta bolesti u srcu fudbala, zar ne?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iggy

    20. oktobar 2021 | 19:19

    I treba da ih nose…prodace celu Evropu arapima i to ne samo u sportu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA