Detalji koji su obeležili meč Partizana: Fizika presudila, odbrana opet porozna

Crno-beli su tokom meča sa Belgijancima imali svetle i tamne momente, jedan od njih ih je koštao boljeg rezultata

  • 20
FK Partizan - FK Gent Foto: Marko Jovanović

Dobio je Gent "prvo poluvreme" u odmeravaju snaga sa Partizanom (1:0) i zaseo na prvo mesto grupe B Lige konferencija, iako su crno-beli, uz malo više sreće i malo manje koncentracije golmana rivala Sinana Bolata, možda mogli i do remija, koji ne bi bio nezaslužen. Kako bilo, tim Aleksandra Stanojevića se u većem delu meča dobro nosio sa fizički nadmoćnim protivnikom, bez obzira što igrački nije blistao, i imaće priliku za "popravni" već za dve sedmice, kada može da povrati lidersku poziciju i bez baraža dođe do evropskog proleća.

Telegraf vam otuda donosi detalje koji su obeležili, možda i odlučili sinoćni duel crno-belih i belgijskog tima, a koji će možda pomoći da shvatite krajnji epilog i odagnate neke dileme.

BORBA DO KRAJA

Da se ne lažemo, Gent je daleko fizički moćnija ekipa od Partizana i to je jednako stvar "biologije" podneblja, ali selekcije igrača koja u zapadnjačkim klubovima imao veoma važnu ulogu u sklapanju timova. Pogotovo u današnjem fudbalu u kome su brzina i snaga prioriteti, a kada se tome pridodaju i čak osrednje tehničke mogućnosti, dobijate prototipove igrača kojima je zaista teško parirati.

Partizan u četvrtak možda nije blistao, ali ne može se nikako reći da se nije isprsio pred Belgijancima i borio do poslednjeg atoma snage. Bio je to pravi rat između dva kaznena prostora sa mnogo duela, udaraca, borbe za svaki metar terena i loptu, a pohvalno je što su crno-beli i sa tako fizički moćnim rivalom u drugo poluvreme ušli sa mnogo više energije i žara, žaljom da pobede.

U momentima kada su bili za nijansu bolji i kada se činilo da su bliži golu od Genta, odbrana je kapitulirala, ali ni to obeshrabrilo Partizan. U završnici su igrači, čini se, iscedili i poslednji atom snage, napali Belgijance svim silama ne bi postigli gol, no, nekada je i sreća bitan faktor. Bod je ostao "na prečki" posle strahovitog udarca Igora Vujačića sa 35 metara.

NAPAD, PA ŠTA BUDE

Opredeljenje Aleksandra Stanojevića da na teren protiv Genta (a imao je sve informacije o fizičkoj moći rivala) pošalje ofanzivniju postavu i pokuša da napadne protivnika - za svaku je pohvalu, bez obzira na krajnji epilog utakmice. Trener crno-belih je verovao u svoje igrače, domaći teren i podršku sa tribina, iako sigurno nije mogao da predvidi kako će pojedini prvotimci odreagovati na poverenje, da li će imati moći da odgovore obavezama, odnosno koliko će protivnik dozvoliti da se Partizan nametne u igri.

Stanojević je još nekoliko dana pre utakmice najavio da će napasti Belgijance i prvo mesto u grupi B i pozvao puliku da dođe i podrži tim. Dakle., ni u jednom momentu se nije lomio šta želi od meča. sem pobede. Po prikazanom, crno-beli su zaslužili bar remi i malo više sreće, no, dobro, imaće priliku za ovi pokušaj u Belgiji već za dve sedmice.

Video: Puklo bi u Humskoj, ali pukla je samo prečka: Vujačićeva bomba sa 30 metara u finišu, ništa od gola

PONOVO NAJNIŽI I PONOVO GLAVOM

Sad već postaje simptomatično, pomalo iritirajuće, ali i neobjašnjivo. Partizan je poražen od Genta i nije to preterano strašno, jer je belgijski tim fizički dva nivoa iznad crno-belih, koji su se veoma dobro nosili u tim okolnostima svih 95 minuta. Problem je još jedan naivno primljeni gol i to glavom od najnižeg igrača na terenu, što je začudilo čak i trenera Genta, koji je na konferenciji za medije posle utakmice rekao da Sven Kums možda nikada nije tako zatresao mrežu. Partizan u svojim redovima ima najviše defanzivce u ligi, odlične skakače, ali očito nešto ne štima u reakcijama i preuzimanjima prilikom sa bočnih, ulaznih lopti. Prvo poluvreme su odradili veoma dobro, a potom se u nastavku opet dogodila "žuta minuta".

U večitom derbiju Aleksandar Kataji je dva puta umakao celoj odbrani i postigao gol glavom praktično bez bloka, a daleko je visonom od defanzivaca crno-belih. Isto važi i za Kumsa oko koga nikoga nije bilo "u kadru" kada je na petercu skočio i matirao Popovića. Svemu je prethodila takođe očajna reakcija prilikom kornera, posle koje su gosti bez pritiska pokupili "drugu loptu", iamli vremena da se nameste i nađu put do gola. Kapa dole za ofanzivan prekid, koji je ozbiljno oružje Stanojevićevog tima, ali posao defanzivaca je da pre svega odbrane sopstveni gol.

ZAMOR MATERIJALA

Svidelo se to nekome ili ne, Partizan u minule tri utakmice ispoljava blagi pad u formi, iako se to do utakmice se Gentom nije rezultatski odrazilo. Crno-beli su se provukli u Kruševcu kroz iglene uši, iako su u dobrom delu utakmice imali igrača više, protiv Trajala u Kupu, bez obzira na razliku u klasi, takođe su se mučili do prvog gola i nije to bilo baš igrački ubedljivo, baš kao ni protiv Radnika minulog vikenda, gde su vodili borbu sa "bunkerom". Govor tela pojedinih igrača, pre svih Rikarda Gomeša, koji je igrao sve mečeve, nekada i povređen, govori da je došlo do "zamora materijala", što je posledica igranja utakmica na svaka tri dana. Otuda se s vremena na vreme pojavi i ničim izazvana nervoza na terenu, a što je najgore za stručni štab crno-belih, ubitačni ritam se nastavlja. Partizan već u nedelju gostuje TSC, potom igra zaostali meč sa Metalcem, pa slede Čukarički, ponovo Gent u gostima.

Video: Haos u Humskoj posle poraza: Stanojević dobio crveni karton, Marković se unosio u lice sudiji!

ŠTA JE SA TERENOM U HUMSKOJ?

Partizan je tokom prvog talasa pandemije korona virusa, dakle u proleće 2020. godine postavio novu drenažu, travnatu podlogu i sistem za navodnjavanje i grejanje terena i za taj projekat Uprava kluba je izdvojila ozbiljan novac. U četvrtak uveče isti taj teren je na pojedinim mestima izgledao kao "livada u Šumadiji", neravan, premekan, sa vidljivim rupama, otežavao je igru i Partizanu i Gentu i crno-beli bi trebalo da postave pitanja i obave ozbiljan razgovor sa onima koji su postavljali podlogu, jer nije prvi put da na videlo izlazi isti problem.

Setimo se, u februaru ove godine Partizan je igrao meč u Humskoj protiv Novog Pazara, posle koga je Stanojević, revoltiran uslovima, izašao i javno rekao da je teren bio očajan, potpuno zaleđen, iako su grejači navodno bili uključeni. Sinoć je, pak, u idealnim vremenskim uslovima, izgledao kao "testo" i time bi neko zaista ozbiljno morao da se pozabavi.

CRVENI KARTON

Siuacija po okončanju utakmice, kada je Aleksandar Stanojević isključen, verovatno i izgubljen za naredne mečeve, naprosto nije smela da se dogodi, bez obzira što je razumljivo da su stručni štab i

pojedini igrači, posle nadljudskih napora da izvuku povoljan rezultat protiv Genta, verovatno bili "vrućih glava" i u sudiji Bobiju Madenu su pronašli žrtvenog jarca. Škot možda nije blistao, ali, sem elodanog prekršaja nad Danilom Pantićem u smiraju utakmice, koji je prevideo, nije značajno odmogao (niti pomogao) ni jednom ni drugom timu, pa je trebalo sačuvati nerve i izbeći bilo kakvu komunikaciju sa njim.

Video: Šta se dešavalo sa sudijom i zašto je Stanojević dobio crveni karton

Tim pre što evropski arbitri imaju daleko manji prag tolerancije od ovdašnjih i teško ih "zaplašiti", a vrlo lako naljutiti i izazvati na radikalnu kaznu, poput one koju je

Maden sproveo na Stanojeviću. Grupna faza je praktično tek na polovini, Partizan ima još tri utakmice, od kojih je prva naredna upravo ponovo sa Gentom u gostima, a u kojoj bi crno-beli mogli da uzvrate Belgijancima i povrate prvo mesto na tabeli grupe B.

U situaciji u kojoj gotovo sigurno neće imati Stanojevića na klupi, koji je, uz dužno poštovanje ostatku stručnog štaba - "alfa i omega" ovog tima Partizana, igračima će značajno biti otežan posao u tom izazovu.

Video: Sudije na Partizan-Gent ispraćene zvižducima: Grobari počastili arbirte na izlasku iz Humske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žerac

    22. oktobar 2021 | 13:57

    Ako ćemo pošteno taj isti Gent je i Zvezdi dao gol. A to što je primio četiri, to sad nije važno.

  • Apple

    22. oktobar 2021 | 13:59

    Obradovic ne da nije zasluzio u prvih 11 da bude nego ni da klupi... sto i ko ga gura ja ne verujem

  • CG

    22. oktobar 2021 | 13:17

    Sad majstor Ilijev neka krene u potragu za defanzivcem, iz Rozaja ili Lebana, kako bi ojacao zadnju liniju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA