≫ 

Napadač Partizana juriša na "Zlatnu kopačku": Rikardo bolji i od Salaha i Levandovskog

Trenutni lider na listi je Ohi Omoižuanfo, budući napadač Zvezde koji dominira u Norveškoj

  • 33
Fudbal Zlatna kopačka Evrope Rikardo Gomeš Mohamed Salah Robert Levandovski Ohi Omoižuanfo Foto-kolaž: Marko Jovanović, Tanjug/AP, Profimedia/PA Images/Adam Davy, Shutterstock

Fudbalska sezona je u punom jeku, a paralelno sa borbom za bodove na svim meridijanima vodi se i žestoka borba za "Zlatnu kopačku" Evrope, trofej namenjen najboljem strelcu u ligaškim takmičenjima koji se tradicionalno računa od 1997. godine na inicijativu francuskog "L'Ekipa".

Konkurencija je paklena, tradicionalno favoriti dolaze iz "liga petice" i predstavljaju neka od najvećih imena svetskog fudbala, s tim da ovoga puta i Srbija može da se pohvali da ima kandidata u toj trci.

Radi se o napadaču Partizana Rikardu Gomešu, koji je trenutno lider srpskog superligaškog ranga sa 15 pogodaka i istovremeno je prvi strelac u ligama koje se tradicionalno igraju od avgusta do maja. Njegovih 15 golova, pomnoženi sa koeficijentom 1,5, koji je rezervisan za Superligu, daju skor od 22,5 poena.

Zanimljivo je i da su odmah iza Rikarda Gomeša, dva rasna napadača svetske klase, Robert Levandovski i Mohamed Salah, koji su postigli po 10 pogodaka do sada. Njihovi golovi se, zbog jačina lige u kojima igraju, množe sa 2, pa tako Poljak i Egipćanin imaju po 20 poena, ali i znatno veće šanse (objektivno) da na kraju sezone budu prvi na listi.

Da Rikardu Gomešu leži igranje u Srbiji opšte je poznata stvar, pošto je najbolju sezonu u karijeri odigrao baš u crno-belom dresu u sezoni 2018/19. kada je dao 26 golova na 49 utakmica. Zanimljivo da je tada u Superligi zabeležio samo 20 pogodaka, što je brojka koju bi ovoga puta mogao da nadmaši lako već za nekoliko kola, ako nastavi u ovom ritmu i tempu.

FK Partizan, RIkardo Foto: FK Partizan

Budući napadač Zvezde daleko ispred svih, ali... 

Zanimljivo da je apsolutni lider u trci za "Zlatnu kopačku" Evrope trenutno Ohi Omoižuanfo, novopečeni reprezentativac Norveške koji će od 1. januara postati novi fudbaler Crvene zvezde.

Sa 24 pogotka u dresu norveškog Moldea, Ohi ima trenutno 36 poena, što je čak devet više od prvog pratioca, Vetona Beriše, koji je postigao 18 golova u dresu Vikinga iz Stavangera.

Zlatna kopačka Evrope Foto: Printscreen/Transfermarkt

Golovi ove dvojice napadača takođe se množe sa koeficijentom 1,5 zbog pozicije norveške lige na rang-listi, a dodatni hendikep u trci im predstavlja činjenica da do kraja sezone imaju još svega sedam ligaških utakmica, pošto se prvenstvo u Norveškoj igra od marta do novembra.

Ukoliko Ohi uspe da trijumfuje u ovoj trci, biće to velika stvar za Molde i norveški fudbal, ali i lepo saznanje za navijače Crvene zvezde da gol-mašina stiže na Marakanu. Pride, otkako je 1997. uveden ovaj sistem bodovanja nikada "Zlatna kopačka" nije bio napadač van najvećih evropskih liga.

Ohi Omoijuanfo Ohi Omoižuanfo u naletu; Foto: MN Press

Poslednji pobednik sa ovih prostora bio je Darko Pančev u sezoni 1990/91. sa 34 pogotka, ali nezvanični jer se tih godina nisu dodeljivale nikakve nagrade.

Spomenimo na kraju i da će se pobednik trke za "Zlatnu kopačku" Evrope naći u eminentnom društvu asova koji su osvajali ovaj trofej, a koje predvodi rekorder i šestostruki pobednik Lionel Mesi.

U društvu odabranih su još i oba Ronalda, Mario Žardel, Henrik Larson, Roj Makaj, Tjeri Anri, Kevin Filips, Dijego Forlan, Frančesko Toti, Luka Toni, Luis Suarez, Ćiro Imobile...

Video: Perfektan prijem i realizacija Rikarda za ekspresno izjednačenje Partizana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goxxx902

    25. oktobar 2021 | 19:38

    "Rikardo jurisa na Zlatnu kopacku"...Hahahahaahahahaa...😂😂😂😂😂

  • Kiza

    25. oktobar 2021 | 19:50

    Ljudi, ovaj naslov je kao iz neke priče naučne fantastike!

  • Бане

    25. oktobar 2021 | 19:36

    Ајде није Звезда неки баук ал' ... видео се није у дербију... Салах је мамба! Павков је за њега измислио фудбал.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA