Čekić koji je razbio englesku "veliku šestorku": Priča o hitu evropskog fudbala

Nekada simbol huliganizma, londonske pank kulture i radničke klase, danas je postao simbol za top fudbal

  • 5
Vest Hem West Ham Foto-montaža: Tanjug/AP

Čuvena engleska "velika šestorka" otišla je u istoriju. Prošlosezonski pad samoproklamovanih "superligaša" Totenhema i Arsenala omogućio je nekolicini "autsajdera" da se ušunjaju među samu aristokratiju Premijer lige. Pored tradicionalno dobrog Lestera, Vest Hem trenutno predstavlja novu silu u engleskom fudbalu.

Nekada simbol engleskog huliganizma (njihov Inter City Firm je jedna od najozloglašenijih ekipa na Ostrvu), ali i londonske pank i Oi kulture i radničke klase, danas je postao novi trend mark. Vest Hem je simbol za top fudbal.

- Mi smo tim koji raste. Želimo da stvorimo mladu ekipu, ali i da uspostavimo postulate koji će biti osnova tima koji će biti na vrhu engleskog fudbala u godinama koje dolaze - rekao je Dejvid Mojes na kraju prethodne sezone kada je njegov tim u samom finišu ostao bez Lige šampiona (bili su šesti sa dva boda manje od četvrtoplasiranog Čelsija).

Ove sezone, proces koji je Škot najavio, se nastavlja. Popularni "Čekićari" su je započeli još snažnije, a nedeljni trijumf nad Liverpulom od 3:2 doneo im je treće mesto koje dele sa Mančester Sitijem (po 23 boda), što je tri manje od lidera Čelsija. Postali su pravi čekić koji udara nezaustavljivo.

Istorijski start sezone

Pobeda nad timom Jirgena Klopa omogućila je Vest Hemu da kompletira najbolji start ikada u Premijer ligi. Od trenutnog skora od 23 boda iz 11 utakmica bolji su samo rekordi iz sezona 1975/76. i 1980/81, kada su imali po 24, ali tada ovakva liga nije postojala. Trenutno su u seriji od četiri vezane pobede i sedam mečeva bez poraza u svim takmičenjima.

- Samo nas je Sučekov autogol protiv Genka u poslednjem minutu sprečio da vežemo sedam pobeda u nizu. Igrači su trenutno na izvanrednom nivou. Želimo da nastavimo da verujemo i produžimo ovu seriju. Odigrali smo samo 11 utakmica, ali ako se budemo borili ovako, zašto da ne nastavimo da sanjamo o tituli - rekao je Mojes.

Vest Hem, Liverpul Foto: Tanjug/AP

Hiljadu i jedna noć Dejvida Mojesa

U remiju sa Genkom (2:2) u Ligi Evrope škotski trener je zabeležio 1.000. nastup na klupi.

- Starim - šali se Mojes, koji je posle vođenja Prestona, Evertona, Mančester Junajteda, Real Sosijedada i Sanderlenda odveo Vest hem do druge dimenzije tako što ga je dva puta izvadio iz nepovoljne pozicije. Još 2017. preuzeo je od Slavena Bilića tim koji je klizio ka Čempionšipu i lagano ga sačuvao ispadanja.

Na Božić 2020, Vest Hem je takođe zapao u nevolje, a po otpuštanju Manuela Pelegrinija odlučili su se za Mojesa i od tada konstantno grabe ka vrhu.

- Mislim da nisu svi navijači smatrali da je moj povratak bio pravi izbor. Bili smo u teškoj poziciji i rizikovao sam. Ključ je bio da upoznam igrače dobro i poboljšam njihovo fizičko stanje. Sve te stvari su napravile razliku - objašnjava Mojes.

Nepobedivi u gostima

Everton - Vest Hem Foto: Tanjug/AP

Prošlo je već pet godina otkako je Vest Hem napustio Bolejn Graund, svoj dom još od 1904. godine. Napustili su simpatični teren u Apton Parku kako bi se preselili na moderni Londonski stadion. Od stadiona za 35.000 zaigrali su na adaptiranom Olimpijskom stadionu od 60.000, što im je donelo veću zaradu. Čuveni balončići koji ih prate takođe su pošli sa njima u novi dom.

Međutim, ove sezone najbolje rezultate su zabeležili daleko od kuće, gde su osvojili 13 od mogućih 15 bodova, bez poraza.

- Veoma smo samouvereni oko ovoga što radimo - kaže Mojes čiji je tim pobedio Njukasl, Lids, Everton i Aston Vilu, a remizirao sa Sautemptonom. To su brojke koje imaju još samo tri velikana, Čelsi, Mančester Siti i Liverpul.

Investicija od 250 miliona evra

U poslednje tri sezone Vest Hem je investirao čak 249 miliona evra u okosnicu ekipe koja postiže vrhunske rezultate. Zuma (35 miliona), Vlašić (30), Fornals (28), Benrama (23), Bouven (21), Suček (16), Kufal (6), Douson (2)... stigli su u klub i podigli ga na viši nivo.

Vest Hem, Liverpul Foto: Tanjug/AP

- Želimo da dovedemo igrače koji će pojačati tim. Pojačanja su isključivo odluka trenera, ja nemam mogućnost da dovedem nikoga. Imamo ograničena sredstva, a pride smo i kupovali u prethodnom periodu igrače koje su birali prethodni treneri, a to nije funkcionisalo - kaže jedan od suvlasnika kluba Dejvid Saliven.

Tri umetnika i prekidi

Prodaja napadača Sebastijena Alea holandskom Ajaksu prošle zime omogućila je Majklu Antoniju potpunu slobodu. Novopečeni reprezentativac Jamajke (šest golova i tri asistencije u Premijer ligi) igra na poziciji "devetke", a iza leđa ima trojicu eksplozivnih ofanzivaca.

- Zadovoljni smo njihovim partijama, nadam se da će održati ovu formu - ističe Mojes.

Vest Hem, Antonio Foto: Tanjug / AP

Fornals ima četiri gola i dve asistencije, Benrama tri gola i tri asistencije, a Bouven dva gola i četiri asistencije. U Mojesovoj 4-2-3-1 formaciji, ova trojica "umetnika" imaju izuzetnu slobodu jer im leđa čuvaju sjajni reprezentativac Engleske Deklan Rajs i neumorni Tomaš Suček. Zato su slobodni da kreiraju ofanzivu "Čekićara". A imaju i još jedno smrtonosno oružje.

- Ako timovi hoće da nas pobede, moraju da dođu i da se bore sa nama. Opasni smo iz prekida - ističe Fornals.

Upravo korner koji je Španac izveo protiv Liverpula kada je Alison dao autogol na početku, a kasnije i onaj Bouvena kada je Zuma matirao "Crvene" govori kako Mojesovi trikovi funkcionišu.

Liga kup i borba za titulu

Harry Kane, Hari Kejn Foto: Tanjug/AP

Premijer liga nije jedino takmičenje u kome Vest Hem blista ove jeseni. U Ligi Evrope "Čekićari" su prvi u grupi sa 10 od mogućih 12 bodova i nalaze se na sigurnom putu ka osmini finala. Međutim, takmičenje u kom su ostavili poseban trag je Liga kup Engleske ili Karabao kup.

Tamo su do četvrtfinala stigli pobedama nad Mančester Junajtedom (1:0) na Old Trafordu i Mančester Sitijem kod kuće na penale. Vest Hem, koji nije osvojio trofej još od titule šampiona iz 1981. godine konačno opet sanja o podizanju nekog pehara.

- Vrlo brzo smo dostigli visok nivo. Želim da klub raste i da navijači vide konačno i neki trofej u godinama koje dolaze. Ako osvojimo trofej, to će biti sjajno, ali moj posao je da brinem o timu - rekao je Mojes.

Od 2006. godine kada su izgubili u finalu FA kupa od Liverpula u Kardifu na penale, "Čekićari" nisu igrali nikakvo finale.

Vest Hem, Liverpul Foto: Tanjug/AP

"Akademija fudbala"

Istorijski, omladinska akademija Vest Hema jedna je od najboljih u engleskom fudbalu. Krštena kao "Akademija fudbala" bila je fabrika u kojoj su stasali šampioni sveta iz 1966. Bobi Mur, Martin Piters i Džof Hrst, kao i kasnije zvezde poput Rija Ferdinanda, Pola Insa, Frenka Lamparda, Džoa Kola i Majkla Kerika. Ta tradicija se nastavlja...

- Želimo da pružimo klubu posebne i istorijske trenutke - kaže kapiten Mark Nobl, legenda "Čekićara" koja je debitovala 2004. godine u drugoj ligi i tokom karijere dva puta ispadala iz Premijer lige i vraćala se u nju.

Njegovu ulogu sada je preuzeo reprezentativac Engleske Deklan Rajs.

Vest Hem Foto: Tanjug/AP

- Mi smo nešto na šta ljudi nisu navikli i svake godine se postavlja veliko pitanje da li možemo da budemo uspešni i u Engleskoj i u Evropi. Očigledno je da možemo, ali čeka nas još puno posla. Ne možemo da bežimo od toga da moramo da pobeđujemo velike - kaže Rajs.

Uz njega tu je i Ben Džonson, još jedno dete "Čekićara" koje je proteklih nedelja postalo neizostavni šraf u mašineriji Dejvida Mojesa. Perfektan tandem koji će još mnogo godina biti na čelu revolucije koja je pokrenuta u Londonu, a koja bi mogla da pokori Evropu jednog dana.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Video: Marko Arnautović pušta Draganu Mirković saigračima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    8. novembar 2021 | 20:51

    Dobar tekst , bravo !

  • Timocanin

    8. novembar 2021 | 23:02

    Tako je ,dobar tekst svaka cast ekipi Telegrafa. Inace sam simpatizer ovoga kluba sa ostrva koji je pronasao put ka istoriji Engleskog fudbala .

  • Boris

    8. novembar 2021 | 23:24

    Na zalost nema vise Londonske punk I OI kulture.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA