≫ 

Azuri ispustili pobedu, ali sačuvali 1. mesto, Engleska "petardirala" Albaniju na Vembliju

Švajcarska nije uspela da napravi podvig i preuzme lidersku poziciju

  • 0

Evropski šampioni Italijani približili su se za korak direktnom plasmanu na Mundijal u Kataru posle teške utakmice i remija sa Švajcarskom na Olimpiku - 1:1 (1:1). Mogli su puleni Roberta Manćinija i da slave, ali je Žoržinjo promašio penal u 90. minutu i ostavio kakvu-takvu nadu Švajcarcima uoči poslednjeg kola.

Ophrvani povredama najboljih igrača, pre svega Elvedija i Emboloa, gosti nisu uspeli da stignu do pobede i prvog mesta u grupi, iako su rano poveli posle sjajne akcije Vargasa i udarca desnog beka Vidmera koji je bio neodbranjiv za Donarumu u 12. minutu.

Italijane je do remija odveo defanzivac Di Lorenco, koji je u 36. minutu iskoristio ubacivanje Insinjea iz prekida na drugoj stativi i matirao večeras sjajnog golmana Zomera za, ispostaviće se kasnije, konačnih 1:1.

Drugo poluvreme proteklo je u dominaciji Italijana, koji su u finišu iskoristili pad u igri Švajcarske i dobili najstrožu kaznu. Garsija je bespotrebno oborio Berardija, sudija Entoni Tejlor posle signala iz VAR sobe pokazao na belu tačku, a loptu uzeo Žoržinjo.

Namestio je vezista Čelsija loptu na 11 metara, ali je i poslao pravo na Romin jug i tako ostavio u životu Švajcarce. Zanimljivo, Žoržinjo nije pogodio penal ni u prvom meču ovih rivala kada je bilo 0:0 pa ga baš neće kada se nađe naspram spremnog Zomera.

Posle ovog remija, Italija kolo pre kraja ima isti broj bodova kao i Švajcarska (po 15), ali i za dva gola bolju gol-razliku što joj garantuje prvo mesto na kraju trke u slučaju istog broja bodova.

Da bi se šampioni Evrope i zvanično našli na narednom Mundijalu, treba da pobede Severnu Irsku u Belfastu 15. novembra, a to će Švajcarsku, bez obzira na ishod meča protiv Bugarske, poslati definitivno u baraž kao drugoplasiranu.

U drugom meču ove grupe Severna Irska je u Belfastu pobedila Litvaniju sa 1:0, autogolom defanzivca gostiju Šatkuša u prvom poluvremenu. Bugarska je bila slobodna.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Kolo pre kraja razrešena je i dilema oko prve dve reprezentacije u grupi I gde je lider Engleska demonstrirala silu protiv Albanije i slavila sa čak 5:0, uz svih pet komada u prvom poluvremenu.

Blistao je trostruki strelac Hari Kejn koji se prisetio kako je lepo dati golove posle lošeg starta sa Totenhemom, s tim da Englezi moraju da pobede i u poslednjem kolu San Marino u gostima, jer teoretski Poljska može i dalje da ih prestigne na prvom mestu (iako se to realno neće desiti).

Poljaci su bili podjednako ubojiti na gostovanju u Andori gde su slavili sa 4:1 uz dva gola Roberta Levandovskog, pa je trenutna razlika tri boda prednosti u korist Engleza. Poljaci u poslednjem kolu dočekuju Mađare, ali treba čudo da se desi da Engleska ispusti direktan plasman u Katar.

Albanija je uprkos gubitku borbe za drugo mesto ostala u trci za plasman na Mundijal kroz baraž, kao jedna od najboljih selekcija u prethodnoj Ligi nacija, i ona je, zajedno sa Poljskom, potencijalni rival Srbije ili Portugalije u doigravanju za Katar u zavisnosti od ishoda našeg meča u Lisabonu.

U trećem meču ove grupe odigranom ovog petka, Mađarska je lako pobedila San Marino sa 4:0.

Standings provided by SofaScore LiveScore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA