≫ 

Ko će koga nadmudriti ili "prebiti"? 6 ključnih duela koji će odlučiti okršaj u Lisabonu

I mi i Portugalci imamo svoje adute, a ko će biti kvalitetniji, spretniji i srećniji na kraju saznaćemo negde oko 22.30 časova

  • 9
Reprezentacija Srbije, Srbija vs Portugal, Kljucni dueli Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Profimedia/Tanjug/AP/MN Press

Pred fudbalerima Srbije je odlučujućih 90 minuta u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Samo pobeda u Lisabonu (20.45, Nova S) vodi pulene Dragana Stojkovića Piksija direktno u Katar, a svaki drugi ishod gura Orlove u težak i neizvestan baraž iz koga samo tri reprezentacije idu na Mundijal.

Zato će svaki duel na travnjaku drevnog stadiona Benfike biti važan. I oni i mi imamo svoje adute, a ko će biti kvalitetniji, spretniji i srećniji na kraju saznaćemo negde oko 22.30 časova. Do tada, hajde da pogledamo ko će voditi borbu i kakve su sve opcije u igri na obe strane.

Ronaldo vs. Milenković

Najboljeg fudbalera Portugalije čuvaće verovatno najbolji štoper kojeg Srbija trenutno ima. Proklamovan kao "novi Nemanja Vidić", popularni Bleki ima pred sobom jedan od najtežih testova u karijeri, na "Lužu" gde će imati dosta posla da zaustavi asa Mančester Junajteda.

Fudbal Srbija - Portugal Foto: Nikola Tomić

Ne treba trošiti reči koliko je Ronaldo opasan kad obuče crveni dres Portugalije. Čak 115 golova na 183 nastupa za nacionalni tim svedoče koliko je "naložen" i "gladan" kada igra za svoj narod, pa će Milenković morati da bude i iznad svog nivoa kako bi otupio oštricu napada protivnika.

Fonte vs. Mitrović

Ono što je Ronaldo za Portugalce kada su golovi u pitanju, za Srbiju je Aleksandar Mitrović. Jedan od vodećih strelaca u kvalifikacijama (7 golova) imaće naspram sebe visokog i iskusnog Žoze Fontea, štopera koji će biti prinudno rešenje posle crvenog kartona za Pepea u Dablinu pre nekoliko dana.

Iskusni 37-godišnji defanzivac Lila već godinama ne pomišlja na penziju, a upravo će on, potpomognut Rubenom Dijašom probati da obesmisli boravak Mitrovića na terenu. Napadač Fulama igra zaista u sjajnoj formi u Čempionšipu gde je dao već 20 golova, pa će Fonte, iako prekaljen i iskusan, imati dosta posla.

Aleksandar Mitrović Foto: MN Press

Dijaš vs. Vlahović

Po mnogima najbolji štoper na svetu u ovom trenutku imaće zadatak da zaustavi jednog od najraspucanijih napadača u Evropi, ukoliko se Srbija odvaži i krene ofanzivno u Lisabonu. Ko zna, možda sledeće godine baš Ruben Dijaš i Dušan Vlahović budu i saigrači u taboru "Građana" koji su navodno zainsteresovani za napadača Fiorentine.

Dok taj dan ne dođe, njih dvojica će se večeras zvanično upoznati na fudbalskom terenu, a Vlahović će morati da nađe rešenje i dođe do gola Portugalije protiv neprelaznog štopera koji je visok, snažan i gotovo neranjiv, i kao takav neizostavni šraf u moćnoj mašineriji Pepa Gvardiole.

Bernardo vs. Sergej

Sjajni ofanzivac Mančester Sitija je zbog lakše povrede propustio remi u Dablinu, ali važnost meča sa Srbijom će uticati da mu selektor Santoš ukaže poverenje od starta i dodeli jednu od glavnih uloga na sredini. Mnogo je opasan, ko sumnja neka pogleda samo hajlajtse sa prošlonedeljnog derbija protiv Mančester junajteda.

Sergej se, s druge strane, nije preterano istakao na startu sezone pod novim trenerom Mauricijom Sarijem u Laciju, ali možda baš ovaj meč bude kruna njegovog sazrevanja, pa zablista kao u najboljim danima. Neka odigrao kao u Oslu onomad u baražu, ne mora ništa više od toga.

Bruno vs. Gudelj

Ovaj duel mogao bi da bude potencijalni problem za naš tim jer Gudelj, uprkos ogromnom poverenju selektora Stojkovića, ne može da se izbori za standardnu minutažu u Sevilji, gde je uglavnom rezerva. Iskusan jeste, a dobra stvar je i što Bruno Fernandeš sa kojim će voditi rat nije u poslednje vreme na očekivanom nivou.

Povratak Ronalda na Old Traford kao da je skrenuo pažnju sa omalenog plejmejkera koji je u prisustvu kapitena čak i promašio penal u Premijer ligi, pa će Bruno i na meču sa Srbijom tražiti povratak u staru formu. Zato Gudelj mora svuda za njim, čak i kad ovaj krene u WC.

Fudbal Srbija - Portugal Foto: Nikola Tomić

Danilo vs. Tadić

Moraće kapiten Orlova ponovo u svom stilu da iskreira nešto lepo u Lisabonu. Ako Dušan bude podjednako inspirasan kao prošle nedelje na Vestfalenu kada je golom započeo preokret Ajaksa protiv Borusije u Ligi šampiona nijedan protivni, pa makar to bio i iskusni Danilo (30) neće moći da ga zauzda.

Portugalski univerzalac je u Dablinu odigrao meč kao štoper kako Dijaš ne bi dobio crveni karton i suspenziju, a kada se protiv Orlova bude vratio na poziciju "šestice" biće tvrd orah za našeg najboljeg kreativca. Uostalom, činjenica da igra za Pari Sen Žermen govori da se radi o kvalitetnom igraču.

Video: Piksi: Portugal ili mi? Da vidimo ko je bolji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kiko

    14. novembar 2021 | 10:09

    Hoce li da smene Piksika ako se kvalifikujemo?

  • Boban

    14. novembar 2021 | 08:14

    Sad, kad je Vule obećao milionče ima da se pokidaju. Ali mrka kapa...

  • Mirko

    14. novembar 2021 | 10:33

    Kako bi nam za defanzivnu stabilnost dobro dosao Nemanja Matic sada..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA