≫ 

Srbija čeka još 19 rivala u Kataru: Ko je još u igri, gde je najveće ludilo i kad će se sve znati?

Vodič za ostatak kvalifikacija koje će se nastaviti 2022. godine

  • 13
Borba za Katar 2022. Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović

Uz domaćina Katar, kao i nekoliko evropskih reprezentacija među kojima je i Srbija, plasman na Mundijal 2022. godine obezbedili su Brazil i Argentina - dok se čeka još 19 viza! Što kroz same kvalfikacije koje se nastavljaju naredne godine, što zbog baraža koji slede.

Ti baraži se posebno odnose na Evropu koja će dati još tri reprezentacije, zatim Afriku kojoj sledi ta poslednja eliminaciona runda, kao i baraž u kom će učestvovati petoplasirana selekcija iz Južne Amerike, četvrtoplasirana iz KONKAKAF zone, jedna iz Azije i Novi Zeland kao pobednik Okeanije.

Na kraju ćemo videti i žreb na kom će se naći te četiri selekcije, a dve idu na Mundijal.

Već na prvi pogled se vidi da je najveća ludnica u Južnoj Americi, gde se za preostala dva direktna mesta i jedno u baražu bori sedam reprezentacija. Jedino je Venecuela van konkurencije, ali sve ostale su u igri za plasman u Katar, pa će 2022. godina biti posebno vrela na ovom kontinentu.

Što se tiče Azije, izdvojila su se tri tima za četiri direktna mesta (Iran, Južna Koreja i Saudijska Arabija), dok će borbu za poslednje direktno mesto voditi najverovatnije Japan i Australija.

Pogledajte i infografiku sa mapom sveta i zemljama koje su se već plasirale, kao i sa onima koje su i dalje u igri za plasman na Mundijal.

Borba za Katar 2022. Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović

Evropa

Što se tiče Evrope, ovde je praktično sve jasno. Žreb za plej-of je na programu 26. novembra, tamo ćemo imati šest nosioca i šest nenosioca u polufinalu, a zatim će finala dati ta tri nacionalna tima koja se čekaju u Kataru.

Portugalija, Italija, Škotska, Rusija, Švedska i Vels će biti domaćini polufinala, a njihovi potencijalni rivali su Turska, Poljska, Severna Makedonija, Ukrajina, Austrija i Češka. Uz napomenu da Rusi i Ukrajinci ne mogu da igraju jedni protiv drugih.

Mečevi polufinala na programu su 24. marta, a finala 29. marta.

Očekuje se da Evropa da tog poslednjeg člana u prvom šeširu prilikom žreba grupa. Italija je trenutno na pol-poziciji, a Portugalija čeka kao prva ispod crte da Azuri kiksu, a da oni odu u Katar. Ukoliko obe selekcije ispadnu, SAD i Meksiko su naredni kandidati ako uspešno završe kvalifikacije.

KONKAKAF

Pomenuti SAD i Meksiko su trenutno na mestu koje vodi u Katar, s tim što ih do kraja očekuju paklene kvalifikcije. Kanada je prva u grupi sa 16 bodova, Ameri imaju 15, Meksikanci su treći sa 14 koliko ima i Panama na tom četvrtom mestu koje vodi u baraž. Iza je Kostarika sa devet i tom nekom šansom da pomrsi račune u poslednjih šest kola.

Do kraja je mnogo bodova u igri, ali se već nazire da će se prve četiri ekipe boriti za direktno mesto u Katar.

Naredni termini u kvalifikacijama u KONKAKAF zoni su 27. januar, 30. januar, 2. februar, 24. mart, 27. mart i 30. mart, kada će biti poznato ko ide direktno, a ko u baraž.

Onaj zauzme četvrto mesto igraće u junu 2022. interkontinentalni baraž.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Južna Amerika

Brazil je još ranije obezbedio mesto na Mundijalu, a posle remija sa Argentinom (0:0) i Gaučosi su u noći između utorka i srede čekirali kartu za Katar. Najbliži tome je i trećeplasirani Ekvador koji ima 23 boda, a iza sledi čak šest selekcija koje se bore za još jedno direktno mesto i ono koje vodi u baraž.

Kolumbija je četvrta sa 17 bodova, isto toliko ima i Peru na 5. mestu. Čile i Urugvaj su iza sa 16, Bolivija je sakupila 15, a Paragvaj 13. Do kraja kvalifikacija su ostala još četiri kola i skoro sve ove selekcije će u nekim međusobnium duelima kreirati tabelu.

Naredni termini u kvalifikacijama u Južnoj Americi su 27. januar, 1. februar, 24. mart i 29. mart, kada će biti poznato ko ide direktno na Mundijal, a ko u internacionalni baraž, koji se igra u junu.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Afrika

Afričke kvalifikacije su završene zvanično u utorak i dobili smo deset selekcija koje će u međusobnim duelima dati pet putnika za Katar. S jedne strane imamo Senegal, Maroko, Alžir, Tunis i Nigeriju koji će igrati dvomeč protiv Egipta, Kameruna, Gane, Malija i Konga.

Žreb će biti održan u decembru, a Senegal i Maroko su selekcije koje će, u slučaju plasmana, biti u trećem šeširu. Nečiji kiks čeka i Tunis koji je prvi ispod crte, a zanimljivo je da je samo Srbija iz potencijalnog trećeg šešira već na Mundijalu.

Njihovi odlučujući plej-of mečevi su u martu.

Šeširi za SP u Kataru Printskrin: Twitter/tgolban

Azija

Azija je oduvek imala specifične kvalifikacije, a  trenutno se igra treća runda u kojoj imamo dve grupe od po šest selekcija. Situacija je takva da dve prvoplasirane iz obe grupe idu na SP, dok dve trećeplairane razigravaju, a potom se pobednik uključuje u onaj finalni baraž sa Okeanijom, Centralnom Amerikom i Južnom Amerikom.

Za sada je situacija takva da su u grupi A Iran (16 bodova) i Južna Koreja (14) jednom nogom u Kataru, dok se za treće mesto bore UAE (6), Liban (5), Irak (4)  i Sirija (2). Podsetimo, do kraja su ostala još četiri kola.

Na drugoj strani imamo Saudijsku Arabiju koja je prva sa 16 bodova, drugi je Japan sa 12, Australija je treća sa 11, dok Oman ima sedam i preti sa četvrtog mesta. Australija će u pretposlednjem kolu dočekati Japan i tu bi moglo dosta toga da se reši kada je u pitanju na borba za drugu poziciju koja ozbezbeđuje vizu za Katar.

Naredni termini mečeva u azijskim kvalifikacijama su 27. januara, 1. februara, 24. marta, 29. marta.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore

Podsetimo i to da će se Mundijal u Kataru igrati od 21. novembra do 15. decembra naredne godine i biće poslednji na kom će učestvovati 32 ekipe. Već 2026. u SAD i Kanadi imaćemo 48 selekcija.

Video: Dosad neviđeni snimci: Slavlje posle Mitrovog gola iz prvog ugla i rasprava Vlahovića i Ronalda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    17. novembar 2021 | 18:46

    USA u drugom šeširu???? Kad su oni znali igrati fudbal

  • 🍉

    17. novembar 2021 | 17:21

    Preteraste više, ima im se usijaju Instagram nalozi od poziva na druženje od sponzoruša

  • Vukx

    17. novembar 2021 | 18:36

    Veliki uspeh,ali ajmo jednom polako često smo mi na SP.odveo nas je i Muslin,Petković,Antić itd.Svi bi voleli da ovog puta bude bolje.Uvek euforija posle samo jedne utakmice dovede isto tako do brzog razočarenja.Još jednom čestitke za ogroman uspeh.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA