≫ 

50 radnika poginulo, 500 povređeno na gradilištima za Mundijal u Kataru

Međunarodna organizacija rada saopštila frapantne podatke

  • 0
Katar, stadion Mundijal 2022 Foto: AP/Tanjug

Pedeset imigrantskih radnika je stradalo, a više od 500 je ozbiljno povređeno prošle godine u Kataru na gradilištima za Mundijal 2022, javila je danas Međunarodna organizacija rada (MOR).

Međunarodne nevladine organizacije redovno optužuju Katar zbog ophođenja prema stotinama hiljada radnika koji dolaze, većinom, iz Azije da rade na gradilištima za predstojeće Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Prema izveštaju MOR-a, koji je agencija UN, većina stradalih imigrantskih radnika poginulo je u padovima ili saobraćajnim nesrećama, većinom na radnom mestu.

Pored toga 506 radnika imigranata ozbiljno je povređeno 2020. a njih 37.600 je imalo lakše ili umerene povrede, navodi se u izveštaju.

Međunarodna organizacija rada navodi da ima propusta u prikupljenim podacima i da se oslanjala na institucije koje nekategorizuju uvek isto stradale i povređene na radu.

U saopštenju je šef te UN agencije u Kataru Maks Tunon rekao da podaci nisu uvek prikupljeni na sistematičan način i pozvao na uspostavu nacionalne platforme, gde će svi podaci biti sakupljeni.

- Treba da delujemo hitno jel je iza svakog broja jedan radnik i njegova porodica", rekao je on.

Video: Ambasador Države Katar umesto tradicionalne proslave Nacionalnog dana poslao poruku narodu Srbije

Druga preporuka je da se bolje istraži uzrok smrtnih slučajeva koji se kategorišu kao nevezani za radno mesto, ali koji bi mogli da budu, rekao je Tunon.

Katar je pozdravio objavu ovog izveštaja navodeći da on odražava preuzetu obavezu zemlje da transparentno sarađuje oko prava radnika.

- Katar proučava preporuke izveštaja i nastaviće da radi sa MOR-om - rekao je portparol vlade.

Katarske vlasti navele su da su učinile mnogo da poboljšaju uslove rada imigrantskih radnika, kojih ima više od dva miliona u zemlji.

Taj emirat je objavio više reformi od 2010. godine kada mu je dodeljena organizacija Mundijala, kao na primer uvođenje minimalne plate i mogućnosti lakše promene poslodavca. Međutim kritičari navode da se reforme sporo srovode.

U februaru je Doha oštro negirala informacije britanskog dnevnika Gardijan prema kome je 6.500 radnika imigranata izgubilo život u Kataru od 2010. godine, ali ipak odbija da objavi tačan broj umrlih.

Video: Piksi o rušenju Portugalaca i odnosu sa igračima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA