Zašto je Obilić igrao protiv Zvezde u dresovima Bajerna? Arkan se još nije pojavio, Vračar je goreo!

Uspomene na neko drugo vreme kada se fudbal u Beogradu više voleo

  • 16
Obilić Foto: MN Press, Profimedia

Bilo je to neko drugo vreme. Rat, sankcije, nemaština, ali je fudbal bio dobar, možda i znatno bolji nego danas na našim terenima. Kup Jugoslavije i to one ratom nasilno prekrojene u sezoni 1993/94. spojio je Davida i Golijata, Obilić, tada drugoligaša i veliku Crvenu zvezdu, kojoj je dupla kruna svake godine bila obaveza.

Nije taj Obilić imao veze sa onim potonjim, šampionskim, koji je pod vođstvom komandanta Željka Ražanatovića Arkana razbio mit o večitoj dominaciji dva "blizanca" sa Topčiderskog brda 1998. godine. Ali i ovaj je bio ponos lokalaca, ljudi sa Vračara, gore kod škole Vojislava Ilića i u Gospodara Vučića, koji su se tada bili navikli da gledaju svoj tim između druge i treće lige.

Bila je to druga runda Kupa Jugoslavije, lep i sunčan spetembarski dan 1993. Zvezda je došla na srpskoligaški teren koji je imao samo jednu funkcionalnu tribinu za 2.000 duša, a i ona je bila puna, krcata da igla nema gde da padne. Ono što je bila odlika tada malog Obilića je da nije mogao da dočeka velikana, evropskog i svetskog šampiona, bilo kako. Već u velikom stilu.

Specijalno za ovu priliku iz Minhena je, u znak prijateljstva čelnika Bajerna i Obilića, stigla bela garnitura Adidas dresova, sa crvenim štraftama, jedna od najlepših koja se pojavila na našim terenima. I Opel sponzorom. Na Vračaru su odmah preko grba najtrofejnijeg nemačkog tima prelepili tradcionalni grb Obilića, a novi dresovi doneli su ovom klubu veliku sreću u obračunu sa Zvezdom.

FK Bajern Minhen Foto: ANDREAS ALTWEIN / AFP / Profimedia

Obilić je šokirao favorita, pobedio Crvenu zvezdu sa 2:1 i ispisao jednu od najlepših stranica klupske istorije. Istina, u revanšu na Marakani Vitezovi su poraženi sa 2:0 i eliminisani iz najmasovnijeg takmičenja, ali, to sada nije bitno. Važno je da su ostale uspomene na to neko drugo vreme kada se fudbal u Beogradu više voleo nego danas i kada je i mali Obilić punio tribine.

Obilić - Zvezda, Kup Jugoslavije 1993 Foto: MN press

Obilić - Crvena zvezda 2:1

Strelci: Jevtić 62, 80 - Drobnjak 60.

Stadion: Obilića.

Gledalaca: 2.500.

Sudija: Zdravko Savić.

OBILIĆ: Mojović, Bolić (Veljković), Đurić, Golović, Kljajić, Čermalj, Gavrilović, Mirilović, Jevtić, Petrović (Lekić), Stanijević.

ZVEZDA: Milojević, Đorović, Vasilijević, Božović, Stojkovski, Radmanović, Adžić (Maksimović), Maslovar, Drobnjak, Petković, Ivić.

Video: Pre 2 godine drvo raslo pored stative: Pogledajte kako danas izgleda stadion Obilića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rernar

    23. novembar 2021 | 16:23

    Pa što crno bele slike ko da je 1903

  • JO

    23. novembar 2021 | 16:17

    Trenirao sam u Obiliću 1983 godine. Nikada, ali nikada nismo imali ništa crveno na sebi. Čak ni na treningu.

  • Po pravilima

    23. novembar 2021 | 17:31

    Arkan je tražio od sudija samo da sude pošteno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA