≫ 

Vlahović o Fiorentini, poruci Ibre na srpskom, o čemu je pričao s Ronaldom, šali Piksija koja je pokrenula sve

Trenutno najpopularniji fudbaler italijanskog fudbala ugostio nas je u Fiorentini, gde je za naš portal dao ekskluzivan intervju

  • 13

Ukoliko nastavi ovakvim tempom, samo je pitanje trenutka kada će Dušan Vlahović postati najbolji fudbaler sveta - a dokaz da ide u pravom smeru definitivno je 2021. godina koja je u svakom smislu bila u znaku srpskog napadača.

Kako sam njen početak i prethodna sezona u kojoj je postigao 21 gol za Fiorentinu, tako i ova tekuća u kojoj je Vlahović sa 10 golova na 13 mečeva trenutno na deobi prvog mesta liste strelaca Serije A.

Čuveni Henri Ford je jednom rekao da “ preko noći postaje slavan samo onaj ko je danima neumorno radio” , te je i Vlahović tako ove godine konačno “naplatio” i talenat i odricanja i taj pomenuti rad koji ga, kako kažu njegovi saigrači, i odvaja od većine fudbalera.

Taj Dušanov bljesak dao se naslutiti krajem decembra 2020. godine, kada je za šest dana dao tri gola (između ostalog i Juventusu), a nastavio se sa jos 17 do kraja prethodne sezone. Sa ovih 10 koliko je dao do sada, Vlahović je drugi fudbaler liga petice po broju pogodaka u kalendarskoj godini - iza sebe je ostavio Erlinga Halanda, Lionela Mesija, Kristijana Ronalda i Klijana Embapea, dok je isped samo Robert Levandovski sa 39.

Poslednja dva gola Vlahović je dao u subotu veče protiv Milana i, uz asistenciju, bio je glavni “krivac” za trijumf Viole nad liderom šampionata. Dva dana kasnije, uz neophodnu teško dobijenu dozvolu kluba Vlahović je dao ekskluzivan intervju za Telegraf. rs čiju ekipu je, zajedno sa ostalim srpskim saigračima, dočekao u Firenci.

Dušan Vlahović, Zorica Radulović Vlahović u društvu novinarke Telegrafa: Foto: Marko Jovanović
Dušan Vlahović Dušan u društvu novinara Telegrafa Foto: Marko Jovanović

Vlahović je za naš portal govorio o utakmici sa Milanom i velikom uspehu reprezentacije, kako ih je selektor Dragan Stojković Piksi šalom opustio pred meč sa Portugalijom, otkrio je detalje razgovora sa Kristijanom Ronaldom posle meča, dok je birane reči imao i za Zlatana Ibrahimovića protiv kog je u subotu izašao kao pobednik.

- Utakmica protiv Milana je bila kao iz snova, ali kao i u svakom poslu, tako i u našem, to što je bilo već se zaboravlja i najbitnije je ono što tek dolazi. Dan posle utakmice je vladala euforija, ali smo brzo krenuli da se pripremamo za naredni meč sa Empolijem - počeo je Vlahović koji je dan kasnije, naravno, završio u svim svetskim medijima:

- Pokušavam da ne pratim toliko medije, ali uvek dođe nekako do mene. Ili mi pošalju prijatelji ili mi iskoči na društvenim mrežama. Sigurno da mi imponuje, da mi prija i da je neki podstrek za dalji rad i za dalji napredak. Mislim da treba da nastavim da treniram još jače, sa još većom željom i voljom, i nadam se da ću nastaviti ovako.

Zlatan mi je na srpskom rekao "ne odustaj, samo gazi" i na našem jeziku mi je napisao poruku na dresu

FK Fjorentina - FK Milan Zlatan Ibrahimović i Dušan Vlahović u duelu tokom meča Fiorentina - Milan; Foto: Insidefoto / ddp USA / Profimedia

S obzirom na to da je igrao protiv idola iz detinjstva, Zlatana Ibrahimovića, nije ni čudo što su mnogi mediji posle meča pravili poređenje njih dvojice i konstatovali da je Vlahović u neku ruku Ibrin naslednik.

- Svaka utakmica protiv Milana za mene ima poseban značaj, pošto svi znaju sve te priče o Ibrahimoviću, da je on meni idol. U subotu sam postigao prve golove Milanu, ja sam prvi put pobedio protiv Milana od kada igram i stvarno je jedno veliko zadovoljstvo. Želeo bih da čestitam celoj ekipi, stručnom štabu i da se zahvalim svima na podršci. Nadam se da ćemo nastaviti ovako. U narednu subotu nas već očekuje jos jedna jako bitna utakmica koja je i derbi u Toskani i koju svi željno isčekujemo i daćemo sve od sebe da pobedimo.

- Što se tiče poređenja sa Ibrahimovićem, ne osećam se kao njegov naslednik i smatram da svako treba da ima svoj put. Sigurno da imponuju te priče "Ibrahimović-Vlahović", on je jedan veliki šampion, jedan od najboljih napadača koji su igrali fudbal i zbog svega što je uradio za fudbal, treba još mnogo da se prođe da bismo se približili njegovom nivou. Samim tim što još uvek igra na top nivou dovoljno govori o njemu, njegovom glađu za uspesima i njegovom karakteru. On je odličan primer zbog svega što radi i sa kakvom energijom radi. Ja se trudim da imam neki svoj put, da radim što više na sebi, da se usavršavam i da ostvarim što bolje rezultate pa se nadam da ću mu se u budućnosti možda približiti.

Na pitanje da li je imao priliku da razgovara sa Ibrahimovićem nakon utakmice, Vlahović je rekao:

- Razgovarali smo prošle sezone kada su nas oni ovde (u Firenci prim. aut) pobedili 3:2. Ja sam otišao do slačionice Milana, razmenili smo par reči, dao mi je njegov dres i uslikali smo se. Tada mi je i rekao na srpskom: “ne odustaj samo gazi”, a na našem jeziku mi je napisao i poruku na dresu što je mene oduševilo. Tokom, ali ni nakon ove utakmice, nismo razgovarali. Oni su izgubili i nisam želeo da idem kod njega. Znam kako je kada se izgubi, sigurno nije lepo i prijatno i budući da znam dosta igrača iz Milana nisam želeo nikog da uznemiravam.

Daćemo sve od sebe da Fiorentina igra u Evropi

FK Fjorentina - FK Milan Foto: Marko Jovanović

Svi oni koji dobro poznaju Vlahovića znaju da požrtvovano radi na sebi, a napadač Fiorentine je priznao da posle treninga ostaje dugo, čak i po dva sata, kako bi vežbao slobodne udarce.

- Fudbal je danas postao sport u kom, ako ne radiš na sebi, jako teško ostaješ na nekom nivou i uspevaš. Po meni, rad je najvažnija stvar u fudbalu. Isto tako i odmor. Ali raditi na sebi, usavršavati se svaki dan ne samo treningom nego i gledanjem utakmica, protivnika, ima dosta načina da se čovek usavršava. Da, ostajem posle svakog treninga ne samo na slobodnim udarcima nego na svemu što mogu i mislim da je to jedan od preduslova za uspeh. Tako da ću nastaviti tako dok ne dođem do top nivoa i, što je najvažnije, kada dođem da se održim tamo - rekao je Vlahović koji veruje da njegov tim ove sezone moze do Evrope:

- Mi svi radimo i želimo da odemo u Evropu, jer Fiorentina ne igra tamo već dugo godina i mislim da bi to bio veliki uspeh za klub. Smatram da ova grupa igrača i ovaj stručni štab to zaslužuju i daćemo svi sve od sebe da ostvarimo neke ciljeve koje smo postavili.

"Ne želim da ispadnemo u grupi na Mundijalu, već da napravimo nešto veliko za Srbiju"

FK fudbalska reprezentacija Srbija Portugalija Foto: Tanjug/AP

Vlahović sada može u potpunosti da se posveti Fiorentini i želji da klubu pomogne da se dokopaju Evrope, jer je Srbiji u prethodnim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i te kako pomogao da se domogne Katara. Kruna svega viđena je u Lisabonu, gde su Orlovi pre nekoliko dana pobedili Portugaliju (2:1).

- Bilo je stvarno neverovatno. Još mi se nisu slegli utisci potpuno, ali jedan stvarno neverovatan osećaj, otići na veliko takmičenje, pobediti Portugaliju na domaćem terenu, i to utakmicu koja je značila finale za sve nas i ostvariti jedini rezultat koji nas je vodio na Svetsko prvenstvo. Mislim da smo napravili veliki uspeh, ali smatram da smo samo na početku. Jako malo vremena smo proveli igrajući u ovom sastavu i smatram da će vremenom doći sve na svoje mesto. Imamo Mistera za kog svi znamo kakav je bio kao igrač, a evo kako se pokazao kao trener. Imamo i grupu igrača koja poseduje ozbiljan kvalitet, zajedništvo, a koja drži do nacionalnog dresa. Ne bih voleo da odemo u Katar i ispadnemo u grupi nego da pokušamo da napravimo veliki, rezultat koji će obradovati naciju.

Piksijeva šala u svlačionici u Lisabonu opustila igrače

Dušan Vlahović, Dragan Stojković Piksi, fudbalska reprezentacija Srbije Foto: MN Press

Otkrio je Vlahović u razgovoru za Telegraf i kako je selektor Stojković motivisao igrače pred utakmicu sa Portugalcima.

- Mogu samo da kažem da nas je nasmejao na sastanku pred utakmicu. U toku govora rekao je jednu šalu na koju smo svi počeli da se smejemo. Tu smo malo probili led i otišli smo na utakmicu relaksiraniji i sa još većom verom da možemo do pobede. Uvek nam govori da imamo ozbiljan kvalitet, da možemo da igramo sa svima i on stvarno tako misli. Mister želi da igra ofanzivan fudbal, želi da se nadigrava sa svima, da drži loptu i što se kaže, da igramo sa stilom. Za Mistera je važno da bez obzira na rezultat igramo požrtvovano od prvog do poslednjeg minuta, da na kraju meča zaslužimo aplauz publike. Nadam se da ćemo nastaviti ovako. Verujem da ova reprezentacija sa Misterom na mestu selektora ima mogućnosti da napravi velike i istorijske rezultate.

Nije bitno ko igra, već da Srbija ostvari rezultat

Dušan Vlahović, Aleksandar Mitrović, fudbalska reprezentacija Srbije Foto: MN Press

Nije bilo lako Vlahoviću na “Da Lužu”, jer je, za razliku od nekih prethodnih mečeva, protiv Portugalije bio jedini napadač - bez pomoći Aleksandra Mitrovića koji je ušao tek u nastavku. Međutim, to mu nije predstavljalo pritisak, iako ima tek 21. godinu.

- Selektor se odlučio za takvu postavku i na igračima koji su na terenu je da izvuku maksimum. Mitar je pre svega, veliki profesionalac, ozbiljan momak koji nikada ne odustaje. Izašao je na teren kad je selektor procenio da je to najbolje u odnosu na okolnosti i, eto, dao je gol koji nas je odveo u Katar. Sigurno da nam znači mnogo na terenu. Sve je ispalo savršeno. Na kraju krajeva, nije važno ko igra, bitno je to što smo ostvarili.

Nije utakmica za Srbiju sjajno počela, jer je domaćin poveo već u drugom minutu. Međutim, činjenica je da su Orlovi već odranije bili spremni na razne scenarije - što je i sam Vlahović potvrdio.

- Mi smo se spremali za ovu utakmicu duže vreme. Mister nas je uveravao šta god da se desi da ostanemo mirni, da mi možemo to, da možemo da pobedimo šta god da bude i da ne gubimo veru. Govorio je da imamo naš put, da on veruje u nas, da imamo svoj cilj i da će na kraju sve biti kako treba. Sigurno nije bilo lako, bio je početni šok, ali brzo smo se digli i nastavili smo da dominiramo utakmicom. Na kraju nas je i Bog pogledao, ali i taj kvalitet koji mi imamo je došao do izražaja - rekao je Vlahović čijoj sreći tada nije bilo kraja:

- Tu se nije znalo ko gde ide. Ja nisam znao da li da idem levo ili desno, stvarno sam bio euforičan i tek dan kasnije, kada sam se probudio i kada sam vratio film šta sam sve radio i poruke koje sam pisao drugarima, tek tada sam video u kakvoj sam euforiji bio. Videli ste šta nam je Mister rekao, videli ste snimak iz svlačionice i mislim da je on bio jako srećan. Mislim da smo svi zajedno ovo zaslužili.

Dušan Vlahović, fudbalska reprezentacija Srbije Foto: MN Press

Potvrdio je Vlahović i da je, iz poštovanja prema domaćinu, slavlje u hotelu izostalo.

- Nije bilo nastavljeno, jer je rekao Mister da moramo da se ponašamo dostojanstveno, da budemo dostojanstveni i u pobedi i u porazu i da ne pravimo buku. Oni su naši domaćini, ugostili su nas lepo i da ne bi bilo u redu prema njima da pravimo buku.

Ronaldo mi je rekao da je njegov gol u Beogradu trebalo da bude priznat, a ja njemu da prolaze baraž

Video: Do sad neviđeni snimci: Slavlje posle Mitrovog gola iz prvog ugla i rasprava Vlahovića i Ronalda

Slika koja je takođe obišla svet jeste Vlahovićev i Ronaldov razgovor nakon utakmice, a srpski napadač je za naš portal otkrio i šta je on poručio Portugalcu.

- Meni je tata uvek govorio da posle svake utakmice, bilo da pobedim ili izgubim, idem da se pozdravim sa protivničkim igračima, da pružim ruku svima i sudiji. Ja to radim i dan-danas. Tako sam otišao i kod njega i on je u tom momentu, razumljivo, bio jako nervozan i ljut. Rekao mi je samo, kao što je manje-više poznato, da je taj gol u Beogradu trebalo da bude priznat, da je to možda okrenulo sve i to je bilo to u principu. Ja sam mu poželeo sreću u baražu i rekao sam mu da će proći , jer imaju jednog od najboljih igrača na svetu.

Kristijano Ronaldo, Filip Kostić Utučeni Ronaldo posle poraza od Srbije; Foto: AP/Tanjug

Srbija, na svu sreću, nema tih problema sa baražom i sada su sve misli Orlova usmerene ka Mundijalu gde će Srbija čekati rivale iz trećeg šešira. Na pitanje kakvu grupu priželjkuje, Vlahović je rekao:

- Mislim da je totalno nebitno. Mi smo na Svetskom prvenstvu i ako želimo da napravimo neki rezultat moramo da se nadigravamo sa najboljima i moramo da pobeđujemo velike ekipe. Što se mene tiče, sasvim je svejedno. Sa selektorom nisam razgovarao o tome, još uvek ne razmišljamo toliko daleko. Mi znamo šta nam je činiti, moramo tamo da idemo i da damo sve od sebe da pokušamo što više utakmica da pobedimo.

Osvrnuo se Vlahović za kraj i na svoju fudbalsku rutinu van terena, kao i na pažnju javnosti od koje ne može da pobegne.

- Mi imamo jednu životnu rutinu. Odlazak na trening, oporavak i san. Kada je ishrana u pitanju imam jedan određeni režim jer kao što sam rekao fudbal je dostigao takav jedan nivo da je svaki najmanji detalj bitan. Što se tiče pažnje javnosti, rekao sam da me to ne zanima, jedino merilo i jedina stvar koja govori istinu je teren i tamo se sve kaže. Ja sam skoncentrisan samo na fudbal, da treniram i da napredujem što više i da pomognem ekipi. Da li golovima, asistencijama ili nekim drugim stvarima u igri. Najvažnije je da mi pobeđujemo, a sve ostalo što se dešava oko mene mene totalno ne zanima - rekao je Vlahović koji je trenutno, nema sumnje, prva zvezda italijanskog fudbala.

(Zorica Radulović i Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca Nikolic

    24. novembar 2021 | 15:43

    Cestitke dragom Mariu i Zorici na divnom interviju

  • Mishko

    25. novembar 2021 | 01:13

    Sjajan decko, sve najbolje mu zelim!

  • Nody

    24. novembar 2021 | 17:06

    Ibra ne govori Srpski,jer ga ne zna, On govori Bosanski ili u drugom slučaju hrvatski a srpski n i k a k o

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA