Tamna strana Katara sve mračnija: Uhapšeni norveški novinari, Skandinavci žele objašnjenje

Katar nije baš najbolje počeo svoju epizodu organizacije Svetskog prvenstva...

  • 1
Đani Infantino, Šeik, katar, Mundijal 2022, Svetsko prvenstvo u fudbalu Foto: Profimedia

Kako se bliži Svetsko prvenstvo u Kataru tako se polako odmotava i klupko mračnih tajni i radnji na kojima počiva sama organizaciju ovog turnira. Novu žrtvu su podnela dvojica norveških novinara, Halvor Ekeland i Lokman Gorbani koji su uhapšeni u Kataru od strane vlasti te zemlje zbog posla i priča i Svetskom prvenstvu.

Ekeland i Gorbani rade za norveški "NRK", Ekelandova uža specijalnost je politika u sportu, kao i izveštavanje o uslovima u kojima su migratni koji rade na izgradnji stadiona, kao i samoj organizaciji Svetskog prvenstva, dok je Gorbani fotograf istog medija.

Ovaj dvojac je uhapšen u nedelju pre njihovog odlaska iz Dohe, iz pritvora su pušteni u utorak, da bi već iz grada otišli iste večeri.

Nije poznat razlog zašto su uhapšeni, ali su oni pričali za skandinavske medije o svojim iskustvima iz ove azijske države.

- Uhapšeni smo u hotelu u nedelju. Odveli su nas u policijsku stanicu i tamo smo ostali nekoliko sati. Tamo su nas ispitivali, baš sam srećan što sam se vratio kući u Evropu. Prošli smo težak period i vratili smo se prepuni doživljaja - izjavio je Ekeland.

Norveški "NRK" još čeka objašnjenje od ljudi iz Katara zašto su njihovi radnici uhapšeni, jer kako oni kažu, Katar staje na put novinarstvu i slobodnom izveštavanju iz te zemlje.

Ovo nije prvi skandal koji je upao u oko javnosti, pošto je nedavno obelodanjeno i da su angažovali špijune kako bi nadgledali svoju konkurenciju za organizaciju Mundijala.

Norvežani su inače stigli u Katar 14. novembra, odradili su intervju sa Abdulahom Ibhaisom, čovekom koji se zalaže za prava migranata, da bi i on ubrzo bio uhapšen od strane vlasti. Naime, kako se navodi, on je i pritvoren zbog nekih stvari koje je izrekao u pomenutom intervjuu.

Kako god, do Svetskog prvenstva je ostalo još godinu dana, a kako je krenulo, već se može pretpostaviti da će se desiti još pregršt spornih situacija koje se tiču same organizacije.

Video: Piksijev Japanac se otkačio na slavlju s fudbalerima u Lisabonu: I on pevao Dajte Brazil

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA