≫ 

Ispovest Žarka Zečevića: "Kako sam sagradio Zemunelo, evo ko jedino može da reši problem huligana"

Godinama je bio alfa i omega crno-belih, a u retkom intervjuu koji je dao, dotakao se i huligana sa kojima je imao problema godinama

  • 9
Žarko Zečević

Foto: MN Press

Žarko Zečević, iskusni sportski funkcioner dao je veliki intervju za nedeljnik Ekspres u kome je pričao kako je od Partizana napravio moderan evropski klub, iako je bilo otpora od strane vlasti. Kada je postao generalni sekretar Partizana 1985. godine ostao je na funkciji pune 23 godine i za to vreme je bio u sukobvu sa "političarima" ali i navijačima.

- Voleo bih da se vratimo na ovaj prvi sukob. Mislim da je to bio sukob ideja da li će Partizan da ide novim, savremenijim putem, ili ostati uparložen kao što je bio proteklih 15-20 godina. Protiv te ideje su bili generali, tada predstavnici vlasti u Jugoslaviji. Ne kažem da sam ja najzaslužniji za te nove vidike, ali sam bio jedan u timu koji je možda čak i vodio tu priču koja je pobedila, jer, posle tih događaja iz devedesetih godina, Partizan je apsolutno vladao na ovom prostoru.

- Drugo, mi smo bili prvi koji smo napravili razvojni sportski centar "Zemunelo" koji je praktično u to vreme bio jedan od pet sportskih centara u Evropi. Tadašnji predsednik UEFA Lenard Johanson je posetio Beograd i rekao da je to centar za 23. vek. A što se tiče navijača, odnosno huligana, sa njima to jedino država može da reši - kaže Zečević.

On je objasnio kako je došao na ideju da se napravi razvojni centar

- Prostora za treninge mladih kategorija nije bilo. Naš stadion nije imao prostora za to, kao ni pomoćni. Mi smo napravili igrališta sa veštačkom travom i 250 klinaca treninra na terenu. A da imaš normalne uslove da ti treniraju sve kategorije. Ideju o sportskom centru imali smo devedesetih, kada je Osim bio trener. Obišli smo pet, šest lokacija u gradu, na kraju smo se skasili na Teleoptiku i mislim da je to i danas fabrika mladih igrača. I ono što mogu sa ponosom da istaknem, a to je da je reprezentacija, koja je izborila pobedu protiv Portugalije imala sedam igrača iz Partizanove škole od početka: To su Milinković, Pavlović, Lukić, Živković, Mitrović, Vlahović i Radonjić - kaže Zečević.

O navijačkim divljanjima na Balkanu i Srbiji, Zečević ističe da bi to rešio isto kako je to svojevremeno u Engleskoj rešila Margaret Tačer.

- Ja bih odvojio navijače od huligana. Navijači su ljidi koji dolaze na utakmice da bodre svoj klub, dolaze sa porodicom, sa decom. A problem sa huliganima, to je potpuno novi odnos i to nikako ne može da reši fudbal, to može jedino da reši država. Onako kako je rešila Margaret Tačer u Engleskoj.

- Druga priča je infrastruktura. Vrlo je prosto. Da je Partizan napravio stadion 2006/07 godine, i sada imam onaj projekat, kao što je stadion Jang Bojsa. Sa takvom infrastrukturom stavljaš u poziciju huligane da ne mogu da se ponašaju onako kako oni hoće. Zato što imaš prostore koji su pregrađeni, redarsku službu, koja apsolutno odgovara tome. Sve je pokriveno kamerama. Imaš poseban deo za pretplatne karte gde na svakoj stolici piše ime...

Partizan je u njegovo vreme bio ozbiljan klub, a Zečević ističe da je teško to porediti sa današnjim vremenom?

- Drugačije prilike su bile, drugačije okolnosti i drugačije okruženje. Ne bih mogao da upoređujem ono i ovo vreme. Tada smo uspeli da preciziramo da se tačno zna ko šta radi. Uprava se brine o obezbeđenju materijalnih sredstava o infrastrukturi, tehnologiji rada i o organizaciji. Stručnjaci se brinu oko igrača, tima, igre. Tu ne sme da bude mešanja. Ako imaš rukovostvo koje hoće da vodi ekipu, tu nema rezultata. Trener mora da ima apsolutnu slobodu da o svemu odlučuje.

- Daću jedan primer. Piksi. Neki nisu imali snage da se oslobode mešetara koji su se vukli oko reprezentacije. A Piksi je imao snagu da odstrani od sebe. I zahvaljujući tome Piksi je napravio rezultat, jer su igrači slušali samo njega. A u onom drugom slučaju su slušali one druge. Tako da rukovodstvo mora da obezbedi taj mir, da bi mogao da se postigne rezultat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grobari zapad

    30. novembar 2021 | 12:28

    Ti otisao iz Partizana? 😂😂😂

  • S

    30. novembar 2021 | 16:55

    Ali nigde nisi spomenuo da ste taj plac oteli od radnika Teleoptika.

  • Grga

    30. novembar 2021 | 14:19

    Zeka je gospodin za sve ove posle njega. Izbacile su ga vodje zato sto je prestao da im plaća reket

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA