≫ 

Milenković otkrio šta je Piksi još u martu rekao Orlovima za Portugal i kako je zaustavljen Ronaldo

Defanzivac Fiorentine i reprezentacije Srbije nedavno je ugostio Telegraf u Firenci

  • 4

Tokom nedavne posete Firenci, gde smo radili intervju sa Dušanom Vlahovićem i Matijom Nastasićem, ekipa Telegrafa razgovarala je sa verovatnom najboljim defanzivcem reprezentacije Srbije - Nikolom Milenkovićem!

Razgovor je vođen dva dana posle velike pobede Fiorentine nad Milanom (mada je Viola u međuvremenu igrala i sa Empolijem, i sa Sampdorijom) u kojoj Milenković nije učestvovao na terenu s obzirom na to da je imao raniju suspenziju.

- Krivo mi je što nisam bio deo tog spektakla, stvarno je to bila sjajna utakmica, pun stadion... Pobeda nad prvoplasiranim timom na tabeli, ujedno i prvi poraz Milana u sezoni. Zato mi je krivo što nisam igrao, ali sam istovremeno bio srećan zbog pobede moje ekipe. To je ono što nam je falilo tokom sezone. Protiv velikih ekipa smo pružali dobre igre, ali nam je uvek falio taj neki rezultat, gol više, da pobedimo tu neku veliku ekipu posle Atalante. Napokon smo to uspeli i protiv Milana - počeo je Milenković razgovor za Telegraf i dodao:

- Vlahović mi protiv Milana mi nije obećao gol, ali ja sam znao da će dati sve od sebe da zatrese mrežu i sigurno da sam verovao u to. On je jedan sjajan dečko, profesionalac koji daje sve od sebe na terenu. U trenutku kada je Milan stizao prednost, on je dao taj četvrti gol i odveo meč u sigurnu luku.

Iako ima tek 24 godine, Milenković je jedan od fudbalera koji definitivno ima šta da kaže kada je u pitanju njegova karijera. Svima je poznato kako je ušao u prvi tim partizana s kojim je osvojio duplu krunu i dao gol Crvenoj zvezdi u finalu Kupa, zatim je prvi zvaničan meč za Srbiju odigrao, ni više ni manje, nego na Svetskom prvenstvu, ali dosta toga nismo uspeli da "pređemo" sa sjajnim štoperom s obzirom na to da smo zbog striktnih pravila kluba bili ograničeni za razgovor na vrlo kratko vreme.

Ono što nas je najviše interesovalo jeste veliki uspeh reprezentacije Srbije u Lisabonu i recept kako su zautavili Kristijana Ronalda.

- Ronaldo je sigurno jedan od najboljih igrača svih vremena. Imao sam tu privilegiju da igram protiv njega više puta. Mislim da smo ekipno zaustavili i njega i ostale, stajali smo dobro taktički na terenu i pripremili mnogo dobro utakmicu. Stajali smo plitko i zatvorili te međuprostore u kojima su oni dobri. Izvršili smo i odličan presing na loptu, a oni u tom slučaju nisu imali previše vremena da razmišljaju - što je veoma bitno. Tako da smo kao ekipa zaustavili njihov napad koji je njihovo najjače oružje.

Meč u Lisabonu je loše počeo, a Milenković ističe da je u tim trenucima proradilo novo "oružje" Orlova.

- Mentalitet ekipe, to je ono što je bitno. Primili smo gol, a ekipa je nastavila da igra kao da se ništa nije desilo. I to mi je veoma drago, to su odluke velikih ekipa da kada prime gol, uspeju da se vrate, čak i da pobede utakmicu. To je ono što smo mi uradili. S druge strane, Mister nam je uneo to samopouzdanje, taj fudbalski bezobrazluk i aroganciju koja nam je ranije falila. Da verujemo samo u nas i da razmišljamo samo o nama, ne o rivalu. Zato smo i nastavili da igramo kao da je 0:0.

Otkrio je Milenković i kako je tekao prvi razgvoor sa Draganom Stojkovićem i šta je selektor Srbije rekao još u martu vezano za utakmicu sa Portugalcima.

- To je bilo klasično upoznavanje i priča o utakmicama u klubu, ništa specijalno. Posle toga je bio sastanak na kom je predočio svoje ideje, kako vidi fudbal, našu grupu... On želi da igra fudbal sa dosta poseda, da dominira nad protivnikom, ima loptu u svom posedu i vrši visok presing. Voli da pobeđuje utakmice sa stilom. Čak i kad se izgubi, ako se izgubi, nije problem ako to bude sa stilom. Ubacio nam je tu veru u sebe, tu ambiciju da sve od nas zavisi. Još u martu nam je rekao da će utakmica u Portugaliji biti odlučujuća. Rekao je: "Idemo tamo da ih pobedimo gde ih najviše boli." Stvarno nam je ulio veliku veru.

Kao što smo već pomenuli, Milenković je reprezentaciji prvi put priključen pred Mundijal u Rusiji. Igrao je prijateljske utakmice protiv Čilea i Bolivije, a onda i one zvanične u grupnoj fazi. U razgvoru za Telegraf prisetio se tog vremena.

Fudbal Srbija - Portugal Foto: Nikola Tomić

- Odigrao sam 14-15 mečeva u Fiorentini, potajno sam se nadao, ali nisam bio siguran da li ću biti pozvan. Kad je izašao prvi spisak, on je bio proširen. To je bio i moj prvi cilj, da budem na tom proširenom spisku. A kada je izašao konačan, mojoj sreći nije bilo kraja. Iskreno, nisam se baš nadao da ću posle na Mundijalu igrati u prvoj postavi, ali kada sam video da mogu da počnem ja sam prigrabio šansu. Neverovatno iskustvo, hvala selektoru Krstajiću što je verovao u mene. Trebalo je imati i hrabrosti ubaciti dečka od 21 godinu na poziciji štopera. Velika emocija je igrati SP sa 21 godinu koliko sam imao. Ostaje žal što nismo uradili ništa više po pitanju prolaska grupe, ali ja sam siguran da je ekipa dala sve što je u našoj moći bilo. Tada nismo uspeli, ali ćemo u Kataru dati sve od sebe da obradujemo narod.

Na pitanje da li planira da ostane u klubu i sledeće sezone, s obzirom na to da ima ugovor do leta 2023. godine, Milenković jedao diplomatski odgovor.

- Ne želim da se osvrćem na ono što je bilo iza mene, a takođe ne želim baš toliko da gledam u budućnost. Živim u sadašnjosti i trenutno sam ovde u Firenci. Ono što će se desiti u budućnosti, na to ne mogu da utičem. Sada uživam u onom što radim, igrač sam Fiorentine i dajem se 100 odsto. A kada dođe vreme za to, onda ćemo pričati.

Nije isključeno da Milenković jednog dana, možda i relativno skoro, bude saigrač sa Dušanom Vlahovićem i u drugom klubu. Podsetimo, za obojicu se pominje da su na meti Juventusa i Milana, kao i nekoliko engleskih timova.

- Uf... Dok smo u Fiorentini, uživamo ovde. I veoma mi je drago što s njim, Aleksom Terzićem i Matijom Nastasićem provodim vreme na sjajan način. Dajemo sve do sebe da pomognemo klubu i srećni smo ovde. Fiorentina je veliki klub, a Firenca sjajan grad.

Nikola Milenković Foto: Marko Jovanović

Bio je Milenković svojevremeno i na meti Mančester junajteda, i to kada je menadžer Đavola bio Žoze Murinjo. Prema nekim nezvaničnim informacijama, Portugalac je tada zvao Blekija na Old Traford, ali do transfera nije došlo.

- To su bile spekulacije kada sam odigrao prvu sezonu u Fiorentini. Moj cilj je bio najpre da se afirmišem u Italiji, da odigram što više mečeva ovde i steknem iskustvo. Fiorenina mi je dala mnogo toga i mislim samo o Fiorentini i cilj je da ove sezone pokušamo da napravimo neku veliku stvar.

Milenkovićevo vreme u Fiorentini ostaće upamćeno i po tome što je svojevremeno ostao bez kapitena Davidea Astorija koji je preminuo u snu pred jednu utakmicu sa Udinezeom 4. marta 2018. godine.

- Bilo je veoma teško u klubu tada. Sećanje na Astorija živi i danas, i živeće dokle god je Fiorentine. Mi u klubu se trudimo da uvek bude među nama i da ga osećamo ovde između nas. S druge strane, na debi sam čekao oko četiri meseca. Jednostavno, radio sam na treningu da zaslužim šansu na terenu. Pošto sam bio negde između, radio sam da se izborim za prvu postavu. Na kraju je sve išlo svojim tokom i ispalo je kako treba.

Video: Ekskluzivan intervju s Dušanom Vlahovićem: O Ibrinoj poruci na srpskom, razgovoru s Ronaldom...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GrobAr

    1. decembar 2021 | 11:46

    Bravo Piksi, bravo igraci....

  • Djole

    1. decembar 2021 | 13:43

    Samo da se na ovome ne zavrsi. Mora tako fa se nastavi i da se veruje u pobedu uvek i hrabro

  • Mbenz

    1. decembar 2021 | 15:32

    Samo kad ne gledam Kolarov i Milivoja.. Piksi je pobednik i samo napred sa mladim igračima. Milenković će biti kapiten viole jednog dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA