≫ 

Pljušte kazne u BiH zbog veličanja ratnog zločinca na utakmicama, sankcije i za delegate

Navijači Zrinjskog su veličali Slobodana Praljka u meču protiv Posušja u subotu, a dan kasnije njegov lik je "krasio" i Pecaru gde je Široki igrao protiv Sarajeva.

  • 10
Fudbal navijači Zrinjski Slobodan Praljak

Foto-montaža: Printskrin: Youtube/Arena Sport TV, Profimedia/AFP

Veličanje ratnih zločinaca jedna je od omiljenih zanimacija navijača na Balkanu, Bosna i Hercegovina nije izuzetak i sporadično se i na terenima elitne lige BiH mogu videti takvi ispadi. Poslednji u nizu priredili su navijači dva kluba, Zrinjskog i Širokog.

Prvi su istakli zastavu sa likom osuđenog hrvatskog generala Slobodana Praljka, koji se ubio ispijanjem otrova u haškoj sudnici pre četiri godine, a i ovi drugi su to isto uradili na meču koji je igran dan kasnije. Na taj način su želeli da obeleže godišnjicu smrti čoveka koga, očito, veoma poštuju.

Zbog toga će, ipak, njihovi klubovi plaćati kazne, a sankcije će snositi i delegati pomenutih mečeva (Zrinjski - Posušje i Široki - Sarajevo), jer nisu primenili procedure vezane za slučajeve kada se pruža podrška ratnim zločincima na utakmicama Premijer lige BiH, prenose tamošnji mediji.

Delegati pomenutih mečeva Safet Radmilović iz Goražda te Milan Janković iz Trebinja su zbog svojih propusta ocenjeni jedinicom nakon što je zasedala Takmičarska komisija NFSBiH.

Protiv njih dvojice se sada pokreće disciplinski postupak, baš kao i protiv Zrinjskog i Širokog, a na rukovodstvu Saveza BiH je da donese odluku o konačnom kažnjavanju svih navedenih strana.

- Za očekivati je da sutra na zasedanju Disciplinske komisije budu izrečene kazne. Nadamo se da će one biti adekvatne i oštre, kako bi se u budućnosti spriječilo orgijanje na tribinama i veličanje ratnih zločinaca - piše portal Sportsport.ba.

Isti portal nezvanično je saznao da su Radmilović i Janković razmišljali o pražnjenu tribina, no navodno nisu imali podršku policijskih snaga prisutnih na pomenutim mečevima, odnosno da policijske snage u takvom scenariju nisu mogle garantovati bezbednost prisutnih na utakmicama, no ni ta činjenica svakako ne oslobađa odgovornosti i propusta koji se dogodio tokom vikenda.

Video: Kultni klub bivše Jugoslavije slavi 100. rođendan: Manijaci priredili pirotehnički šou za pamćenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    30. novembar 2021 | 22:49

    Ja sam Srbin, volim Srbe i Srbiju, i znam kakvi su Hrvati i šta su sve radili, ali imam poštovanje prema Praljku, jer je pravi vojnik i patriota. Kamo sreće da su neki naši oficiri imali toliko hrabrosti i patriotizma u sebi. Nama se i dan danas po Srbiji šeta general Perišić kome je dokazana špijunaža protiv Srbije i odavanje tajni i podataka Amerikancima. Za razliku od nas Srba, Hrvati poštuju svoje heroje i zavidim im na tome. Mi imamo premnogo izdajnika, drugosrbijanaca i autošovinista.

  • Marko

    1. decembar 2021 | 11:14

    Covjek nije ratni zlocinac, nije ni Ratko Mladic zlocinac je Alija, Atif i ostali prevaranti

  • Lacko

    1. decembar 2021 | 07:30

    Mnogi na Balkanu su izgubili kriterijum sta je moralno, a sta nije. Velicanje masovnih ubica je teska i ocito zarazna bolest. Nije cudo sto mladi i skolovani pobegose iz zemlje. Ostace najgori.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA