≫ 

Katar dao "zeleno svetlo" homoseksualcima, mogu na Mundijal, ali ne mogu da se "pipkaju"

U ovoj zemlji pripadnici LGBT populacije nemaju nikakva prava, istoplne veze su čak i kažnjive, ali su napravili ustupak za Mundijal

  • 0
fudbalska reprezentacija nemačka - mađarska navijači Foto: Tanjug/AP

Predsednik organizacionog odbora Svetskog prvenstva u Kataru Naser Al-Kater saopštio je da LGBT osobe mogu bez ikakvih problema gledati utakmice na Mundijalu naredne godine. Katar ne dozvoljava homoseksualnost u svojoj zemlji, ali su spremni da otvore vrata LGBT populaciji tokom prvenstva od 21. novembra do 18. decembra.

Ipak, postoji jedan mali uslov kojeg će se sve LGBT osobe morati pridržavati dok su na stadionima i mundijalskim kompleksima, na ulicama.

- Homoseksualnost kod nas nije dozvoljena, ali obećavam vam da će sve LGBT osobe biti sigurne tokom Svetskog prvenstva. Biće im dozvoljeno da gledaju utakmice, ali uz uslov da svoju seksualnost ne ističu javno - rekao je Al-Kater, prenose strani mediji.

Objasnio je i zašto to traži od LGBT osoba.

- Katar i susedne zemlje su mnogo konzervativnije i samo molimo navijače da to poštuju. Uveren sam da će to učiniti, baš kao i naši. Oni dolaze u Katar kao navijači, da gledaju utakmice i to će im kao i svakom drugom čoveku biti omogućeno - poručio je Al-Kater.

Nedavno je australijski fudbaler Džoš Kavaljo objavio da je homoseksualac i javno rekao da brine zbog putovanja u Katar.

- Pročitao sam na internetu da katarske vlasti izriču smrtnu kaznu homoseksualcima. Jako se bojim toga, radije ne bih išao na Svetsko prvenstvo zbog toga. I ovo je tužno, jer Svetsko prvenstvo za profesionalnog fudbalera je jedno od najvećih postignuća u kojem može predstavljati svoju zemlju. Tu nas homoseksualce stavljaju u opasnost da izgubimo živote, što je zastrašujuće - rekao je Josh.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA