≫ 

"Navijač nije kriminalac": Masovan bojkot utakmica u Rusiji posle hapšenja 400 ultrasa

Navijači najvećih ruskih klubova otpočeli protest i bojkot utakmica zbog sve izvesnijeg donošenja zakona o uvođenju navijačkih identifikacija za šta je država uložila 10.4 miliona dolara

  • 6
navijaci zenita Foto: twitter/Акуна Матата

Ruski fudbal zapljusnuo je talas navijačkih protesta na nekolicini utakmica minulog kola zbog nedavnog privođenja čak 408 pristalica CSKA iz Moskve posle utakmice sa Rostovom. Podsetimo, jake policijske snage su sačekale ultrase CSKA ispred stadiona, ispratile ih u vozila i sprovele u stanicu, potom i u Sud, gde je dvadesetak navijača ekspresno osuđeno na dvogodišnje zabrane ulaska na stadione u državi. Ni to nije konačan broj kažnjenih od ukupnog broja uhapšenih jer se i dalje utvrđuje odgovornost ostalih u "neredima".

Svi su osuđeni zbog aktiviranja velikog broja baklji na pomenutoj utakmici.

Zbog tog slučaja istog dana se pobunila ultras scena u Rusiji, pa je većina utakmica vikenda za nama protekla u znaku protesta prema policijskoj represiji i najavi uvođenja navijačkih identifikacija (Fan ID).

U Samari, gradu udaljenom 850 kilometara od Moskve, gde su igrali Krila Sovjetov i CSKA, najvatrenije pristalice oba kluba su izašle sa stadiona u 20. minutu. Istok dana, na utakmicama Spartak Moskva - Ahmat i Lokomotiva - Ural, viđene su identične scene - navijači su izašli sa stadiona i time se solidarisali u ovoj borbi sa ostalim navijačkim grupama.

Dan ranije, i ultras sekcija Zenita je napustila stadion na isteku 60. minuta meča tog kluba protiv Rostova čime su dali svoj doprinos bojkotu mečeva elitnog ranga. Prilikom izlaska, ostavili su upečatljivu poruku: "Stadion nije zatvor - navijači nisu kriminalci".

Slične scene viđene su i na tribinama nekoliko hokej utakmica prethodnog vikenda na kojima su se fanovi pojedinih klubova takođe pobunili zbog najavljenih mera prema navijačima koje će ruska vlada usvojiti u narednom periodu. Zajednički stav većine navijačkih grupa je jasan i snažan, usmeren je protiv sve izvesnijeg donošenja zakona o uvođenju navijačkih identifikacionih kartica.

Prema navodima ruskih medija, država je za uvođenje tog zakona izdvojila 10.4 miliona dolara i samo je pitanje vremena kada će on biti usvojen i primenjen, a to znači i otvaranje potpuno nove dimenzije na ultras sceni Rusije.

Argumenti u korist ovog plana su, pre svega, da će uvođenje identifikacija povećati bezbednost na utakmicama i pomoći vlastima da uklone neželjene elemente među fudbalskim navijačima. Prošlonedeljni događaji u Moskvi - masovno hapšenje navijača CSKA -  samo su poslužili kao dodatan razlog da se ovaj zakon izglasa i uvede u sportski život najprostranije države sveta.

Bivši poznati bokser Nikolaj Valuev, sada poslanik Dume, rekao je da su pirotehničke predstave "direktan dokaz" da su potrebni lični dokumenti navijača.

Bivša olimpijska šampionka u brzom klizanju Svetlana Žurova, takođe poslanik Dume, rekla je da "normalni navijači" nemaju o čemu da brinu.

- Sve će biti u redu, ovaj sistem je izmišljen da bi se sprečile i identifikovale nasilne i opasne pretnje po društvo. Navijački ID će omogućiti da se prekršioci i provokatori identifikuju i spreči ponavljanje nezakonitih radnji - rekla je ona.

Ruska premijer liga, navijači Zenita,Russian Premier League: Zenit St.Petersburg 5 – 1 Anzhi Makhachkala Foto: Profimedia,TASS

Nasuprot stavovima vladajućih struktura, ruski navijači, ali i brojni sportski radnici, funkcioneri, sportske organizacije, mišljenja su da je donošenje zakona potpuno nepotrebno jer je, kako smatraju, Rusija već napravila velike korake u poboljšanju bezbednosti na fudbalskim utakmicama.

Uvođenje identifikacija će stvoriti dodatne probleme navijačima i više prepreka za prisustvovanje utakmicama. Kako oni vide, vlasnici sezonskih ulaznica ionako moraju da dostave svoje podatke o pasošu, dok navijači koji onlajn kupuju karte, obično moraju prvo da podese korisnički nalog u koji unose lične podatke. Dakle, tako već ulaze u sistem i dodatna identifikacija nije potrebna.

"Fan ID" će značiti, tvrde protivnici zakona, da će se još više podataka predati vlastima, a takođe postoji bojazan da bi posećenost na stadionima mogla značajno da opadne zbog toga što će regularni navijači biti sprečeni da spontano kupe karte.

- Uskoro ovako na svim tribinama u zemlji - pisalo je na transparentu navijača Spartaka iz Moskve aludirajući na praznu tribinu koju su napustili pošto su okačili ovu poruku u subotu usred utakmice.

Inače, poslednji put ruski navijači su se ovako ujedinili pre dve godine kada je policija izvela masovno hapšenje ultrasa moskovskog Spartaka u Sankt Peterburgu. Tada, kao i sada, navijači su pokazali da nemaju nikakav problem da se zajednički organizuju i reaguju na problem koji im svima stoji na putu, međutim ovog puta se suočavaju sa najvećim izazovom do sada - državom koja je rešena da očisti "žito od kukolja" na tribinama.

Video: Haos na tribinama: Poljski huligani se tukli sa policijom, palili baklje usred Engleske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nije

    7. decembar 2021 | 00:33

    ako se ne bavi kriminalnim i ne zakonitim radnjama

  • DDF

    7. decembar 2021 | 03:31

    Mafijasko-kriminalne bande se kriju iza navijackih grupa svuda u svetu,samo jake i hrabre drzave se"hvataju u borbu"protiv navijacki-kriminalnih bandi

  • 1389

    7. decembar 2021 | 06:29

    U Srbiji jeste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA