≫ 

Sve o meču Braga - Zvezda: Zašto je ovo najvažnija utakmica u poslednjih 30 godina?

Višestruki je značaj meča u Portugaliji za crveno-bele

  • 4
FK Crvena zvezda, Braga Foto ilustracija: Telegraf/ARIS MESSINIS/AFP/Profimedia

Crvena zvezda od 21.00 u Bragi igra meč sezone, a takođe i jedan od mečeva ove generacije! Ulog je osmina finala Lige Evrope, rezultat kakav Zvezda nije ostvarila u Evropi punih 30 godina, još od 1992. godine.

Na stolu je istorija, crveno-belima pobeda donosi sigurno prvo mesto, kao i ogroman novac i koeficijente. I remi im u nekim kombinacijama donosi skoro sve isto.

Telegraf vam uoči ovog istorijskog meča donosi i neke od najvažnijih činjenica koje će vam biti od pomoći u najavi utakmice.

Gde se igra i ko prenosi meč?

FK Braga, stadion, kamenolom Stadion Brage; Foto: ARIS MESSINIS/AFP/Profimedia

Meč je na programu od 21.00 u Bragi na stadionu koji je izgrađen na nekadašnjem kamenolomu, koji ima jedinstven ambijent i dizajn, kao i kapacitet od 30.286 gledalaca. Prenos meča je na RTS 1 i na Arena sport premium 1.

Kakve su Zvezdine kalkulacije pred poslednje kolo?

Crvena zvezda je trenutno prva u grupi F sa 10 bodova, Braga ima 9, a Midtjiland 8. Crveno-belima pobeda donosi sigurno prvo mesto i mesto u osmini finala. Ako remizira, može da bude prva, ako Midtjiland ne pobedi Ludogorec u Bugarskoj, a ukoliko trijumfuje, završila bi kao druga s remijem. I u slučaju poraza Zvezda može da prođe dalje u nokaut fazu Lige Evrope, ali za to je potrebno da Midtjiland ne pobedi Ludogorec.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Koliko novca je u igri?

Osim što pobeda donosi istorijski rezultat i najbolji za Zvezdu u Evropi u poslednjih 30 godina, u igri je i ogroman novac i koeficijenti.

Zvezda u slučaju pobede može da inkasira 2.930.000 evra (630.000 za pobedu, 1.100.000 za prvo mesto u grupi i 1.200.000 plasman u osminu finala Lige Evrope).

U slučaju remija, može da dobije 2.510.000 evra, ako Midtjiland ne pobedi, pa crveno-beli završe kao prvi (210.000 za pobedu, 1.100.000 za prvo mesto u grupi i 1.200.000 plasman u osminu finala Lige Evrope), ili 1.260.000 evra, ako Midtjiland pobedi Ludogorec, pa crveno-beli završe kao drugi u grupi (210.000 za remi, 500.000 za drugo mesto u grupi i 500.000 za plasman u šesnaestinu finala Lige Evrope).

Čak i poraz može Zvezdi da donese novac, i to okruglo milion evra (500.000 za drugo mesto u grupi i 500.000 za plasman u šesnaestinu finala Lige Evrope).

U igri istorijski koeficijenti

Nacionalni koeficijent Printskrin: kassiesa.net

Zvezda pobedom može da ostvari neverovatan rezultat kada su u pitanju koeficijenti - odjednom može da dobije čak 7.000 bodova za UEFA rang listu, čime bi pretekla Dinamo Kijev, koji je sa 44.000 na 34. mestu UEFA rang liste, čime bi došla do svog rekorda, ali i na granicu da bude nosilac u potencijalnom plej-ofu za Ligu šampiona.

Pobeda u meču sa Bragom donosi 2.000 bodova za UEFA koeficijent i 500 za nacionalni, dok remi donosi 1.000 za UEFA i 250 za nacionalni. Ali, Zvezda može da osigura i dodatne bonus bodove, jer prvo mesto u grupi Lige Evrope donosi bonus od 4.000 bodova za UEFA koeficijent, a drugo mesto 2.000. Na to, dobija se i dodatnih 1.000 bodova za plasman u osminu finala.

Pored toga, Zvezda ovim trijumfom može da popravi nacionalni koeficijent za čak 1.750 bodova, čime bi Srbija pretekla Ukrajinu na 11. mestu (ukoliko Zorja bude poražena od Bodo/Glimta na svom terenu). Ako eventualno i Partizan trijumfuje, razlika bi samo mogla dodatno da se popravi i Srbija bi učvrstila mesto koje donosi direktnog učesnika u Ligi šampiona. Doduše, zavisiće dosta i od rezultata belgijskih timova koji igraju večeras svoje mečeve u Ligi Evrope i Ligi konferencija, a Srbiji bi odgovaralo da oni budu što slabiji.

Ko sudi utakmicu?

Marko Gvida Marko Gvida; Foto: MN Press

UEFA je za ovaj meč delegirala jednog od najboljih italijanskih sudija, pa će pravdu deliti Marko Gvida, kome će pomagati zemljaci Ćiro Karbonarto i Đorđo Pereti.

Ovaj sudija je jednom već sudio Zvezdi u teškom porazu od Totenhema u Londonu, gde je bilo 5:0 za engleski tim.

U kakvom raspoloženju ekipe dočekuju meč?

Zvezda je posle poraza od Midtjilanda vezala sedam uzastopnih trijumfa i u dobrom raspoloženju čeka duel. Braga je vezala dve pobede posle šokantnog poraza u Danskoj od Midtjilanda sa penala u sudijskoj nadoknadi. Ipak, zastrašujuće deluje njihova forma na domaćem terenu, gde su vezali pet pobeda iz isto toliko mečeva uz prosečno 3,8 golova po utakmici.

Zdravstveni bilten?

Crvena zvezda je put Brage krenula bez Seku Sanoga, Loisa Dionija i Filipa Falka, kao i dugo povređenog Veljka Nikolića, koji je tek nedavno počeo da trenira.

Sa druge strane, kod Brage su pod znakom pitanja Galeno i Musrati, koji su počeli da treniraju, ali je upitno u kakvom su fizičkom stanju.

Glavni aduti na terenu?

Braga Foto: MN press

Kod Zvezde je to svakako Aleksandar Katai, najbolji strelac ekipe, ali će dosta toga zavisiti i od Bena, koji se očekuje u samom špicu od starta, kao i od Mirka Ivanića, koji je rešio poslednji meč u Evropi protiv Ludogoreca.

Kod Brage je glavni adut kapiten Rikardo Orta, koji je na poslednjih pet utakmica postigao šest golova.

Šta kažu kladionice?

Braga je favorit sa kvotom koja se kreće oko 1,80 za keca. Kvota na remi je 3,80, a za pobedu Zvezde 4,20.

Reč trenera

Dejan Stanković Foto: crvenazvezdafk

Dejan Stanković:

- Moglo bi se reći da je ovo jedan diplomski rad posle skoro dve godine zajedničkog rada, zajedničkog napretka, dobrih utakmica, trofeja, pokušavam da momcima predočim da jednom utakmicom imamo šansu da uđemo u osminu finala Lige Evrope, to je kao da smo sada u šesnaestini i da imamo povoljan rezultat. Kako spremamo utakmicu? Kao da nismo podređeni. Ako budemo podređeni, skupićemo se zajedno kao u Beogradu, ali želim više hrabrosti sa loptom nego bez lopte i da budemo opasni i da napadnemo Bragu.

- Braga je totalno druga ekipa od septembra, dosta življa, direktnija, sa dosta samopouzdanja, stvarno su dominantni. Probaćemo da odgovorimo dobrom organizacijom i strpljenjem, o volji i želji neću ni da pričam. Samo treba onda kada trpimo, da budemo organizovani i da se zajedno branimo. Dobro smo ih analizirali, bez straha će biti, to mogu da vam garantujem.

Video: Stanković: Murinjo mi je rekao finale je za dobiti, a ne za igrati, a ovo je za nas finale

Karlos Karvaljal:

- Crvena zvezda je na istom nivou kao kada smo odigrali meč u Srbiji, dok smo mi mnogo bolji nego tada. Preživljavamo dobar period, postižemo golove, igramo napadački, stvaramo šanse, imamo balans i samopouzdanje. Ako budemo prikazali najbolje izdanje, bićemo prvi u grupi. Njima prolaz dalje garantuju dva rezultata, pa će imati opciju više. Ali imaćemo i mi, jer smo izbalansiran tim i možemo da pobedimo samo ako budemo imali ravnotežu. Protivnička ekipa je vrlo borbena, ali takođe i potcenjena - istakao je Karvaljal.

Očekivani sastavi:

Fk Crvena zvezda SASTAV Foto: Telegraf

Crvena zvezda: Borjan, Gajić, Pankov, Degenek, Rodić, Petrović, Kanga, Ivanić, Ben, Katai, Pavkov

Braga: Mateus, Oliveira, Melo da Silva, Leite, Kouto, Mineiro, A. Orta, Galeno, Medeiros, R. Orta, Oliveira

Video: Dejan Stanković o snazi Brage

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tamo Daleko

    9. decembar 2021 | 12:18

    Svake godine, svejedno da li je Zvezda ili Partizan, naslovi….Utakmica generacije, utakmica decenije, utakmica veka, najbitnija utakmica poslednjih 20,30,40,50god…itd Uvek isto, što znači da su sve utakmice i pobede bitne. :)

  • SVEBSE ZNA

    9. decembar 2021 | 18:12

    Samo zavisi za koga ce BUGARI igrati !

  • Bice tesko

    9. decembar 2021 | 17:14

    Jaka je braga, pogotovo kuci 🤔🤔🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA