≫ 

Sve o meču Partizan - Anortozis: Crno-beli bez 3 nosilaca u borbi za proleće, novac i srpski fudbal!

Crno-beli, kao domaćini, imaju sve u svojim rukama u duelu sa Kipranima

  • 4
FK Partizan, Anortozis

Foto ilustracija: Telegraf/Wikipedia/MN Press

Partizanova jesen u Evropi je u velikoj meri bila uspešna, još od kvalifikacija u kojima su eliminisani Dunajska Streda, Soči i Santa Klara, potom i u grupnoj fazi gde su crno-beli već u prve dve utakmice pobedama istakli kandidaturu za prolazak u narednu rundu takmičenja, da bi posle mečeva sa objektivno jačim Gentom, iz kojih su izvukli bod, zakomplikovali situaciju porazom u Estoniji od slabijeg rivala Flore.

Zato cela priča staje u poslednjih 90 minuta sa Anortozisom (18.45, Arena sport, RTS), u kojima izabranici Aleksandra Stanojevića na svom terenu, pred svojim navijačima imaju priliku da se domognu cilja, samim tim i novčanog bonusa od 1.125.000 evra, ali i bitnih bodova za srpski fudbal koji će u perspektivi doneti i dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Nije mala stvar, ali nije ni lak posao, jer i Kiprani, posle iznenađujuće pobede nad Gentom u prošlom kolu, vide svoju šansu u Beogradu i najavljuju da su spremni za novi podvig. Telegraf vam otuda donosi neke činjenice u vezi sa večerašnjim duelom u Humskoj, koje bi mogle da prevagnu na jednu ili drugu stranu.

Kada se igra i ko prenosi utakmicu?

 

Meč između Partizana i Anortozisa se igra u 18.45 časova na stadionu u Humskoj, a direktan TV prenos je obezbeđen na Areni sport Premium 1, kao nosiocu prava za Ligu konferencija i RTS. Meč će biti interesantan i zbog činjenice da će, pored domaćih na stadionu biti organizovano i gostujući navijači posle pune dve godine, koji su već zapevali u centru Beograda.

Šta Partizanu treba za prolaz i koliko novca i koeficijenata je u igri?

 

Nacionalni koeficijent

Printskrin: kassiesa.net

Crno-belima pobeda ili remi donose siguran plasman u šesnaestinu finala Lige konferencija, dok bi u slučaju poraza ostao bez evropskog proleća. Gent je već obezbedio prvo mesto u grupi, pa Partizan može samo do drugog mesta. Ipak, pobeda bi mu donela više novca i više koeficijenta, kako za UEFA listu, tako i za nacionalni koeficijent.

Pobedom Partizan dobija 1.125.000 evra (500.000 za pobedu, 325.000 za drugo mesto i 300.000 za mesto u baražu), a u slučaju remija 991.000 evra (166.000 za pobedu, 325.000 za drugo mesto i 300.000 za mesto u baražu).

Što se tiče koeficijenata, pobeda donosi 2.000 bodova za UEFA koeficijent i 500 za nacionalni, dok remi donosi 1.000 za UEFA i 250 za nacionalni.

Ko sudi meč u Humskoj?

 

Glavni sudija biće Giorgi Kruašvili, a pomagaće mu sunarodnici Levan Varamišvili i Zapa Pipia. Četvrti sudija je takođe Gruzin Davit Karitonašvili, specijalni posmatrač Hrvat Vlado Svilokos, a delegat utakmice Rus Vjačeslav Semenov.

Izbor Kruašvilija je utoliko zanimljiv, jer se na klupi kiparskog kluba i rivala crno-belih nalazi legenda guzijskog fudbala - Temur Kecbaja. Nije baš ni najjasnije po kom aršinu je arbitar delegiran arbitar od 35 godina, koji u biografiji, u minulih pet godina, ima mahom mečeve mlađih selekcija i tek poneko iskustvo u prvim rundama kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope, gde je, pak, zabeležio samo dva meča u grupnoj fazi.

U kakvom raspoloženju ekipe dočekuju utakmicu?

 

FK Partizan - FK  Novi Pazar

Foto: MN Press

Od poslednje reprezentativne pauze, iako konstantno kuburi sa kadrovskim problemima, Partizan je značajno podigao nivo igre u odnosu na novembar. Crno-beli su posle pauze savladali Vojvodinu, Voždovac i Novi Pazar, ali su "zakočili" u Estoniji protiv Flore, što im je jedina mrlja u jesenjem delu sezone. Rekosmo već da problem predstavljaju povrede, timu nedostaju neki od najvažnijih igrača, koji bi sigurno mnogo značili u današnjoj utakmici.

Kiprani, pak, tokom cele jeseni igraju promnljivo u domaćem takmičenju, a "štucali" su i u Evropi sve do famoznog 5. kola i pobede nad Gentom iz jednog udarca na gol (sa pola terena), koji ih je vratio u život. Međutim, u Beograd stižu sa tri vezana neuspeha u domaćem takmičenju i pitanje je da li neke hrabre izjave iz tabora Anortozisa pred duel u Humskoj imaju utemeljenje.

Zdravstveni bilten?

 

Partizan - Santa Klara

Danilo Pantić je poslednji nosilac koji je doživeo povredu; Foto: Nikola Tomić

Od početka novembra Partizan je u ozbiljnim problemima kada je u pitanju zdravlje igrača. Prepliću se konstantne povrede, kovid 19 i klasičan grip, koji malo-malo izbace nekoga iz ritma i poremete ceo sistem. Najveći hendikep za crno-bele je svakako odsustvo dva najkreativnija igrača - Bibrasa Natha i kapitena Lazara Markovića, kojima se iznenada "priključio" i Danilo Pantić, pošto se ponovo povredio na meču sa Novim Pazarom. Rovit je i Aleksandar Šćekić, pa će neki izbori trenera Stanojevića biti zaista suženi.

Ne cvetaju ni Anortozisu ruže na tom planu, jer su Kiprani još pre nekoliko dana objavili da će u Beograd bez četvorice standardnih igrača. Tim iz Famaguste neće moći da računa na Spirosa Risvanisa, Nikolaosa Kalcasa, Nike Ninue, i Kajla Lafertija.

Risvanis, defanzivac koji je počeo septembarski duel u Nikoziji, suspendovan je zbog tri žuta kartona pošto je zaradio javne opomene u oba susreta sa Florom, kao i u prethodnom kolu kada je Anortozisu gostovao Gent. Kalcas. pak, iskusni vezista koji je u prvom meču grupne faze dobio priliku u završnici susreta zbog povrede je van stroja, a za Gruzina Nika Ninua kao i ofanzivaca Kajla Lafertija nema podataka zašto nisu deo ekspedicije koja je stigla u Beograd.

Glavni aduti na terenu?

 

rikardo

Rikardo Gomeš; Foto: MN Press

Ne bi u Partizanu sigurno imali ništa protiv da igrači koji su početkom jeseni doneli pobedu na Kipru (2:0) - Kvinsi Menig i Rikardo Gomeš i sada budu "dželati" Anortozisa. Pomenuti ofanzivci su u formi, a mogli bi da im se pridruže Nemanja Jović, koji je vraća u ritam, Miloš Jojić sa svojim prekidima, kao i defanzivci Vujačić, Saničanin i Urošević koji su najbolja "dopuna" tog segmenta igre.

Sa druge strane, najjači utisak u timu Anortozisa, u prvom meču dva kluba, ostavio je bez dileme Amr Varda. Egipćanin koji je zbog svoje "lude" naravi i nesportskog života (priča se da je u PAOK u alkoholisanom stanju telefonom uznemiravao supruge saigrača) posle PAOK završio na Kipru. Odskače kvalitetom i pravio je silne probleme defanzivcima Partizana na Kipru, baš kao i napadač Lazaros Hristodopulos...

Šta kažu kladionice?

 

Bukmejkeri su mahom složni da je Partizan favorit protiv Kiprana. Kvota na pobedu crno-belih iznosi 1.50. Da će utakmica biti završena bez pobednika kvota je 4,30, dok je eventualna pobeda kiparskog tima vrednovana kvotom čak 7,75. Podsetimo, Partizanu je dovoljan i remi kako bi obezbedio proleće u Evropi.

Reč trenera

 

Aleksandar Stanojević

Foto: MN Press

Aleksandar Stanojević (Partizan):

- Znamo šta ova utakmica nosi, šta nam donosi, kakav je značaj. Bitna je za sve nas iz hiljadu razloga opšte poznatih. Ova utakmica je stvarno specifična jer direktno vodi u proleće u Evropi, tako da možemo da je okarakterišemo kao najvažniju. Iz tog razloga nam je potrebna pomoć naših navijača. Znate dobro kako smo ušli u Evropu, uvek kažem, najiskrenije, da su nas oni uveli u Evropu fanatičnim navijanjem i zato nam je potrebna velika pomoć. Pogotovo u situaciji gde čujemo da i Kiprani dolaze u velikom broju. To je želja svih nas, potrebna nam je pozitivna energija i podrška. Mi u svakom slučaju ne kalkulišemo, igramo našu prepoznatljivu igru, sa prepoznatljivim sastavom, načinom igre. Probaćemo da tako nastavimo, da ne izmišljamo mnogo, ali i naravno da imamo plan B ako moramo da jurimo rezultat.

Temur Kecbaja (Anortozis):

- Znamo jako dobro s kakvim protivnikom ćemo igrati, ali čvrsto verujemo u naš potencijal. Ovaj meč je naša šansa da se izborimo za prolaz dalje na međunarodnoj sceni i to je ogroman motiv za moje igrače. Želimo tu strast i motivaciju da vidimo sutra na terenu. Kada je počelo takmičenje niko nije mogao ni da pomisli da ćemo doći u ovu situaciju da se u poslednjem kolu borimo za prolaz dalje. Čestitam igračima na tome. Igraćemo protiv jakog tima, koji nas je pobedio u prvoj utakmici, ali dosta toga se promenilo od tada. Imamo šansu i borićemo se za nju do poslednjeg trenutka. Sve što je bilo, sve loše što smo prošli je za nama i o tome sada ne razmišljamo, već samo o tome kako da pobedimo i probijemo se u evropsko proleće.

Očekivani sastavi

 

Partizan sastav

Foto: Telegraf

Partizan (4-2-3-1): Popović, Miljković, Vujačić, Saničanin, Urošević, Zdjelar, Jojić, Menig, Jović, Pavlović, Rikardo

Anortozis: Loria, Hambardžumjan, Arađuri, Antoniadis, Anderson Koria, Joanu, Husbauer, Hristofi, Varda, Popović, Hristodopulos

Video: Moca Vukotić sahranjen uz himnu navijača Partizana: Prisutni nisu mogli da zaustave suze

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    9. decembar 2021 | 12:30

    Čuj Pantić ne igra pa to je najveće pojačanje za Partizan on kad' igra mi imamo igrača manje šteta je što igra i Jojić i on je šetač po terenu.

  • Zgazi

    9. decembar 2021 | 15:03

    antifrize tuđmanovu sektu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA