FIFA vadi "keca iz rukava": Želi Mundijal na 2 godine, dodatni prihod skoro 4 milijarde evra!

Hoće li finansije biti presudne i ovoga puta kada bude bila donesena konačna odluka?

  • 10
Mundijal, Rusija, Trofej, Pehar Foto: Unsplash.com

Svetska fudbalska federacija (FIFA) spremna je da napravi velike promene i da uvede da se Svetska prvenstva održavaju na svake dve godine. I sve više Saveza priklonjeno je toj ideji, tako da se očekuje da ona uskoro bude poslata na raspravu.

FIFA ima 211 članica i prosta manjina je već za tako nešto, ali se to nimalo ne dopada onim najjačim državama poput Engleske, Nemačke i Francuske čije bi lige umnogome bile pod velikim pritiskom.

Međutim, Međunarodna kuća fudbala ima novog aduta, pošto je prema istraživanjima agencije Nilsen, pomeranje da se Mundijal igra na svake dve godine dobro po finansije i da će doneti profit od 3.800.000.000 evra u kasnu Svetske federacije, što je skoro četiri milijarde evra.

Odatle bi se novac potom prelio Savezima, pa bi svake dve godine pojedinačno svaki od njih dobila po 14.000.000 evra za raznovrsne projekte. To je neka vrsta mamca kojom žele da se privole oni koji su trenutno pokolebani i nisu ni na jednoj strani.

Od 211 članica FIFA, verovali ili ne, čak 133 nikada nije nastupilo na Mundijalu. Ideja da se broj učesnika poveća na 48 trebalo bi da smanji taj broj makar na polovinu i da samim tim vidimo i neka nova imena na najvećoj svetskoj sceni.

Ideja o Mundijalu na dve godine najmanju podršku ima u Evropi, samo 48%, a u Engleskoj samo 10% ljudi podržava ovu odluku. Najviše zagovornika je u Africi – čak 76%, dok u Aziji 66% njih želi Svetsko prvenstvo na dve godine.

Nema nikakve dileme da će se o ovom predlogu glasati na sledećem Kongresu FIFA. Videćemo samo ko će imati jači lobi i argumente.

Video: Masovno ludilo na ulicama Alžira posle osvajanja Arapskog kupa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🚫🌎

    20. decembar 2021 | 18:01

    ФИФА ће уништити фудбал,тотално лош потез само из разлога личног интереса и зараде новца..СП само по себи изгубиће квалитет,шампиони се више неће ни памтити,умор играча довешће до презасићења и повреда тако да ће и клубови и првенства изгубити улогу а фудбал ће се,који и овако полако губи своју драж свести на ранг такмичења стоног-тениса.

  • ₩¥£€

    20. decembar 2021 | 17:42

    znaci napravice da fudbal nece biti zanimljiv kao sto je sada liga sampiona mnoge utakmice nisi ni za gledanje.

  • 6+4+3=2

    20. decembar 2021 | 17:37

    stara americka poslovica : MORE IS LESSS LESS IS MORE ili u prevodu bolje je imati manje dobrih stvari nego mnogo losih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA